Πόσο συναισθηματικά ασφαλής είστε; 9 ερωτήσεις από ψυχολόγο του Χάρβαρντ θα σας δώσουν την απάντηση

04 Μαρ. 2024, 09:40

Πόσο συναισθηματικά ασφαλής είστε; 9 ερωτήσεις από ψυχολόγο του Χάρβαρντ θα σας δώσουν την απάντηση

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί και σίγουροι για τον εαυτό τους. Ζουν αυθεντικά ακολουθώντας τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις.

Η συναισθηματική ασφάλεια μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή τους, καθώς και να είναι πιο δημιουργικοί, αυθόρμητοι και ελεύθεροι. Δεν ενισχύει απλώς την ψυχική υγεία, αλλά τους δίνει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να εκφράζονται χωρίς τον φόβο απόρριψης. Όσο πιο ασφαλής νιώθει κάποιος, τόσο περισσότερο απολαμβάνει τη ζωή του, ενώ χτίζει ουσιαστικές σχέσεις.

 Ο Δρ Cortney S. Warren, PhD, ψυχολόγος του Χάρβαρντ και συγγραφέας, παρουσίασε στο CNBC ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της συναισθηματικής ασφάλειας ενός ατόμου. Σε όσες περισσότερες ερωτήσεις απαντήσετε καταφατικά, τόσο πιο συναισθηματικά ασφαλής είστε.

Μπορείτε να ακούσετε διαφορετικές απόψεις με τις οποίες διαφωνείτε;
Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι σε θέση να ακούσουν άλλες απόψεις χωρίς να αντιδρούν με επιθετικό τρόπο. Αντί να οδηγούνται σε μάχη, έχουν την ενσυναίσθηση και την ευελιξία να εξερευνήσουν την πραγματικότητα του άλλου χωρίς να γίνονται επικριτικοί, ακόμη και σε περιόδους σύγκρουσης και διαφωνιών.

Μπορείτε να θέσετε υγιή όρια;
Η συναισθηματική ασφάλεια συνδέεται με τη γνώση του εαυτού μας και τον καθορισμό ορίων με βάση τις αξίες μας. Κατά συνέπεια, οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν με σαφήνεια πώς θέλουν να τους φέρονται, αλλά και το πώς θα ανταποκριθούν εάν δεν τηρηθούν αυτά τα όρια.

Μπορείτε να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος;
Όλοι μας κάνουμε λάθη, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα αποδεχθούμε. Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν πότε έχουν κάνει ένα λάθος, να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους.

Γνωρίζετε τις βασικές αξίες και τις πεποιθήσεις σας;
Είστε σε θέση να επικοινωνήσετε την άποψή σας με σταθερότητα, ακόμα και όταν οι άλλοι μπορεί να διαφωνούν έντονα; Η συναισθηματική ασφάλεια συνδέεται με το να είναι κανείς αυθεντικός, να γνωρίζει τις αξίες του και να ενεργεί με τρόπο που να είναι συνεπής με αυτές σε όλες τις καταστάσεις της ζωής του.

Μπορείτε να εκφράσετε αρνητικά συναισθήματα με σεβασμό;
Το να είναι κάποιος συναισθηματικά ασφαλής σημαίνει ότι επικοινωνεί ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματά του με σεβασμό και εστιάζοντας στη δική του εμπειρία. Συχνά αυτό αντανακλάται στη χρήση λέξεων όπως «αισθάνομαι» ή «νομίζω», αντί να κατηγορεί τους άλλους για όσα νιώθει.

Μπορείτε να δεχθείτε την κριτική από τους άλλους;
Η λήψη εποικοδομητικής κριτικής χωρίς να την απορρίπτετε αμέσως ή να αμύνεστε, είναι μία βασική ένδειξη συναισθηματικής ασφάλειας. Σημαίνει ότι έχετε μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σας που λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των άλλων σχετικά με την προσέγγισή σας στα πράγματα, χωρίς να θίγεται.

Προσπαθείτε συνεχώς να αλλάζετε και να ωριμάζετε;
Οι πιο ασφαλείς συναισθηματικά άνθρωποι εκτιμούν το ταξίδι της ζωής και τη διαδικασία της εξέλιξης με την πάροδο του χρόνου. Δεν φοβούνται να αγκαλιάσουν την αλλαγή. Βρίσκουν χαρά και ικανοποίηση στην ιδέα να μάθουν και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να αντιδρά παρορμητικά;
Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι τείνουν να είναι επιδέξιοι στο να επιλέγουν με προσοχή τις απαντήσεις τους σε δύσκολες καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι συνήθως αντιδραστικοί ή παρορμητικοί και μπορούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους ψύχραιμα και ξεκάθαρα, ακόμα και όταν είναι θυμωμένοι ή αναστατωμένοι.

Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε, όποιες προκλήσεις κι αν συναντήσετε;
Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και έχουν μια γενική αποδοχή ότι θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες όπως έρχονται. Έχουν επίσης μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς, το οποίο τους βοηθά να ξεπεράσουν τα επιμέρους προβλήματα.

newsbeast.