Νέα επιστημονική μελέτη ανατρέπει την παραδοσιακή θεωρία ότι ο καρκίνος των όρχεων εκδηλώνεται πρωτίστως με τον πόνο στους όρχεις.
Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας σχετικά σπάνιος καρκίνος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 250 άντρες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου.
Πρόκειται ωστόσο για έναν «νεανικό» καρκίνο, αφού κατά μέσο όρο η ηλικία διάγνωσης είναι τα 33 έτη. Το ποσοστό επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος θανάτου να είναι πολύ χαμηλός – περίπου ένας στους 5.000 άντρες χάνει τη ζωή του από τον καρκίνο των όρχεων.
Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσει ένας άντρας
Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία εξέτασε για πρώτη φορά ποια συμπτώματα αναφέρουν οι άντρες στον γιατρό τους πριν διαγνωστούν με καρκίνο των όρχεων.
Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.398 ασθενείς με καρκίνο των όρχεων και 4.956 υγιείς άντρες (ομάδα ελέγχου) και κάλυπταν διάστημα 12 μηνών πριν οι ασθενείς διαγνωστούν με καρκίνο, ώστε να διαπιστωθεί ποια συμπτώματα συνδέονται στενότερα με τον καρκίνο των όρχεων.
Από τα στοιχεία προέκυψε πως οι ψηλαφητές μάζες και το πρήξιμο στους όρχεις ήταν τα δύο πιο κοινά συμπτώματα που εκδήλωναν οι άντρες που αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας βοηθούν να διευκρινιστεί ποιοι ασθενείς πρέπει να παραπέμπονται από τον παθολόγο τους σε ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις λόγω υποψίας για καρκίνο των όρχεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή έκβαση για τους ασθενείς» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ελίζαμπεθ Σέφαρντ, σύμφωνα με τη βρετανική Independent. «Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση γνωρίζουμε πως σώζει ζωές όταν πρόκειται για τον καρκίνο».
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων αποτελεί παράγοντα-κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου, αφού συνεπάγεται μικρότερης διάρκειας θεραπεία, λιγότερες επιπλοκές και περισσότερες πιθανότητες διατήρησης της αντρικής γονιμότητας.
Πηγή: onmed