Επικαιρότητα:

Οι άνδρες που νιώθουν πιεσμένοι και εξαντλημένοι, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 10 χαρακτηριστικές συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

28 Μαίου 2024 - 20:38 | Άνδρας
Οι άνδρες που νιώθουν πιεσμένοι και εξαντλημένοι, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 10 χαρακτηριστικές συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

Η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη. Ειδικά για τους άνδρες, η πίεση να είναι δυνατοί και αποτελεσματικοί, μπορεί να οδηγήσει στην καταπίεση των συναισθημάτων της εξάντλησης και της υπερφόρτωσης.

Το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι πιστεύετε. Πολλοί είναι οι άνδρες οι οποίοι λυγίζουν από τις απαιτήσεις της ζωής, αρχίζοντας να εμφανίζουν ανεπαίσθητες συμπεριφορές που μαρτυρούν τον εσωτερικό τους αναβρασμό. Πρόκειται για συμπεριφορές που συχνά είναι ανεπαίσθητες. Όταν όμως μάθετε τη σημασία τους, είναι πιο εύκολο να τις αποκωδικοποιήσετε.

Οι άνδρες που είναι βαθιά ανασφαλείς, έχουν συχνά αυτές τις 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές

Οι άνδρες που νιώθουν πιεσμένοι και εξαντλημένοι, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 10 χαρακτηριστικές συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

• Κοινωνική αποστασιοποίηση
• Αυξημένη ευερεθιστότητα
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Αλλαγές στην όρεξη
• Διαταραχές του ύπνου
• Παραμέληση προσωπικής φροντίδας
• Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ασχολίες
• Υπερβολική εργασία
• Χρήση ουσιών
• Συναισθηματική αποσύνδεση

Πώς εκφράζονται τα 10 χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνδρας αισθάνεται εξουθενωμένος και πιεσμένος

Οι άνθρωποι που μετανιώνουν κρυφά για τις επιλογές της ζωής τους, εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

Κοινωνική αποστασιοποίηση

Οι απαιτήσεις και οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινής ζωής, μας κάνουν να υποτιμούμε την αξία των κοινωνικών σχέσεων. Οι άνδρες που νιώθουν εξουθενωμένοι και εξαντλημένοι, μπορεί να ξεχάσουν εντελώς τις κοινωνικές τους επαφές. Αρχίζουν να απομακρύνονται από τις κοινωνικές δραστηριότητες που άλλοτε απολάμβαναν, να αποστασιοποιούνται από φίλους και οικογένεια.

Δεν είναι ότι συνειδητά θέλουν να είναι μόνοι τους. Η κοινωνική αποστασιοποίηση από την κοινωνική ζωή, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που μαρτυρά ότι ένας άνδρας πασχίζει να ανταπεξέλθει στις πιέσεις της ζωής.

Αυξημένη ευερεθιστότητα

Αν δείτε ότι ένας άνδρας αρχίζει να γίνετε πιο ευερέθιστος, ειδικά αν αυτό δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα του, μπορεί να σημαίνει ότι το βάρος που κουβαλά είναι δυσβάσταχτο. Έτσι, ίσως αρχίζει να νευριάζει με το παραμικρό, ασήμαντο συμβάν.
Μην θεωρήσετε αυτόματα ότι φταίει το στρες ή η πίεση της ημέρας. Η ευερεθιστότητα συνιστά σύνηθες σημάδι. Αν παρατηρήσετε αυξημένη ευερεθιστότητα σε κάποιον άνδρα, μην βιαστείτε να την αποδώσετε στην κακή του διάθεση. Στο βάθος, μπορεί να αποτελεί κραυγή για βοήθεια.

Εάν εμφανίσεις αυτές τις 9 συμπεριφορές, απομονώνεσαι σιγά – σιγά από τους άλλους ανθρώπους

Δυσκολία συγκέντρωσης

Η νοητική σύγχυση, είναι ένα σύμπτωμα της συναισθηματικής και της ψυχικής εξάντλησης. Εμφανίζεται ως σύμπτωμα εξουθένωσης. Οι άνδρες δηλαδή, δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους, δείχνουν αποσυντονισμένοι ή ξεχνούν απλά πράγματα. Δεν είναι ότι απλώς έχουν πολλά στο μυαλό τους αλλά έχουν πληροφοριακή υπερφόρτωση και δυσκολεύονται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να συρρικνώσει τη χωρητικότητα της μνήμης, καθώς και να βλάψει τα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μάθηση. Αυτό εξηγεί τη δυσκολία των ανδρών που βιώνουν εξάντληση να συγκεντρωθούν.

Αλλαγές στην όρεξη

Όταν η ζωή γίνεται απαιτητική, εκτός από το μυαλό, υποφέρει και το σώμα. Οι αλλαγές στην όρεξη αποτελεί ένα σύμπτωμα κούρασης και εξουθένωσης. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να αποτελεί τρόπο ανακούφισης από το άγχος ή, αντίστροφα, η απώλεια της όρεξης μπορεί να μαρτυρά ότι ο άνθρωπος είναι πολύ απασχολημένος ή πολύ αγχωμένος.

Αυτά τα δύο άκρα δείχνουν μη υγιή σχέση με το φαγητό και μαρτυρούν μακροπρόθεσμα προβλήματα με τη σωματική και την ψυχική υγεία. Πρόκειται για ένα σοβαρό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοείται ή να υποτιμάται. Ένας άνδρας δείχνει ότι μπορεί να υποφέρει μέσα από τις αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες.

