Η πατρότητα αλλάζει τον ανδρικό εγκέφαλο - Τι αλλαγές συμβαίνουν

14 Ιουν. 2024, 20:41

Η πατρότητα αλλάζει τον ανδρικό εγκέφαλο - Τι αλλαγές συμβαίνουν

Μπορεί να αναρωτιέστε αν όντως ο εγκέφαλος των ανδρών αλλάζει όταν αποκτούν παιδιά. Η απάντηση είναι «ναι» και έρχεται να επιβεβαιωθεί από την επιστήμη.

Έως τώρα γνωρίζαμε μέσα από μελέτες ότι όταν οι γυναίκες κυοφορούν ή ακόμα και μετά τον τοκετό, πραγματοποιούνται φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες ουσιαστικά τις προετοιμάζουν για την μητρότητα. Τα νέα δεδομένα έρχονται να μας αποκαλύψουν ότι και ο εγκέφαλος των νέων μπαμπάδων περνά από παρόμοιες αλλαγές.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που βιώνουν οι άνδρες μπορούν να υποστηρίξουν «την ικανότητα να δημιουργηθεί δεσμός με το μωρό και να συνδεθεί ο νέος μπαμπάς με ευαισθησία με το βρέφος, επειδή αυτό είναι σημαντικό για την επιβίωση του είδους μας», δήλωσε η Darby Saxbe, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η οποία μελετά τις δομικές αλλαγές του εγκεφάλου, όπως γράφει η The Washington Post.

Παρατηρήθηκε μείωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου στους άνδρες

Η Saxbe και οι συνάδελφοί της στην Ισπανία διεξήγαγαν ανά διαστήματα μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου σε 40 άνδρες πριν και μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ οι δομικές αλλαγές ήταν πιο ανεπαίσθητες σε σύγκριση με τις γυναίκες, ωστόσο οι άνδρες παρουσίασαν μείωση της φαιάς ουσίας όσο οι σύντροφοί τους κυοφορούσαν αλλά και όταν γέννησαν και έπειτα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι αλλαγές συνέβησαν κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος παίζει ρόλο στην εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της σκέψης, του συλλογισμού, της μάθησης, της επίλυσης προβλημάτων και της συναισθηματικής επεξεργασίας.

Αυτή η μείωση της φαιάς ουσίας θεωρείται ότι βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά, είπε η Saxbe.

Πράγματι, σε μια μελέτη παρακολούθησης, η Saxbe και ένας συνάδελφός της διαπίστωσαν ότι μεταξύ 38 ανδρών που βίωσαν την πατρότητα για πρώτη φορά, εκείνοι που παρουσίασαν πιο σημαντική μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας στον εγκεφαλικό φλοιό ανέφεραν περισσότερα κίνητρα και δέσμευση για τη γονεϊκότητα.

Αλλαγές στις ορμόνες των ανδρών

Οι άνδρες βιώνουν επίσης αλλαγές στις ορμόνες λίγο πριν και μετά την πατρότητα. Μια μελέτη έδειξε ότι την πρώτη φορά που θα κρατήσουν οι άνδρες το νεογέννητο μωρό λαμβάνουν ωκυτοκίνη, η οποία είναι σημαντική για το δέσιμο.

Μια άλλη μελέτη με περισσότερους από 600 άνδρες διαπίστωσε ότι εκείνοι στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών που είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πιο πιθανό να γίνουν συντρόφοι ζωής και πατέρες κατά την περίοδο παρακολούθησης τέσσερα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, εκείνοι που έγιναν σύντροφοι ζωής και πατέρες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην τεστοστερόνη, σε σύγκριση με τους άγαμους που δεν είχαν παιδιά, οι οποίοι είδαν μέτρια πτώση.

Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη δημιουργία σταθερών σχέσεων με προοπτική. «Οπότε η ιδέα είναι ότι η μείωση της τεστοστερόνης καθώς οι άνδρες μεταβαίνουν στην πατρότητα επαναφέρει την εστίαση και τις προτεραιότητες στην οικογένεια», δήλωσε ο Lee Gettler, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για την τεστοστερόνη.

Πηγή: healthstat.gr