Συχνές ημικρανίες: Οι αιτίες που δεν υποψιάζεστε

08 Δεκ. 2022, 18:00

Συχνές ημικρανίες: Οι αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση και την πρόληψη του πόνου είναι να εντοπίσετε τι πυροδοτεί αυτά τα επεισόδια. Όμως, ενώ πολλά ερεθίσματα ημικρανίας, όπως το άγχος και το έντονο άρωμα, είναι γνωστά, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες για τα επεισόδια ημικρανίας:

Σαμπάνια και τυρί
Φαίνεται άδικο ότι δύο από τις γαστρονομικές απολαύσεις της ζωής μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο σας, αλλά η έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό είναι δυστυχώς αλήθεια. Η διαδικασία ζύμωσης της σαμπάνιας μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Το ίδιο και η παλαίωση στα τυριά, εξαιτίας μίας ένωσης που ονομάζεται τυραμίνη. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είναι η φάβα, τα αποξηραμένα λουκάνικα και το καπνιστό ψάρι.

Λίγος ύπνος
Η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες είναι 7 έως 8 ώρες τη νύχτα κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Η έρευνα δείχνει, συγκεκριμένα, ότι ο πολύ λίγος ύπνος προκαλεί αλλαγές στην έκφραση των βασικών πρωτεϊνών που βοηθούν στη ρύθμιση της αισθητηριακής απόκρισης στα νεύρα του προσώπου. Κι αυτές οι πρωτεΐνες πιστεύεται ότι παίζουν βασικό ρόλο στις ημικρανίες.

Πάρα πολύς ύπνος
Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανία. Στην πραγματικότητα, ο υπερβολικός ύπνος το Σάββατο και την Κυριακή μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως «πονοκέφαλος του Σαββατοκύριακου».

Ο καιρός
Το έντονο ηλιακό φως, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη υγρασία και η αλλαγή στο βαρομετρικό σύστημα είναι όλα πιθανά αίτια ημικρανίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 3 στους 4 πάσχοντες από ημικρανία ανέφεραν την εμφάνιση ενός επεισοδίου με την πτώση της βαρομετρικής πίεσης.

Τσίχλα
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Neurology, μεταξύ ανθρώπων με ημικρανίες, αποκάλυψε ότι το 87% όσων εγκατέλειψαν τη συνήθεια να μασούν καθημερινά τσίχλες είδε βελτίωση και μερικοί δεν είχαν καθόλου πόνους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από μερικούς συμμετέχοντες να αρχίσουν ξανά να μασούν τσίχλα. Το 100% ανέφερε ημικρανίες που επανήλθαν μέσα σε λίγες μέρες. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των κροταφογναθικών διαταραχών και του πόνου στο κεφάλι.

Έντονη άσκηση (συμπεριλαμβανομένου του σεξ)
Εάν παρατηρήσετε μια συσχέτιση μεταξύ της cardio προπόνησης και της ημικρανίας, δεν είστε μόνοι. Οποιοδήποτε είδος έντονης σωματικής άσκησης μπορεί να είναι ένα πιθανό έναυσμα για ημικρανία – συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Στην πραγματικότητα, οι ημικρανίες μετά το σεξ είναι τόσο συχνές που το φαινόμενο έχει ονομαστεί «πονοκέφαλοι σεξ».

 Λάβετε υπόψη ότι ένα μόνο έναυσμα δεν προκαλεί απαραιτήτως ημικρανία κάθε φορά, αλλά ένας συνδυασμός ενεργειών μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου. Γνωρίζοντας τι σας προκαλεί πόνο, έχετε ένα όπλο στα χέρια σας για να τον προλάβετε πριν εκδηλωθεί.7

vita.gr