Διαταραχές του ύπνου

Τη νύχτα, οι σκέψεις και οι ανησυχίες βασανίζουν το μυαλό, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον ύπνο ή αντίθετα, τον υπερβολικό ύπνο. Οι διαταραχές στον ύπνο, μαρτυρούν ότι το στρες έχει αγγίξει τέτοια σημεία που ο άνθρωπος ν’ αδυνατεί να χαλαρώσει ή ν’ ανανεωθεί. Το αποτέλεσμα, είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: όσο πιο εξαντλημένος νιώθει ο άνθρωπος, τόσο δυσκολότερο είναι να κοιμηθεί. Ο διαταραγμένος ύπνος εκτός από σύμπτωμα της εξουθένωσης και της κούρασης, είναι παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Παραμέληση προσωπικής φροντίδας

Όταν οι πιέσεις της ζωής γίνονται δυσβάσταχτες, το πρώτο που ξεχνάμε είναι τα μικρά πράγματα. Ένας άνδρας που πιέζεται ψυχολογικά αρχίζει να παραμελεί την προσωπική του εμφάνιση.

Μπορεί ένας άνδρας να έχει αλλάξει. Να μην περιποιείται πλέον τον εαυτό του όπως συνήθιζε, ίσως τα ρούχα του να είναι τσαλακωμένα και να μην ξυρίζεται τόσο συχνά. Αυτό δεν αποτελεί πάντα ένδειξη τεμπελιάς ή αδιαφορίας για την εμφάνιση. Η ατημέλητη παρουσία συχνά αποτελεί σημάδι που μαρτυρά απουσία συναισθηματικής ενέργειας.

Γενικά, η παραμέληση της προσωπικής φροντίδας είναι έκκληση για βοήθεια, σημάδι που δείχνει ότι ο άνθρωπος παλεύει να επιβιώσει. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση ενός άνδρα, μπορεί να είναι καιρός να απλώσετε το χέρι για να βοηθήσετε.

Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ασχολίες

Μπορεί ένας άνδρας να μην παίζει πλέον κιθάρα, παρόλο που ξέρετε ότι την αγαπούσε. Η απουσία ενδιαφέροντος για άλλοτε αγαπημένες ασχολίες είναι ένα σύμπτωμα εξουθένωσης. Πράγματι, ένας άνδρας που είναι συναισθηματικά και νοητικά εξαντλημένος, παύει να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούσαν. Ως δικαιολογία, συνήθως προβάλλουν την έλλειψη χρόνου αλλά στην πραγματικότητα, δεν έχουν την απαιτούμενη ενέργεια.

Υπερβολική εργασία

Όσο και αν μοιράζει παράδοξο, ένας άνδρας μπορεί, εν μέσω της εξουθένωσής του, να καταφεύγει στην υπερεργασία προκειμένου να νιώσει καλύτερα. Ίσως αρχίσει να αναλαμβάνει περισσότερη δουλειά και ευθύνες, ενδέχεται να κάνει υπερωρίες.

Πέφτοντας με τα μούτρα στη δουλειά, ο ήδη εξαντλημένος άνδρας προσπαθεί να διαχειριστεί το συναισθηματικό βάρος που φέρει. Όσο και αν βραχυπρόθεσμα η στρατηγική αυτή τον βοηθά να ξεχνιέται, μακροπρόθεσμα επιδεινώνει το φορτίο που κουβαλά.

Χρήση ουσιών

Πολλοί άνδρες, όταν φτάνουν στα όρια των αντοχών τους, καταφεύγουν στη χρήση ουσιών, είτε πρόκειται για αλκοόλ, νικοτίνη ή ακόμη και ναρκωτικά.

Όταν η χρήση ουσιών παίρνει πλέον την μορφή εξάρτησης, αυτό μαρτυρά βαθύτερα συναισθηματικά προβλήματα. Οι ουσίες επενεργούν ως τρόποι χαλάρωσης, περισπασμού, απόδρασης από την πραγματικότητα. Ασφαλώς, δεν αποτελεί υγιή τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, είναι όμως μία συχνή μέθοδος ανακούφισης από το βάρος των προβλημάτων.

Συναισθηματική αποσύνδεση

Άνδρες που νιώθουν εξαντλημένοι, μπορεί να απομακρύνονται συναισθηματικά από τους άλλους. Μοιάζουν αποκομμένοι, αδιάφοροι ή μπορεί να έχουν χάσει τον εαυτό τους. Δεν είναι ότι δεν ενδιαφέρονται ή ότι είναι ψυχροί. Η αποσύνδεση από τους άλλους είναι για αυτούς μορφή αυτοπροστασίας. Απομακρυνόμενοι από τους άλλους ανθρώπους, προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την επίδραση των ισχυρών συναισθημάτων. Ασφαλώς πρόκειται για αμυντικό μηχανισμό, ο οποίος ωστόσο τους αποξενώνει και δημιουργεί παρεξηγήσεις. Ακόμη, επιδεινώνει το φορτίο που κουβαλούν.

Tip: Υπάρχουν φορτία που μπορούν να καταβάλλουν και τους πιο δυνατούς άνδρες. Οι κοινωνικές πιέσεις, η ανάγκη διατήρησης της ηρεμίας και του αυτοελέγχου, επιβαρύνουν περισσότερο το φορτίο.

Οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές δεν συνιστούν ιδιοτροπίες του χαρακτήρα τους, αλλά αποτελούν εκκλήσεις για βοήθεια, σιωπηρές απαιτήσεις για στήριξη στον αγώνα τους να κουβαλήσουν το φορτίο τους. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της συναισθηματικής εξουθένωσης. Η κατανόηση μπορεί να βοηθήσει έναν άνδρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να ξεπεράσει τα εμπόδια, να αντέξει την πίεση.

Πηγή: enikos.gr