Η αντιφλεγμονώδης τροφή που ρυθμίζει την πίεση, δυναμώνει τα οστά και ενισχύει το ανοσοποιητικό

11 Μαρ. 2024, 22:44

Η αντιφλεγμονώδης τροφή που ρυθμίζει την πίεση, δυναμώνει τα οστά και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Γνωρίστε μια σούπερ θρεπτική τροφή που συνοδεύει τέλεια συνταγές με ζυμαρικά ή πατάτες.

Η συγκεκριμένη τροφή αποτελεί ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, ενώ έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Δείτε ποια είναι και που μας κάνει καλό.

Τι είναι τα μανιτάρια πλευρώτους;

Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι ένα είδος βρώσιμων μανιταριών. Ενώ τα μανιτάρια ταξινομούνται στους μύκητες, οι οποίοι είναι τεχνικά διαφορετικοί από τα φυτά, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σε οποιαδήποτε δίαιτα χωρίς κρέας.

Υπάρχουν περίπου 40 τύποι μανιταριών πλευρώτους. Σχεδόν, όλα τα είδη είναι βρώσιμα και τα απολαμβάνουμε συνήθως σε πιάτα όπως ζυμαρικά και πατάτες.

Τα σημαντικότερα οφέλη που έχουν τα πλευρώτους στην υγεία

    Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
    Συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
    Ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης
    Χτίζουν γερά οστά
    Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι βήτα-γλυκάνες στα μανιτάρια πλευρώτους τα καθιστούν μια από τις καλύτερες τροφές που υπάρχουν στον πλανήτη για την προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος από τις χρόνιες και μη παθήσεις.

Σε αντίθεση με ορισμένες τροφές που είτε τονώνουν είτε καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα μανιτάρια το εξισορροπούν.

Επιπλέον, τα μανιτάρια αυτά είναι γεμάτα με πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μπορεί να αμυνθεί κατά της γήρανσης.

2. Συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D για να ρυθμίσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μανιτάρια όπως τα πλευρώτους μείωσαν την αρτηριακή πίεση σε αρουραίους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης

Δεδομένου ότι τα μανιτάρια όπως τα πλευρώτους έχουν αλμυρή γεύση και καθόλου χοληστερόλη, αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κρέας και μπορούν να προστεθούν σε πολλά σοταρισμένα πιάτα.

Μια μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η κατανάλωση των μανιταριών αυτών μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς (καθώς και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

4. Χτίζουν γερά οστά

Τα μανιτάρια πλευρώτους έχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία γερών οστών. Συγκεκριμένα, βιταμίνη D και μαγνήσιο.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στο ασβέστιο, το σώμα σας χρειάζεται επίσης βιταμίνη D και μαγνήσιο για να επεξεργαστεί το ασβέστιο και να το αποθηκεύσει στα οστά σας.

5. Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι βήτα-γλυκάνες και τα αντιοξειδωτικά στα μανιτάρια πλευρώτους τα καθιστούν εξαιρετική τροφή για τη μείωση της φλεγμονής.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι πέρα από τις βήτα-γλυκάνες, ορισμένες από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους προέρχονται από ένα μοναδικό και κάπως άγνωστο αμινοξύ που ονομάζεται εργοθειονίνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εργοθειονεΐνη μειώνει τη «συστημική» φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα, η οποία συχνά συμβάλλει σε ασθένειες όπως η άνοια και ο διαβήτης.

oloygeia.