Πότε πρέπει να τρώμε πρωτεΐνη; Πριν ή μετά την προπόνηση;

04 Νοε 2022, 06:29

Πότε πρέπει να τρώμε πρωτεΐνη; Πριν ή μετά την προπόνηση;

Ίσως το έχεις ακούσει, διαβάσει, δει στην πράξη με τα μάτια σου: η πρωτεΐνη είναι, χωρίς καμία πλέον αμφιβολία, η τροφή των μυών. Έκτος από την βαθιά θρέψη που προσφέρει το εν λόγω συστατικό στο μυικό σου σύστημα, προστατεύει επίσης από τραυματισμούς και φθορές με την πάροδο των χρόνων. Η ενισχυτική του δράση εξυπηρετεί την άμεση οικοδόμηση και ανάπτυξη διάφορων μυικών ομάδων, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση. Για αυτό δεν είναι λίγοι που επιλέγουν να καταναλώνουν ροφήματα, μπάρες ή ακόμα και ολόκληρα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη τόσο πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση.

Πότε είναι, ωστόσο, η κατάλληλη στιγμή να λάβεις πρωτεΐνη εάν στοχεύεις στην αύξηση του όγκου των μυών σου; Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, τα απαραίτητα αυτά αμινοξέα λειτουργούν θετικά για το σώμα οποτεδήποτε και αν καταναλωθούν, όμως η δράση τους διαφέρει όταν κάνουμε λόγο για την αύξηση του όγκου των μυών.

Γιατί είναι απαραίτητη η πρωτεΐνη για την μυική ενδυνάμωση;
Πολλοί συνδέουν την οικοδόμηση καλοσχηματισμένων μυών με την κατανάλωση πρωτεΐνης. Παρόλο που η πεποίθηση αυτή είναι σε έναν βαθμό σωστή, εκείνο που ολοκληρώνει την συνολική ανάπτυξη των μυών του σώματος μας είναι η τακτική άσκηση. Μέσω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, που παρέχει συνήθως η τελευταία, οι μύες συσπώντας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροσκοπικά "σκισίματα" στους ιστούς. Τα αμινοξέα που παρέχει στο σώμα η πρωτεΐνη έρχονται να επισκευάσουν τους μυϊκούς ιστούς, αναπτύσσοντας τους στο έπακρο. Στις περιπτώσεις που το σώμα δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, οι μύες ενδέχεται να οδηγηθούν σε κατάσταση ατροφίας.

Πότε πρέπει να τρώμε πρωτεΐνη; Πριν ή μετά την προπόνηση;
Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, Michele Fumagalli, δύο με τρεις ώρες πριν από την προπόνηση το σώμα μας χρειάζεται ένα πλούσιο και χορταστικό γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την πρωτεΐνη καλό είναι να συμπεριληφθούν στις διατροφικές επιλογές μας, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Περίπου μια ώρα πριν την προπόνηση, εάν αισθάνεσαι πεινασμένη είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα μικρό σνακ με περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερη πρωτεΐνη, όπως μια μπανάνα με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Και αυτό γιατί, η πρωτεΐνη αφομοιώνεται με μεγαλύτερη δυσκολία από τους υδατάνθρακες, κάτι που σημαίνει ότι εάν καταναλώσεις αρκετή πρωτεΐνη ακριβώς πριν από την προπόνηση πιθανότατα να αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα.

Από την άλλη πλευρά, μετά το πέρας της προπόνησης είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η λήψη αμινοξέων, ειδικά εάν το τελευταίο γεύμα πριν την άσκηση ξεπερνάει χρονικά τις τρεις ώρες. Ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη θα βοηθήσει στην άμεση ανακούφιση και ανάπλαση των μυών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της άσκησης καταπονήθηκαν λόγω των έντονων σπασμών. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ειδικός μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης οι μύες μπαίνουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, μια διαδικασία που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν στο σώμα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εφόδια. Επομένως, η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι αρκετά σημαντική τόσο πριν, όσο και μετά την προπόνηση, αρκεί να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα αυτής σε διάστημα μιας ώρας πριν την έναρξη της άσκησης.

Shape.gr