Οι άνθρωποι που μιλούν πίσω από την πλάτη σας αλλά είναι ευγενικοί μαζί σας, έχουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά

10 Απρ. 2024, 19:57

Οι άνθρωποι που μιλούν πίσω από την πλάτη σας αλλά είναι ευγενικοί μαζί σας, έχουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά

Η διαχείριση των κοινωνικών σχέσεων είναι περίπλοκη υπόθεση, ειδικά όταν έχει κανείς ν’ αντιμετωπίσει ανθρώπους που φορούν προσωπείο και επιδίδονται στον σχολιασμό των άλλων πίσω απ’ την πλάτη τους.

Η κατανόηση και η αναγνώριση της ασυνάρτητης αυτής συμπεριφοράς, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διαπροσωπική σας καλλιέργεια και ετοιμότητα, χωρίς να χρειάζεται να είστε καχύποπτοι ή δύσπιστοι.

Όσοι προσελκύουν συνεχώς λάθος ανθρώπους στη ζωή τους, έχουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

H διπλοπροσωπία των ανθρώπων αυτών, αντανακλά τον χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων και δεν έχει να κάνει με εσάς. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να αφήνετε αυτή τη συμπεριφορά να σας πληγώνει, ούτε να νιώθετε προδομένοι, αλλά αντίθετα να μπορείτε ν’ αναγνωρίζετε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών με ψυχραιμία και απόσταση, αφού έτσι μπορεί ν’ αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία προσωπικής εξέλιξης και καλλιέργειας της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Τα 7 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μιλούν πίσω απ’ την πλάτη σου και μπροστά σου είναι φιλικοί

  • Επιζητούν την επιβεβαίωση
  • Δεν έχουν αυθεντική αυτοπεποίθηση
  • Είναι «επαγγελματίες» στην εξαπάτηση
  • Δεν έχουν ενσυναίσθηση
  • Δεν αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη
  • Αρκετοί απ’ αυτούς είναι άτομα χαρισματικά
  • Δεν αλλάζουν εύκολα

Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών αυτών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε επιδέξια και αποτελεσματικά το περίπλοκο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, και να σας δώσει την ευκαιρία να εντοπίζετε και να καλλιεργείτε τις ουσιαστικές και αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις.

8 συμπεριφορές των ανδρών που μαγνητίζουν αμέσως τις γυναίκες

Επιζητούν την επιβεβαίωση  

Στο αχανές πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, η αναγνώριση των κινήτρων που κατευθύνουν τους ανθρώπους μοιάζει αδύνατη. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη σας, ενώ μπροστά σας παραμένουν φιλικοί, είναι η διαρκής ανάγκη τους για επιβεβαίωση.

Η αδιάκοπη ανάγκη τους για έγκριση προέρχεται από τις βαθιές τους ανασφάλειες. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να διψάνε να ταιριάζουν κάπου, να είναι αρεστοί ή να εξυψώσουν το κοινωνικό τους status, και, για να το καταφέρουν, καταφεύγουν στο κουτσομπολιό. Το κουτσομπολιό συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο δημιουργίας δεσμών εμπιστοσύνης ή ενίσχυσης της κοινωνικής τους στάθμης. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί είναι φιλικοί μπροστά σας και, μόλις γυρίσετε την πλάτη σας, αρχίζουν να σας κατηγορούν.

Ακόμη χειρότερα, η στάση τους αυτή, δείχνει ότι οι άνθρωποι που προτιμούν το κουτσομπολιό, δεν επιλύουν τα προβλήματά τους με απευθείας και ειλικρινή κουβέντα και ότι αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Ναι μεν θέλουν στα μάτια σας να δείχνουν ευγενικοί και φιλικοί όμως στην πραγματικότητα απλώς αποφεύγουν τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις, τις οποίες θεωρούν απειλητικές.

Δεν έχουν αυθεντική αυτοπεποίθηση

Η απουσία πραγματικής αυτοπεποίθησης είναι το δεύτερο συχνό χαρακτηριστικό των ατόμων που κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη σας. Τα άτομα αυτά μπορεί επιφανειακά να μοιάζει ότι έχουν αυτοπεποίθηση, όμως στην ουσία, οι πράξεις τους, μαρτυρούν βαθιές ανασφάλειες. Έτσι, αντί ν’ αντλούν τη δύναμή τους από το αίσθημα της προσωπικής τους αξίας, πασχίζουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, μειώνοντας τους άλλους πίσω απ’ την πλάτη τους.

Η συμπεριφορά αυτή μαρτυρά εύθραυστο εγώ, το οποίο έχει ανάγκη από εξωτερική επιβεβαίωση, παρά από εσωτερική πίστη στον εαυτό. Σε τέτοιες καταστάσεις, είναι αναγκαία να θυμάστε πως, οι ενέργειες των ανθρώπων αυτών εκφράζουν τις προσωπικές τους ανασφάλειες και, σε καμία περίπτωση τον δικό σας χαρακτήρα. Όπως διατύπωσε και ο φημισμένος ψυχολόγος Carl Rogers : «Αν αξίζω για κάτι, πρέπει ν’ αξίζω ανοιχτά και μπροστά σε όλους».

