Σε τι χρησιμεύει η κενή κουμπότρυπα στον γιακά του σακακιού

17 Δεκ. 2020, 17:58

Σε τι χρησιμεύει η κενή κουμπότρυπα στον γιακά του σακακιού

 Το σακάκι σου έχει μια κουμπότρυπα ψηλά στο δεξιό γιακά. Στον αριστερό, το ύφασμα παραμένει λείο χωρίς υποψία κάποιου κουμπιού. Με ένα φρεσκάρισμα της μνήμης, διαπιστώνεις πως το ίδιο μοτίβο επικρατεί σε όλα σου τα σακάκια, formal και casual. Γιατί άραγε;

Η ιστορία των γιακάδων, σε μια αμήχανη κουμπότρυπα

Τα πρώτα σακάκια με γιακά, εμφανίστηκαν το 19ο αιώνα, κατά την Βικτωριανή εποχή. Προηγουμένως, οι άνδρες φορούσαν ρεντιγκότες με κολάρο, κουμπωμένο ασφυκτικά μέχρι πάνω. Όταν ο καιρός ζέσταινε, δίπλωναν τα κολάρα προς τα κάτω, αφήνοντας μια κουμπότρυπα ανοικτή και ένα κουμπί διπλωμένο. Αυτή η κίνηση έδινε στον άνδρα μια ανάσα δροσιάς και στην πορεία του χρόνου εξελίχθηκε σε μια στιλιστική πρόταση συμμετρίας, μια νέα ‘casual’ νότα πάνω στο ανδρικό ένδυμα, από την οποία γεννήθηκε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ‘γιακάς’. Μάλιστα, ο αγγλικός όρος ‘lapel’ προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη ‘laeppa’, που σημαίνει ‘διπλωμένο ύφασμα’.

Πέρα από τη διάσταση της δροσιάς και της άνεσης, η εκτεθειμένη κουμπότρυπα εξελίχθηκε σε στρατηγικό σημείο μοντέρνων μετατροπών στο ανδρικό σακάκι. Ο Πρίγκηπας Αλβέρτος την χρησιμοποιούσε σαν υποδοχή για να καρφώνει λουλούδια, ενώ παρόμοιες στυλιστικές αναφορές έκανε και ο Oscar Wilde, με την πολύχρωμη καρφίτσα να είναι η τελευταία μοδάτη προσθήκη σε αυτό το σημείο. Όσο για το διπλωμένο κουμπί, μέχρι και σήμερα αρκετοί δημοφιλείς σχεδιαστές απονείμουν φόρο στην ιστορία του ανδρικού σακακιού, διατηρώντας το στην ίδια θέση. Σε αυτή την κενή κουμπότρυπα χρωστάνε χάρη (και δροσιά) όλες οι γενεές αντρών που συνεχίζουν να φορούν σακάκι καλοκαιριάτικα.

Πηγή: oneman.gr