Το αλάτι στη ζωή μας: Η ορθή χρήση του αλατιού στη διατροφή μας

05 Νοε 2022, 08:11

Το αλάτι στη ζωή μας: Η ορθή χρήση του αλατιού στη διατροφή μας

Στη σημερινή ενότητα Διατροφή, η εκπομπή «’Ολα για τη Ζωή μας» ασχολήθηκε με το ζήτημα του αλατιού στη διατροφή μας. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Δήμητρα Φραγκούλη επισήμανε πως από το καθημερινό μαγείρεμα ο οργανισμός μας λαμβάνει μόλις το 15% του αλατιού, τονίζοντας πως μες στην ημέρα χρειάζεται προσοχή και με τις υπόλοιπες τροφές που καταναλώνουμε.

«Η ημερήσια σύσταση είναι περίπου 5 γραμμάρια την ημέρα και αυτό αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού» εξήγησε η διατροφολόγος.

Αναφορικά με τις ηλικίες που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη του αλατιού υπογράμμισε πως τα βρέφη πρέπει να λαμβάνουν ελάχιστη ποσότητα έως και καθόλου, οι ενήλικες έως 5 γραμμάρια ημερησίως. Έρευνες έχουν δείξει πως φτάνουμε στην υπερκατανάλωση του αλατιού προσλαμβάνοντας έως και 12 γραμμάρια ημερησίως σε Ευρώπη και Αμερική.

Κατόπιν, η διατροφολόγος ερωτώμενη για τα διάφορα είδη αλατιού σημείωσε πως ανεξάρτητα το είδος, ορυκτό, θαλασσινό, επιτραπέζιο, όλα έχουν σχεδόν την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο.

Επίσης ανέφερε πως τρόφιμα όπως το ψάρι, το κρέας και τα γαλακτοκομικά έχουν το δικό τους αλάτι. «Οι γευστικοί κάλυκες συνηθίζουν, όσο εγώ μειώνω την ποσότητα αλατιού που καταναλώνω θα συνηθίσει και η γεύση μου» συμπλήρωσε η διατροφολόγος.

«Παίζει ρόλο και πόσο κάλιο προσλαμβάνω μες στην ημέρα γιατί το κάλιο αντισταθμίζει τη δράση του νατρίου και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για τον όγκο των υγρών του σώματος» κατέληξε η διατροφολόγος.