5 πράγματα που κάνουν καθημερινά όσοι είναι καταπληκτικοί γονείς
20 Μαρ. 2024, 18:42
Κάποιες φορές, τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι, δίνουν την εντύπωση ότι μισούν τους γονείς τους. Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει, αφού αντιδρούν στους περιορισμούς, τους κανόνες, και τις απαγορεύσεις, στην πραγματικότητα, όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να έχουν στη ζωή τους έναν υπεύθυνο ενήλικα που να μπορεί να τους καθοδηγεί. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά σημάδια, που μαρτυρούν ότι είστε εξαιρετικοί γονείς και ότι τα καταφέρνετε πολύ καλύτερα απ’ όσο πιστεύετε.
5 πράγματα που κάνουν καθημερινά όσοι είναι καταπληκτικοί γονείς:
- Διασκέδαση και παιχνίδι
- Αποδέχονται και κατανοούν τις δυσκολίες
- Δεν ξεχνούν ότι τα παιδιά τους είναι στην ανάπτυξη
- Προσέχουν ιδιαίτερα τον εαυτό τους
- Μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους
Διασκέδαση και παιχνίδι
Το παιχνίδι είναι η «δουλειά» του παιδιού. Η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται μέσα απ’ το παιχνίδι, τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, τον πειραματισμό. Κάθε εκπληκτικός γονιός έχει ένα απίστευτο απόθεμα όρεξης για παιχνίδι, το οποίο είναι χαρακτηριστικό σημάδι του καλού γονιού. Παίξετε και διασκεδάστε με το παιδί σας, αφού το παιχνίδι βελτιώνει τη διάθεσή σας, ενδυναμώνει τον χαρακτήρα σας, ενισχύει το δημιουργικό τμήμα του εγκεφάλου σας και το αίσθημα της ευφορίας σας. Οι πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις όλων είναι αυτές που έχουν παιχνίδι, χαρά, γέλιο.
Αποδέχονται και κατανοούν τις δυσκολίες
Το να είσαι καλός γονιός απαιτεί συχνές θυσίες, καμιά φορά προσωρινά, ενώ άλλες, επ’ αόριστο. Όλοι οι γονείς νευριάζουν με τα παιδιά τους και περιστασιακά, έρχονται στιγμές που δεν τα συμπαθούν πολύ. Κάποιες φορές, φταίει η αυθάδειά τους, άλλες φορές η εξάντληση των συνεχών απαιτήσεων της καθημερινότητας. Η αποδοχή των αρνητικών στοιχείων και η παραδοχή ότι θα υπάρχουν άσχημες στιγμές, μαρτυρούν ότι, ως γονιός, είστε σε πολύ καλό δρόμο.
Δεν ξεχνούν ότι τα παιδιά τους είναι στην ανάπτυξη
Ο ψυχαναλυτής Thomas Lynaugh, έχει πει ότι, θεωρούμε πως “το παιδί είναι ολοκληρωμένο έργο”. Αδυνατούμε να καταλάβουμε ωστόσο ότι, στην πραγματικότητα, τα παιδιά είναι στην ανάπτυξη, εξελίσσονται και έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν η ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού τους. Ξεχνάμε ότι το παιδί ανακαλύπτει ακόμη τις μοναδικές του δυνατότητες και ψάχνει να βρει πως θα τις αξιοποιήσει.
Ο ανταγωνισμός συνθλίβει το παιδί και το οδηγεί στην μοναξιά. Όμως ένα υγιές παιδί είναι εκείνο που μπορεί να ζει την παιδικότητα. Μην κάνετε το συχνό αυτό λάθος. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε οι γονείς τους σέβονται τα όρια τους, αφού μπορούν και συγκρίνονται με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Ξέρουν πότε οι γονείς τα πιέζουν υπερβολικά και πότε φροντίζουν ν’ ακούν και να σέβονται τις ανάγκες τους. Η οριοθέτηση και ο σεβασμός της ανακουφίζει τους γονείς από το απαιτητικό έργο τους, μειώνει το άγχος, χαλαρώνει και αναζωογονεί τα παιδιά (και αργότερα, τους ενήλικες). Ακόμη ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι είστε καταπληκτικός γονιός.
Προσέχουν ιδιαίτερα τον εαυτό τους
Μπορούμε να προσφέρουμε μόνο όταν είμαστε καλά και γεμάτοι. Συχνά οι γονείς νιώθουν τύψεις όταν χαλαρώνουν ή όταν βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους. Οι τύψεις αυτές ενισχύονται από τις διάφορες επικριτικές κουβέντες της κοινωνίας: «τι σόι πατέρας είναι αυτός; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό; Τι εγωίστρια!»
Όσο πιο επικριτικοί και σκληροί είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο εντονότερη κριτική ασκούμε και στους άλλους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών μας. Όσο πιο συχνά όμως φροντίζουμε τον εαυτό μας (διαλογισμός, άσκηση, κοινωνικοποίηση, ρουτίνα ομορφιάς, διασκέδαση), τόσο πιο δυνατοί είμαστε και μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα ως γονείς. Την ίδια στιγμή, δίνουμε στα παιδιά μας το παράδειγμα τι σημαίνει να είσαι ένας υγιής και ολοκληρωμένος ενήλικας.
Μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους
Συχνά, ακόμα και οι ψυχοθεραπευτές μπορεί να κάνουν σοβαρά λάθη με τα παιδιά τους, τα οποία ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν. Το να είσαι γονιός συνεπάγεται ότι συχνά πιάνεσαι «αδιάβαστος», απροετοίμαστος και δεν ξέρεις πως ν’ ανταποκριθείς. Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη με την ανατροφή των παιδιών τους. Το ζητούμενο είναι να είμαστε σε θέση να τ’ αναγνωρίζουμε και να μαθαίνουμε από αυτά.
Προτού γίνουμε πιο δυνατοί και καλύτεροι γονείς, πρέπει να «πονέσουμε», δηλαδή να δούμε με αντικειμενικότητα το λάθος. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ως γονιό. Εφόσον νοιάζεστε πραγματικά και αναρωτιέστε αν είστε καλός γονιός, αυτό σημαίνει ότι ήδη είστε σε καλό δρόμο.
Πηγή: enikos.gr