Είναι «επαγγελματίες» στην εξαπάτηση

Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που μπορούν να είναι φιλικοί μπροστά σας και από πίσω σας, να σας κατηγορούν, είναι η μαεστρία τους στην εξαπάτηση. Πρόκειται δηλαδή για άτομα που παρουσιάζονται ως αξιόπιστα και εχέμυθα αλλά οι πράξεις τους είναι ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, μπορεί να εξυφαίνουν ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν, με τις μοναδικές τους ιδιότητες και όπου τα ελαττώματά τους εξαφανίζονται.

Η αναγνώριση της απατηλής, πονηρής τους συμπεριφοράς μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη και πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές ανάμεσα στις λέξεις και τις πράξεις τους, να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας, να μπορείτε να διατηρείτε τα όριά σας.

Δεν έχουν ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα ν’ αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των συνανθρώπων σας και να θέλετε τους βοηθήσετε, είναι ένα γνώρισμα που δεν διαθέτουν οι άνθρωποι που αν και μπροστά σας παριστάνουν τους φίλους, πίσω από την πλάτη σας, σας κουτσομπολεύουν. Μην το παίρνετε προσωπικά.

Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν επίγνωση της βλάβης που προκαλούν στους άλλους και, για τον λόγο αυτό, τους είναι πάντα πιο εύκολο να δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους συναισθήματα, τις δικές τους ανάγκες, και σκέψεις. Όσο και αν η απουσία ενσυναίσθησης πονάει, πρέπει να θυμάστε ότι, δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι καλλιεργούν την αυτογνωσία.

Δεν αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη

Ένα συχνό χαρακτηριστικό των ατόμων που κουτσομπολεύουν τους ανθρώπους, είναι η αδυναμία τους ν’ αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι άνθρωποι που, ποτέ τους δεν παίρνουν την ευθύνη των πράξεών τους αλλά αντίθετα μεταθέτουν, ρίχνουν τις ευθύνες αμέσως σε κάποιον άλλον-κουτσομπολεύοντάς τον.

Η αποφυγή προσωπικής ευθύνης είναι μηχανισμός άμυνας. Άλλωστε, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις τα κουσούρια του άλλου, παρά τα δικά σου. Όσο βολική και αν είναι τακτική αυτή, η μετάθεση ή αποφυγή των ευθυνών δεν οδηγεί ποτέ στην προσωπική εξέλιξη ή την πρόοδο, ενώ εμποδίζει τη δημιουργία αυθεντικών, ουσιαστικών σχέσεων. Παραμείνετε πιστοί στον εαυτό σας, τις αρχές σας, την αυθεντικότητα και την εξέλιξή σας.

Αρκετοί απ’ αυτούς είναι άτομα χαρισματικά

Το κοινωνικό χάρισμα είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι χαρισματικοί άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους για καλό σκοπό, για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ή και για να ξεγελάσουν τους άλλους.

Όσοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τη γοητεία τους χειριστικά, κουτσομπολεύουν  και δημιουργούν τοξικές σχέσεις. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να καλλιεργείται η αυτογνωσία, ώστε οι ανθρώπινες σχέσεις να μην δηλητηριάζονται από τη χειριστικότητα και την τοξικότητα. Η γοητεία είναι αξιοθαύμαστη όταν δεν υπάρχει δόλος και υστεροβουλία.

Αν θέλετε να καλλιεργείτε ουσιαστικές και αυθεντικές σχέσεις, είναι αναγκαία να ξεχωρίζετε ανάμεσα στο χάρισμα των γνήσιων και εκείνο των υστερόβουλων ανθρώπων.

Δεν αλλάζουν εύκολα

Άνθρωποι που είναι φιλικοί μπροστά σου και, πίσω απ’ την πλάτη σου σε κουτσομπολεύουν έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν αλλάζουν εύκολα, αλλά αντίθετα παραμένουν προσκολλημένοι στα οικεία, δυσλειτουργικά τους μοτίβα και αποφεύγουν συστηματικά οποιαδήποτε αλλαγή θα τους έκανε να αφήσουν τα γνώριμα, βολικά τερτίπια.

Η δυσκολία ν’ αλλάξουν εκφράζεται ως πείσμα, αμυντικότητα, άρνηση να δεχτούν νέες ιδέες. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν την ασφάλεια της ισχύουσας κατάστασης ακόμη και αυτή η ασφάλεια σημαίνει στασιμότητα και απουσία προσωπικής ανάπτυξης.

Τελικές σκέψεις

Στον λαβύρινθο των ανθρώπινων σχέσεων, είναι βασικό να θυμόμαστε την επιρροή και τη δύναμη που έχουν οι αντιδράσεις μας.

Αντίθετα, αποτελεί ευκαιρία για ενδοσκόπηση, εξέλιξη, ανθεκτικότητα.

Κάθε αλληλεπίδραση, κάθε επαφή, είναι μία ευκαιρία να εμβαθύνουμε την αυτογνωσία και να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση.

Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, έχουμε δύο επιλογές: ή ν’ ανταποκριθούμε με θυμό, ή με κατανόηση και συμπόνοια.

Να θυμάστε ότι οι ενέργειες των ανθρώπων που υποκρίνονται αντανακλούν τις προσωπικές τους ανασφάλειες, όχι τις δικές σας.

Κάθε φορά που επιλέγετε να νιώσετε ενσυναίσθηση αντί για θυμό διαλέγετε τον δρόμο της εξέλιξης και της αυθεντικότητας.

Πηγή: enikos.gr