Beaute την Κυριακή: Πέντε φυσικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις σε DIY συνταγές

19 Νοε 2023, 13:07

Beaute την Κυριακή: Πέντε φυσικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις σε DIY συνταγές

Από το λεμόνι μέχρι τη μαγειρική σόδα, η αποτελεσματικότητα ορισμένων συστατικών βασίζεται συχνά σε απλές φήμες

Πολλές φορές μια DIY συνταγή ομορφιάς μοιάζει αρκετά ελκυστική χάρη στα αποτελέσματα που υπόσχεται. Στην πραγματικότητα, όμως μπορεί να κρύβει αρκετούς κινδύνους για το δέρμα. Πολλές από αυτές τις συνταγές, στη λίστα των συστατικών τους, συμπεριλαμβάνουν «σκληρές» ουσίες που ενδέχεται να αφυδατώσουν την επιδερμίδα ή να επιδεινώσουν δερματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους ή με τη βοήθεια ενός δερματολόγου.

Επομένως, εάν θέλεις να περιποιηθείς το δέρμα σου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πειραματιζόμενη με DIY συνταγές, αλλά δεν θέλεις να διαταράξεις την ισορροπία του δερματικού σου φραγμού, αυτά είναι τα συστατικά που πρέπει να αποκλίσεις από τις συνταγές σου:

Λεμόνι
Αν χρησιμοποιηθεί χωρίς προσοχή, αυτό το φρούτο μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα. Πλούσιο σε περιεκτικότητα βιταμίνης C , έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη φωτεινότητα του δέρματος. Ωστόσο, η συχνή και υπερβολική χρήση του χυμού λεμονιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ερυθρότητα, ακόμη και ξηρότητα του δέρματος, αφού είναι ένα πολύ όξινο συστατικό. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή χυμού λεμονιού για να αποκλίσεις την πιθανότητα ηλιακών εγκαυμάτων.

Έλαιο καρύδας και ελαιόλαδο
Τα έλαια δεν πρέπει να έχουν θέση στο DIY πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σου, και αυτό είναι για καλό: Ενώ το ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση ελαίων για να «κλειδώσει» στο εσωτερικό του την υγρασία, αν ωστόσο το δέρμα σου είναι λιπαρό με τάση ακμής θα διαπιστώσεις ότι η χρήση πρόσθετων ελαίων θα αυξήσει την παραγωγή σμήγματος, οδηγώντας σε σοβαρές εξάρσεις ακμής.

Διττανθρακικό νάτριο
Το δέρμα έχει μια φυσική προστατευτική μεμβράνη που αποτελείται από σμήγμα και λιπίδια που ονομάζεται όξινος μανδύας. Η μαγειρική σόδα, με τις υψηλές αλκαλικές της ιδιότητες, μπορεί να αλλάξει αυτό το όξινο μανδύα και το pH, αφαιρώντας το δέρμα από τα φυσικά έλαια και την υγρασία του. Αυτό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω την επιδερμίδα προκαλώντας φουσκάλες, ξηρότητα, ερυθρότητα και φλεγμονή.

Ξύδι
Το μηλόξυδο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση ξιδιού μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα του pH του δέρματος και να το εκθέσει υπερβολικά, προκαλώντας ερεθισμό και ξηρότητα του δέρματος.

Οδοντόκρεμα
Οι περισσότερες από τις φήμες ότι η οδοντόκρεμα μπορεί να θεραπεύσει την ακμή είναι καθαρά φήμες χωρίς αποδείξεις. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τις κηλίδες με τα χρόνια, το triclosan στην οδοντόκρεμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να επιδεινώσει περαιτέρω την ακμή, αφήνοντάς επώδυνη αίσθηση για αρκετές ημέρες.

πηγή: jenny.gr