Τριχόπτωση - φαλάκρα: Πού οφείλειται και ποια η αντιμετώπισή της;

30 Δεκ. 2021, 12:38

Τριχόπτωση -  φαλάκρα: Πού οφείλειται και ποια η αντιμετώπισή της;

Η ανδρογενετική αλωπεκία ή αλλιώς ανδρική φαλάκρα, είναι ο πιο κοινός τύπος προοδευτικής διαταραχής που της τριχόπτωσης στους άνδρες. Οι μισοί άντρες στον κόσμο εμφανίζουν απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Περίπου 70% των ανδρών θα χάσουν τα μαλλιά τους καθώς μεγαλώνουν.  Και το 25% των φαλακρών ανδρών βλέπουν τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης πριν από την ηλικία των 21 ετών.

Δημιουργία της φαλάκρας 
Τα γονίδια για τη φαλάκρα, είναι κληρονομικά. Η εμφάνιση και η ανάπτυξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας εξαρτάται από την αλληλεπίδραση ενδοκρινικών παραγόντων και τη γενετική σας προδιάθεση. Έτσι, εάν ο μπαμπάς ή ο θείος σας είναι φαλακρός, το πιθανότερο είναι ότι θα είστε κι εσείς. Όταν μπαίνετε στην εφηβεία και παράγετε ανδρογόνα, αν έχετε γενετική προδιάθεση, αυτά αλληλεπιδρούν με τα γονίδιά σας για να μικρύνουν τους θύλακες των τριχών.  Στη συνέχεια, τα κανονικά μαλλιά σας πέφτουν και αντικαθίσταται από μικροσκοπικές, μη χρωματισμένες τρίχες. Αυτή η διαδικασία εμφανίζεται σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας μέχρι να τελειώσει. Τελικά, τα ωοθυλάκια αδρανούν και σταματούν να παράγουν ακόμη και αυτές τις μικρές τρίχες. .

Το μοτίβο της φαλάκρας
Η φαλάκρα ξεκινά από τους κροτάφους, το μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής και το στέμμα του κεφαλιού. Κατά τη διάρκεια μηνών ή ετών, οι φαλακρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής συναντώνται και ενώνονται. Το αποτέλεσμα είναι το γνωστό σχήμα «στεφάνι δάφνης».

Γιατί δεν πέφτουν οι τρίχες κάτω από τα αυτιά σας;
Έχετε παρατηρήσει ποτέ, ότι οι άνδρες που είναι φαλακροί εξακολουθούν να έχουν τούφες μαλλιών κάτω από τα αυτιά τους;  Για κάποιο λόγο, αυτό το τμήμα μαλλιών είναι γενετικά προγραμματισμένο να μην πέφτει.

Ποιες είναι οι τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για τη φαλάκρα;
 Υπάρχουν φαρμακευτικές, χειρουργικές και καλλυντικές θεραπείες για την φαλάκρα.

Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών:  Χειρουργική επέμβαση με αναισθησία, όπου υγιή τριχοθυλάκια από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος που ονομάζεται δότρια περιοχή, μετακινούνται στα μέρη που έχουν φαλάκρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί πολλές εφαρμογές προτού αποκτήσετε μόνιμο αποτέλεσμα, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι εκτεταμένος και είναι αρκετά ακριβή, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν γρήγορα ορατά.
Περούκες: Αυτή είναι μια πιο προσωρινή και λιγότερο δαπανηρή λύση. Οι συνθετικές περούκες είναι γενικά φθηνότερες σε σύγκριση με τις φυσικές. Οι περούκες με κανονική τρίχα, φαίνονται πιο φυσικές και είναι πιο εύκολο να φορμαριστούν και να διατηρηθούν, επειδή τα πολυμερή κρατούν τη δομή περισσότερο και καλύτερα κάτω από φυσικές ίνες.
Καπέλα: Πολλοί άνδρες φορούν καπέλα ως τον πιο άνετο, ευέλικτο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο διαχείρισης της τριχόπτωσης τους, ο οποίος έχει και μηδενικές παρενέργειες.
Υπάρχουν επίσης και θεραπείες δια στόματος, τις οποίες όμως, για να σας χορηγηθούν, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Ωστόσο, όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, το πιο σημαντικό είναι να αγκαλιάσετε την τριχόπτωση σας και να βρείτε ένα νέο στυλ που θα σας ταιριάζει.