Γονείς σταματήστε να γκρινιάζετε και αρχίστε να εκτιμάτε: Μόνος μπαμπάς θρηνεί για το παιδί του

03 Απρ. 2022, 13:15

Γονείς σταματήστε να γκρινιάζετε και αρχίστε να εκτιμάτε: Μόνος μπαμπάς θρηνεί για το παιδί του

Ο ξαφνικός θάνατος του αγοριού οφείλεται σε εγκεφαλική αιμορραγία, που προκλήθηκε από μία σπάνια διαταραχή του εγκεφάλου, από την οποία έπασχε εκ γενετής το αγόρι. «Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χάναμε το παιδί. Οι πιθανότητες ήταν 5% και δυστυχώς αυτό το 5% συνέβη σε εμάς πέρσι το καλοκαίρι», ανέφερε ο μπαμπάς του παιδιού.

Προσπαθώντας να υπερβεί την απώλεια του γιου του έδωσε όλη του την προσοχή και την ενέργεια στη φροντίδα των δύο άλλων παιδιών του. Πρόσφατα ο μπαμπάς Richard από το Hastings της Αγγλίας έγραψε μία λίστα με τα πιο σπουδαία μαθήματα τα οποία του έδωσε η τραγωδία που έτυχε στην οικογένειά του. Όσο σκληρά κι αν είναι τα μαθήματα αυτά, είναι μία σημαντική και όμορφη υπενθύμιση προς όλους τους γονείς: Να χαίρονται την κάθε στιγμή με τα παιδιά τους:

«Έκανα την ανάρτηση αυτή στο Facebook για να βοηθήσω άλλους γονείς να συνειδητοποιήσουν τι είναι τελικά σημαντικό στη ζωή τους και τι όχι. Οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να γκρινιάζουν για το παραμικρό και να εκτιμούν τα πάντα, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα. Η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα, αλλά πολύ συχνά την αφήνουμε να περνά απαρατήρητη», έγραψε ο μπαμπάς αυτός στην ανάρτηση του, που έγινε viral και πήρε περισσότερα από 14.000 like.

Πρώτο στη λίστα με τα 10 πιο σημαντικά μαθήματα τα οποία πήρε ήταν «Όσα φιλιά και αν του δώσεις, όσες αγκαλιές και αν το πάρεις, όση αγάπη και αν του δώσεις, δεν είναι αρκετά. Με το θάνατο του όλα τελειώνουν. Είχες πολύ χρόνο μπροστά σου, πάντα είχες χρόνο. Σταμάτα ο, τι και αν κάνεις και παίξε μαζί του έστω και για ένα λεπτό. Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να περιμένει».

Ο Pringle συνεχίζει αναφέροντας σε όλους τους γονείς να τραβούν όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούν και βιντεάκια επειδή «μία μέρα μπορεί αυτά είναι τα μοναδικά που θα σας μείνουν από τα παιδιά σας». Ενθαρρύνει τους γονείς να αφιερώνουν χρόνο και όχι χρήματα στα παιδιά τους. «Οι αναμνήσεις είναι σημαντικές και όχι τα πράγματα που τους αγοράζουμε». Γράφει επίσης ότι «αναμνήσεις δημιουργούνται μέσα και από τη μουσική γι’ αυτό πρέπει να τραγουδάτε με τα παιδιά σας και να χαίρεστε την κάθε στιγμή όσο απλή και αν είναι, όπως η στιγμή που τα βάζετε για ύπνο, τους διαβάζετε παραμύθια και χαλαρώνετε τις Κυριακές στο κρεβάτι. Αυτά είναι που μου λείπουν περισσότερο. Μην αφήσετε αυτές τις απλές, αλλά τόσο σπουδαίες στιγμές να περάσουν απαρατήρητες», συνέχισε ο μπαμπάς.

«Πάντα να τα φιλάς όταν τα βάζεις για ύπνο ή όταν τα αποχωρίζεσαι και ακόμα και αν το ξεχάσεις, γύρνα πίσω για να το κάνεις. Πού ξέρεις; Ίσως να είναι η τελευταία σου ευκαιρία» και συνεχίζει λέγοντας «κάνε τα βαρετά πράγματα, διασκεδαστικά. Ψώνια, εκδρομές με το αυτοκίνητο, επισκέψεις σε συγγενείς. Να λες αστεία, να προσπαθείς να τα κάνεις να χαμογελούν και να απολαμβάνετε την παρέα σας. Η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν περνά χωρίς διασκέδαση.

Τέλος κράταει ημερολόγιο. Γράψε τα πάντα ακόμα και τα πιο μικρά, τα πιο άχαρα, τα πιο ασήμαντα. Αν, χτύπα ξύλο, τα φέρει έτσι η μοίρα και χάσεις το παιδί σου, θα θες να θυμάσαι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Οι μνήμες ξεθωριάζουν, τα γραμμένα όμως όχι. Όταν με τη γυναίκα μου χάσαμε το παιδί μας, το ημερολόγιο αυτό μας έδωσε ζωή. Διαβάζαμε την κάθε του στιγμή και νιώθαμε ότι το έχουμε ακόμα κοντά μας.

Όταν χάνεις ένα παιδί, είναι δύσκολο να εξακολουθείς να ζεις και να ευγνωμονείς το Θεό για όσα έχεις, αλλά είναι σημαντικό να τα καταφέρεις, ειδικά αν έχεις άλλα παιδιά. Φιλιά και αγκαλιές, τίποτε άλλο. Να τα φιλάς πριν πέσουν για ύπνο, να τα φιλάς μόλις σηκωθούν το πρωί, να τα φιλάς και να τα αγκαλιάζεις όταν φεύγουν για το σχολείο, όταν πηγαίνουν πανεπιστήμιο, ακόμα και αν είναι παντρεμένα και έχουν δικά τους παιδιά. Μην το ξεχάσεις ποτέ».

[womansday]