Τα πιο συχνά λάθη υγείας που κάνουν οι άνδρες

07 Μαίου 2022, 08:43

Τα πιο συχνά λάθη υγείας που κάνουν οι άνδρες

Αρκετοί είναι οι άνδρες, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη να φαίνονται δυνατοί και ατρόμητοι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ”εκτελούν” αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί εν μέρει να εξηγεί, γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, αυτά τα λάθη μπορεί, να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και ευεξία.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πίνουν πάρα πολύ, να καπνίζουν και να κρύβουν τα συναισθήματά τους, για παράδειγμα. Είναι επίσης πιο πιθανό να παραμελούν την υγεία τους, να συμμετέχουν σε λιγότερες προληπτικές συμπεριφορές υγείας και να μην επισκέπτονται τον γιατρό σε τακτική βάση.

«Η προληπτική φροντίδα είναι πραγματικά σημαντική και η παρακολούθηση της δεν είναι σημάδι αδυναμίας», λέει ο Kenneth Perry, MD, γιατρός επείγουσας ιατρικής στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Εδώ είναι μερικά από τα χειρότερα λάθη υγείας που κάνουν πολλοί άνδρες που θα μπορούσαν να τους αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή.

Παράλειψη τακτικών ιατρικών επισκέψεων
Οι άνδρες συχνά καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη -ή ακόμα και παραλείπουν να αναφέρουν ιατρικά προβλήματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα- σύμφωνα με έρευνα του 2021 που διεξήχθη από ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άντρες αναβάλλουν την επίσκεψη σε γιατρό. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εικάζει ότι ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι δεν έχουν τον χρόνο να αφιερώσουν, ενώ άλλοι μπορεί να μην έχουν έναν γιατρό που εμπιστεύονται.

Δυστυχώς, αυτό συχνά δεν συμβαίνει. Το να μην δείτε έναν γιατρό όταν πρόκειται για έλεγχο ή όταν έχετε αναπτύξει συμπτώματα είναι επικίνδυνο και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Η ιατρική φροντίδα δεν είναι μόνο χρήσιμη όταν αντιμετωπίζετε ένα άμεσο πρόβλημα υγείας, όπως λοίμωξη ή γρίπη, αλλά είναι επίσης απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγεία, λέει ο Δρ Perry.

Η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μεταξύ των αριθμών που πρέπει να παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου.

«Μικρές αλλαγές, για παράδειγμα – όπως η αρτηριακή σας πίεση να ανεβαίνει ένα σημείο εδώ κι εκεί ή το βάρος σας να αυξάνεται κατά μερικά κιλά κάθε χρόνο – θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε συνηθισμένες επισκέψεις», λέει ο Perry. «Αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως, μπορεί να γίνει δύσκολο να διορθωθούν».

Κρύβετε τα συναισθήματά σας
Τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κατάθλιψη. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα συνολικά ποσοστά κατάθλιψης, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η πάθηση συχνά δεν αναγνωρίζεται, δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται στους άνδρες.

Η αποφυγή συζητήσεων για την ψυχική υγεία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι οι άνδρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 76% όλων των ολοκληρωμένων αυτοκτονιών. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να παραδεχτούν ότι είναι αγχωμένοι.

Μερικοί άντρες, αναφέρει το sharecare.com μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να ζητήσουν βοήθεια, υποθέτοντας ότι δεν είναι «ανδρικό» ή ότι το να εκφράσουν τις ανησυχίες τους θα γίνει βάρος για τους άλλους. Η πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε να είναι πραγματικά λάθος μπορεί επίσης να είναι αποτρεπτικό, εικάζει ο Perry. «Πολλοί άντρες είναι νευρικοί μήπως κάτι δεν πάει καλά, και αν κάτι δεν πάει καλά, αυτό είναι σημάδι αδυναμίας», λέει.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο εντοπισμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
Θυμός και επιθετικότητα

Αλλαγές στη διάθεση, το επίπεδο ενέργειας και την όρεξη

Δυσκολία στον ύπνο ή στον υπερβολικό ύπνο

Δυσκολία συγκέντρωσης

Κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ

Θλίψη

Σκέψεις ή συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στις τακτικές δραστηριότητες

