Trend Alert: Ο,τι είναι στη μόδα για τη σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας 2023-2024

30 Αυγ. 2023, 09:54

Trend Alert: Ο,τι είναι στη μόδα για τη σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας 2023-2024

Έχουμε και πάλι μια κομψή προσέγγιση της καθημερινότητας που επιστρέφει πλέον με σιγουριά στη μετα-πανδημική εποχή. Οι σχεδιαστές παρουσίασαν συλλογές που μοιάζει να θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας λειτουργικής, αλλά και εκλεπτυσμένης γκαρνταρόμπας,
με την άνεση φυσικά να μη θυσιάζεται σχεδόν ποτέ και τα δάνεια από το ανδρικό dress code να θεωρούνται πάγια. Σε ό,τι αφορά τα χρώματα, το κόκκινο είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του χειμώνα.


Οπως πάντα, η ομάδα του Marie Claire ετοίμασε για εσάς τον πιο ολοκληρωμένο και έγκυρο οδηγό για τα trends του φθινοπώρου.

 

ΦΑΡΔΙΕΣ ΒΑΤΕΣ


 

Αυτή τη σεζόν εκθειάζουμε τους ώμους. Ενα βασικό συστατικό του «power dressing», οι βάτες, κάνει την επανεμφάνισή του σε σακάκια και παλτό όλων των ειδών. Σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης Tagwalk, σημειώθηκε αύξηση μεγαλύτερη από 35% σε αυτό το στυλ συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν. Από το 2015 που τα ηνία στον Balenciaga έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ντέμνα Γκβασάλια, ο οίκος πρωτοστατεί σε αυτό το στυλ, ενώ φέτος σε ανάλογο τολμηρό σχεδιαστικό ύφος κινήθηκαν και οι Givenchy, Gucci και Sportmax. Στον οίκο Saint Laurent, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντονι Βακαρέλο σχεδίασε boxy ταγέρ με έμπνευση από τις πρώτες δυναμικές δημιουργίες του Ιβ. Και κάπως έτσι, οι XL ώμοι ετοιμάζονται να κατακτήσουν το εργασιακό περιβάλλον.

 


DENIMLAND

 

Τα ντένιμ κομμάτια βρίσκονται ψηλά στο βάθρο της μόδας εδώ και αρκετές σεζόν, και αυτό τον χειμώνα οι καλλιτεχνικοί διευθυντές -σχεδόν όλων- των οίκων μόδας θέλησαν να πειραματιστούν δημιουργικά με το ανθεκτικό ύφασμα. Ο Γκλεν Μάρτενς κατάφερε να κάνει τα αποδομημένα τζιν κομμάτια σήμα κατατεθέν στο brand του Y/Project, ενώ από το 2020 που ανέλαβε παράλληλα καθήκοντα ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Diesel φρέσκαρε με πρωτοποριακούς τρόπους τα εμβληματικά ντένιμ υφάσματα του ιταλικού brand. Ανάλογος ενθουσιασμός επικράτησε και στα brands A.W.A.K.E. Mode, Rokh αλλά και Nina Ricci, με τον Χάρις Ριντ να παρουσιάζει την high-fashion εκδοχή τους. Διόλου περίεργο που στον πολυμορφικό και συνάμα μοντέρνο χαρακτήρα του ντένιμ παραδόθηκαν και πιο επιφανείς οίκοι, όπως ο Alexander McQueen και η Stella McCartney.


 

ΜΟΥΤΟΝ ΖΑΚΕΤΕΣ

 

Όσες σεζόν κι αν περάσουν, τα δερμάτινα πανωφόρια με shearling επένδυση στην εσωτερική πλευρά και στο περίγραμμα παραμένουν ένα από τα βασικά της χειμωνιάτικης γκαρνταρόμπας αφού μας κρατάνε εξίσου ζεστές και στυλάτες. Φέτος οι οίκοι μόδας μας προσκάλεσαν να τα ξαναγαπήσουμε σε ανανεωμένες εκδοχές. Από αυτά σε μήκος που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο, όπως στους οίκους Blumarine και Chloé, μέχρι το
ολόλευκο με ανάγλυφα κεντήματα του οίκου Ermanno Scervinο, ανυπομονούμε να τυλιχτούμε μέσα στη ζεστασιά τους.

 

ΚΟΚΚΙΝΟ HEAD-TO-TOE

 

Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται και από ένα χρώμα και για τον ερχόμενο χειμώνα το φλογερό κόκκινο πρόκειται να φωτίσει τον μουντό καιρό. Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα lookbook των οίκων μόδας θα δείτε ότι οι σχεδιαστές φαίνεται να μη χορταίνουν να σχεδιάζουν ευφάνταστα σύνολα στις αποχρώσεις του εκτυφλωτικού και σαγηνευτικού κόκκινου. Η Victoria Beckham ενσωμάτωσε βολάν στις ερυθρές σιλουέτες της και οι οίκοι Prada και Marni επέλεξαν δερμάτινα υφάσματα για έντονο οπτικό αποτέλεσμα στο εντυπωσιακό κόκκινο. Οσο για την Isabel Marant, εστίασε σε ένα μακρύ διάτρητο πλεκτό πουλόβερ φορεμένο σαν φόρεμα πάνω από ένα λεπτεπίλεπτο ροζ ζιβάγκο.

