Και όμως κάποια φρούτα δεν πρέπει να τα τρώμε μαζί - Η επιστήμη εξηγεί το λόγο

13 Οκτ. 2022, 15:34

Και όμως κάποια φρούτα δεν πρέπει να τα τρώμε μαζί - Η επιστήμη εξηγεί το λόγο

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τη συνήθεια να ψιλοκόβουμε όλα τα διαθέσιμα φρούτα και να τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ για να απολαύσουμε το πιο υγιεινό γεύμα όλων των εποχών. Στο ίδιο μπολ ενδεχομένως, να προσθέσουμε και λαχανικά. Αλλά, ενώ είναι αλήθεια ότι τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά, η ανάμειξη διαφορετικών τύπων φρούτων μεταξύ τους όπως και ο συνδυασμός φρούτων-λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και ορισμένα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

Επομένως, πριν αναμίξετε και φάτε φρούτα, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους επικίνδυνους συνδυασμούς που δεν προορίζονται να καταναλωθούν μαζί:

#1 Αμυλούχα φρούτα με φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνες
Υπάρχουν μερικά φρούτα στη φύση, όπως οι πράσινες μπανάνες, που είναι αμυλούχα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την ανάμειξη αυτών των φρούτων με άλλα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τέτοια είναι η γκουάβα, το αποξηραμένο βερίκοκο, το ακτινίδιο, το αβοκάντο, τα βατόμουρα. Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι επικίνδυνος καθώς το σώμα χρειάζεται μια όξινη βάση για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες και μια αλκαλική βάση για να διασπάσει τα άμυλα.

Extra tip: Kαι πολλά λαχανικά όπως πατάτες, κάστανα, καλαμπόκι, αρακάς, κ.ά. περιέχουν άμυλο. Για τον ίδιο λόγο, συνεπώς, δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνονται με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως σπανάκι, γκουάβα και μπρόκολο.

#2 Όξινα φρούτα με γλυκά φρούτα
Όξινα και υποόξινα φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα μήλα, τα ρόδια και τα ροδάκινα, δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με γλυκά φρούτα όπως οι μπανάνες και τα σταφύλια. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά οδηγεί σε πεπτικά προβλήματα, ναυτία, οξέωση (περίσσεια οξέων στο αίμα) και πονοκεφάλους.

#3 Πεπόνι με άλλα φρούτα
Συνιστάται να αποφεύγεται η ανάμειξη πεπονιών και καρπουζιών με άλλα φρούτα. Τα πεπόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως όταν συνδυάζονται με άλλα φρούτα μπορεί να μην αφομοιώνονται σωστά. Συνεπώς, τα πεπόνια πρέπει να τρώγονται μόνο με άλλα κολοκυνθοειδή.

#4 Παπάγια με λεμόνι
Έχετε ακούσει γι’ αυτό τον συνδυασμό; Για ορισμένους από εσάς, μπορεί να είναι νόστιμος και για άλλους, μπορεί να είναι περίεργος. Αλλά είναι καλύτερα να τον αποφύγετε. Η αναιμία ή η ανισορροπία της αιμοσφαιρίνης είναι μερικές μόνο συνέπειες της ανάμειξης αυτών των φρούτων. Επιπλέον, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος συνδυασμός για τα παιδιά, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε να καταναλώσετε αυτά τα φρούτα μαζί.

#5 Φρούτα με λαχανικά
Ο συνδυασμός φρούτων και λαχανικών δεν συστήνεται, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη των φρούτων μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία πέψης των λαχανικών. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καρότων και πορτοκαλιών μαζί δεν συνιστάται καθώς αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παλινδρόμηση της χολής, προκαλώντας δυσπεψία ακόμη και καούρα.

Χρήσιμα tips για τους λάτρεις των φρούτων
Τρώτε 4-5 διαφορετικά φρούτα κάθε μέρα.
Εάν φάγατε πολλή πρωτεΐνη χθες το βράδυ, φάτε παπάγια το πρωί για να την εξισορροπήσετε – θα βοηθήσει στη διάσπαση του φαγητού.
Αφού καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλμυρών ή τροφών με βάση το αλάτι, καταναλώστε ένα υδαρές φρούτο όπως το καρπούζι για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό.

Εάν φάγατε πολλούς υδατάνθρακες χθες το βράδυ, φάτε ένα μήλο το πρωί για να περιορίσετε το φούσκωμα.

Αν και τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και άλλων απαραίτητων αντιοξειδωτικών που χρειαζόμαστε, οι συνδυασμοί των παραπάνω φρούτων πρέπει να αποφεύγονται. Οποιαδήποτε φρούτα, αν ληφθούν σε υπερβολική ποσότητα, δεν είναι επίσης καλά.

vita.gr