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερες από μερικές ημέρες και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, επισκεφθείτε έναν HCP. Ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας ομιλίας χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, οι τεχνικές χαλάρωσης, η γιόγκα και ο διαλογισμός επίγνωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Κάπνισμα
Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από βρογχίτιδα και εμφύσημα και 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο της τραχείας, του πνεύμονα και του βρόγχου. Οι μεσήλικες άνδρες καπνιστές έχουν επίσης σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Εάν καπνίζετε, ήρθε η ώρα να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Μιλήστε με έναν γιατρό, σχετικά με φάρμακα και τεχνικές διακοπής που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα.

Παραλείπετε την άσκηση
Πιθανότατα γνωρίζετε ότι υποτίθεται ότι πρέπει να ασκηθείτε, αλλά πόσο συχνά το κάνετε; Γενικά, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης (όπως περπάτημα ή γιόγκα) ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας (όπως τρέξιμο ή κολύμπι) την εβδομάδα. Για περισσότερα οφέλη για την υγεία, στοχεύστε τουλάχιστον 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης ή 150 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Μόνο περίπου το 25% ων ανδρών εκπληρώνει πραγματικά αυτούς τους στόχους. Η παράλειψη της άσκησης και η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όχι μόνο σωματικών προβλημάτων αλλά και προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Το να ιδρώσετε θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση των μυών σας, οι οποίοι θα υποστηρίζουν και θα δυναμώνουν τα οστά σας καθώς μεγαλώνετε.

Καταναλώνουν πολύ αλκοόλ
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των ανδρών είναι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ με έμφαση στη μπίρα.

Επειδή η μπίρα περιέχει λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά, καταλήγουν να πίνουν πολλές ξεπερνώντας μέτρο.

Όμως και πάλι δεν παύει να πρόκειται για αλκοόλ του οποίου η συστηματικά υπέρμετρη κατανάλωση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες δεν πρέπει να ξεπερνά τις τέσσερις μονάδες την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου δύο ποτήρια μπίρα με περιεκτικότητα 3-4% σε αλκοόλ.

Προτιμούν το κρέας
Οι άνδρες καταναλώνουν συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινο κρέας από ό,τι οι γυναίκες.

Η συχνή κατανάλωση κρέατος που μάλιστα δεν έχει απαλλαχθεί από το λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, αυξημένης χοληστερίνης και καρκίνου του εντέρου.

Επίσης οι άνδρες συνηθίζουν να καταναλώνουν κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία για τον λόγο ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος παράγονται από την καύση του κάρβουνου καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μεταφέρονται στις τροφές.

Αντίθετα, μια διατροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής με γεύματα που περιλαμβάνουν όσπρια και λαδερά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης επικίνδυνων για την υγεία παθήσεων.

Ξεχνούν να βάλουν αντηλιακό
Οι άνδρες παραλείπουν συχνά το αντηλιακό πριν εκτεθούν στον ήλιο.

Επίσης ενδέχεται να μην είναι σωστά ενημερωμένοι για τη χρήση του.

Γι’ αυτό ο καρκίνος του δέρματος και τα μελανώματα είναι πιο συχνά και πιο επιθετικά στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Επίσης, δεν παρατηρούν εύκολα τις αλλαγές στο δέρμα τους, με αποτέλεσμα να αγνοούν τυχόν ύποπτες ελιές και σημάδια την ίδια ώρα που καθυστερούν να πάνε στον γιατρό.

Η σωστή χρήση του αντηλιακού σε όλο το σώμα είναι απαραίτητη.

Το αντηλιακό επιβάλλεται και για τα δύο φύλα και οι παθήσεις του δέρματος δεν κάνουν διακρίσεις.

Ιδιαίτερα αν έχουν και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα το αντηλιακό είναι παραπάνω από αναγκαίο τουλάχιστον κατά την έκθεσή τους στον ήλιο.

healthstories.