 

ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

 

Παρόλο που η χειμερινή γκαρνταρόμπα παραδοσιακά περιλαμβάνει πιο ζεστά και λιγότερο διάφανα ρούχα, οι επιδείξεις μόδας που πραγματοποιήθηκαν για την τρέχουσα σεζόν κατέρριψαν αυτό το κλισέ. Η λεγόμενη τάση «χωρίς παντελόνι», που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες από διασημότητες και it girls, συνεχίζεται στις χειμωνιάτικες συλλογές. Στις πασαρέλες, μια μεγάλη στρατιά από μοντέλα συνέχισαν να περπατούν φορώντας μικροσκοπικά σορτσάκια ή εσώρουχα και φαίνεται ότι το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι σχεδιαστές μέσα από αυτό
το ενδυματολογικό μανιφέστο είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να βγουν στο δρόμο με εκτεθειμένα πόδια με την ίδια φυσικότητα σαν να φορούσαν μια φούστα ή ένα παντελόνι. Τι ξεχωρίσαμε; Τα στολισμένα με κρύσταλλα χρωματιστά εσώρουχα του οίκου Miu Miu και τα κόκκινα micro shorts (φορεμένα με οπάκ καλσόν) που σχεδίασε ο Μαξιμίλιαν Ντέιβις για τον οίκο Ferragamo.

 

FANCY ΓΟΥΝΕΣ

 
Ζεστές , απαλές και πληθωρικές. Δεν υπάρχει χειμερινή κολεξιόν που οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των μεγαλύτερων οίκων μόδας να μη δοξάζουν τα γούνινα παλτό. Στα καλά νέα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς στρέφονται ο ένας μετά το άλλον στις πιο οικολο γικές εκδοχές της φυσικής γούνας. Αυτή τη σεζόν εντοπίσαμε αρκετές παραλλαγές στο χρώμα και τα μοτίβα με έμπνευση από το ζωικό βασίλειο: η πρωτοπόρος της ηθικής μόδας Stella McCartney παρουσίασε μία ασπρόμαυρη πουά γούνα σαν αυτή που φορούσε η Κρουέλα Ντεβίλ στα «101 σκυλιά της Δαλματίας», ενώ ενδιαφέρουσες προσθήκες ήταν αυτές με φτερά των οίκων Dolce & Gabbana και Bottega Veneta που παραπέμπουν σε κάποιο εξωτικό πτηνό.

ΛΕΠΤΕΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ

 

Ένα από τα βασικά κομμάτια του ανδρικού κώδικα ντυσίματος περνάει (ξανά, μετά από καιρό) στη γυναικεία γκαρνταρόμπα, για να ενισχύσει το ανδρόγυνο look. Η εκδοχή που κυριάρχησε είναι η μακριά και λεπτή γραβάτα, ιδιαίτερα η μαύρη, που φοριέται με λευκό πουκάμισο. Πέραν αυτού, επιλογές ανάμεσα σε πιο έντονα και παστέλ χρώματα ήταν παρούσες, ενώ ο Valentino επέλεξε να αφιερώσει ολόκληρη τη συλλογή στη γραβάτα παρουσιάζοντας διαφορετικές χρωματικές επιλογές, από το μαύρο μέχρι το ροζ.

 

ΜΠΟΥΡΖΟΥΑ

 

Οι λάτρεις της ιστορίας της μόδας θυμούνται καλά ότι όταν ο Εντί Σλιμάν ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Celine το 2018 αναβίωσε μέσα από τις συλλογές το κομψό αστικό παριζιάνικο στυλ με μεγάλη απήχηση στις fashionistas κάθε ηλικίας. Σήμερα, σε συνέχεια αυτού του ενδυματολογικού ρεύματος, οι σχεδιαστές μπόλιασαν τις συλλογές τους με τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του στυλ: φανταχτερά μαργαριτάρια, διαχρονικές slingback γόβες, ρετρό ladylike τσάντες και κομψά γυαλιά ταρταρούγας είναι μερικά από αυτά.

 

ΧΡΥΣΟ & ΑΣΗΜΙ

 

Μπότες που φτάνουν μέχρι το μηρό και μποτάκια, τσάντες και ψηλοτάκουνα πέδιλα καλύφθηκαν στις αστραφτερές αποχρώσεις του χρυσού και του ασημί. Οποιο κι αν επιλέξετε, φερθείτε του σαν να είναι ένα ουδέτερο χρώμα, ενώ οι στυλιστικά πιο τολμηρές ανάμεσά μας σίγουρα θα ακολουθήσουν πρώτες το παράδειγμα του οίκου Givenchy που συνδύασε χρυσό και ασήμι.

 

ΛΟΥΡΑΚΙΑ

 

Έπειτα από αρκετές σεζόν με αθλητικά και φλατ παπούτσια, τα τακούνια σε διαφορετικά ύψη επιστρέφουν δυναμικά. Μια κατηγορία που έχει ξεχωρίσει είναι οι δερμάτινες γόβες και μποτάκια με λεπτά λουράκια που αγκαλιάζουν κολακευτικά το κουντεπιέ και τους αστραγάλους. Για περισσότερη έμπνευση, προτού επενδύσετε στο ιδανικό για εσάς ζευγάρι, κοιτάξτε στις πασαρέλες των οίκων Fendi, Missoni και Ferragamo.

 

ΣΧΗΜΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ

Σε άλλα νέα, οι τσάντες σε σχήμα μισοφέγγαρο των περασμένων σεζόν δίνουν τη σκυτάλη σε αυτές των οποίων η σιλουέτα παραπέμπει σε πυραμίδα. Ναι, σωστά καταλάβατε. Αυτό το φρέσκο μοντέλο τσάντας πρόκειται να γίνει η νέα φίλη της καθημερινότητας. Ανάμεσα στα σχέδια
που έχουν ξεχωρίσει είναι αυτή με μεταλλική στρογγυλή λαβή του οίκου Chloé και η δερμάτινη καφέ με κοκάλινη λαβή του οίκου Ferragamo.