Ευεξία: Η καθημερινή δραστηριότητα των 6′ που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και πιο υγιείς

01 Μαρ. 2024, 19:31

Ευεξία: Η καθημερινή δραστηριότητα των 6′ που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και πιο υγιείς

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι μια δραστηριότητα διάρκειας έως και έξι λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει να νιώσουμε μεγαλύτερη ευεξία και να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από το περιοδικό The People’s Friend, ένας στους 10 ανθρώπους έχει μόλις μία ώρα χαλάρωσης την εβδομάδα.

Η ειδικός σε θέματα ψυχικής ευεξίας Lucy Beresford δήλωσε: «Η έρευνα δείχνει ότι το διάβασμα για έξι μόλις λεπτά την ημέρα μπορεί να έχει δραματική επίδραση στην ευημερία των ανθρώπων. Αφιερώνοντας τον τόσο απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μια καλή σύντομη ιστορία, μπορείτε να μεταβείτε σε μια θετική ψυχική κατάσταση με λιγότερο άγχος, χαλαρότερο μυικό σύστημα και λιγότερη την ένταση».

Το 69% των ανθρώπων σε μια μελέτη υποστήριξε ότι αισθάνονται καλύτερα μετά το διάβασμα. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού χρόνου είχε ως αποτέλεσμα πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων να αισθάνονται πιο αγχωμένοι από ποτέ.

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας του The People’s Friend για να ενθαρρύνει τους Βρετανούς να διαβάζουν μόνο για έξι λεπτά την ημέρα και υποστηρίζεται από τον Beresford, καθώς και την παρουσιάστρια Sally Lindsay. Η Σάλι είπε: «Όλοι ξέρουν πόσο ωφέλιμο είναι το διάβασμα, αλλά οι άνθρωποι συνήθως βρίσκουν χρόνο για αυτό περιστασιακά».

«Ένα διήγημα, μπορείς να το ξεκινήσεις και να το τελειώσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς ένα φλιτζάνι τσάι και φέρνει μια αίσθηση ικανοποίησης που δεν μπορείς να βρεις αλλιώς».

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαβάσουμε περισσότερα, αλλά αν είναι αδύνατο να βρεις χρόνο στην εβδομάδα σου τα δηιγήματα είναι μια λύση».

10 οφέλη του διαβάσματος για την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία:

  • Μειώνει το άγχος: Η εστίαση σε μια ιστορία σας αποσπά την προσοχή από τις ανησυχίες σας και σας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο.
    Βελτιώνει τη διάθεση: Η ανάγνωση βιβλίων με θετικό περιεχόμενο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο αισιόδοξοι και χαρούμενοι.
    Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η ενασχόληση με ιστορίες και χαρακτήρες μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε λιγότερο μόνοι και να βρείτε νόημα στη ζωή σας.
  • Βελτιώνει τον ύπνο: Η χαλαρωτική δραστηριότητα της ανάγνωσης πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα και βαθιά.
    Ενισχύει την αυτοπεποίθηση: Η ανάπτυξη νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της ανάγνωσης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ικανοί και αισιόδοξοι.
  • Βελτιώνει τη μνήμη: Η ανάγνωση ασκεί τον εγκέφαλό σας και σας βοηθά να θυμάστε πληροφορίες πιο εύκολα.
    Ακονίζει τη νοητική οξύτητα: Η ερμηνεία κειμένων και η επίλυση προβλημάτων που ενυπάρχουν σε ιστορίες σας βοηθά να σκέφτεστε πιο κριτικά και δημιουργικά.
  • Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο: Η επαφή με πλούσιο λεξιλόγιο μέσω της ανάγνωσης σας βοηθά να εκφράζεστε πιο εύστοχα και με σαφήνεια.
  • Διευρύνει τις γνώσεις: Η ανάγνωση σας δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες και ιδέες από διάφορους τομείς, διευρύνοντας την οπτική σας για τον κόσμο.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Η χαλάρωση που προσφέρει η ανάγνωση μπορεί να έχει ωφέλιμη επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Πηγή: oloygeia.gr