Μόνο και μόνο επειδή κάτι φαίνεται κακό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και μεταδοτικό. Κάτι το οποίο ισχύει και για επικίνδυνες ασθένειες, διαταραχές και λοιμώξεις.
Εάν δεν είμαστε σίγουροι για την πάθηση που έχει κάποιος και δεν είμαστε επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, πιθανότατα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, εάν κάτι είναι μεταδοτικό. Τα ορατά συμπτώματα για μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες μερικές φορές μπορεί να φαίνονται πανομοιότυπα και ο τρόπος μετάδοσης, εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, δεν υπάρχει ενιαία σχέση μεταξύ της αιτίας μιας λοίμωξης και της μεταδοτικότητάς της, καθώς υπάρχουν βακτηριακές ασθένειες που είναι μεταδοτικές και άλλες που δεν είναι. Το ίδιο ισχύει και για τους ιούς. Στα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε τα προβλήματα υγείας, που προκαλούνται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ασθένειες, λοιμώξεις και διαταραχές που δεν είναι μεταδοτικές
Ψωρίαση
Αυτή η διαταραχή του δέρματος, δεν έχει καμία σχέση με μικρόβια ή βακτήρια και δεν είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο δέρμα. Δεν προκαλείται από μικροοργανισμό, που μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων.
Τα ενδεικτικά σημάδια της ψωρίασης, περιλαμβάνουν κόκκινες, κνησμώδεις κηλίδες του δέρματος που ολοκληρώνονται με λευκά ή ασημί λέπια που βρίσκονται συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Εμφανίζονται όταν το σώμα δημιουργεί και συσσωρεύει νέα κύτταρα του δέρματος πολύ γρήγορα.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Ενώ οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εμφανίζονται συχνά μετά το σεξ, δεν μεταδίδονται σεξουαλικά ή με άλλο τρόπο μεταδοτικές. Αντίθετα, εμφανίζονται όταν βακτήρια, συχνά από τον πρωκτό, εισέρχονται στην ουρήθρα. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει αυτή την εξάπλωση, αλλά αυτό συμβαίνει μέσω της σωματικής επαφής και όχι της μολυσματικής μετάδοσης, που εξαπλώνεται από τον ένα σύντροφο στον άλλο.
Οι γυναίκες τείνουν να παθαίνουν ουρολοίμωξη πιο συχνά από τους άνδρες λόγω της στενής εγγύτητας αυτών των 2 μερών του σώματος. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μόλυνση μπορεί να συμβεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Πνευμονία
Το αν αυτή η πνευμονική λοίμωξη είναι μεταδοτική ή όχι εξαρτάται από το τι την προκάλεσε. 2 τύποι πνευμονίας που δεν μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο είναι η μυκητιασική πνευμονία και η πνευμονία από εισρόφηση. Η μυκητιασική πνευμονία μεταδίδεται από το περιβάλλον και η πνευμονία από εισρόφηση συμβαίνει όταν εισπνέεται τροφή ή υγρό στους πνεύμονες.
Από την άλλη πλευρά, η βακτηριακή και η ιογενής πνευμονία (που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις πνευμονίας), είναι πράγματι μεταδοτική, αν και όχι με τον τρόπο που μπορεί να νομίζεις. Ο αιτιολογικός μικροοργανισμός μπορεί να μετακινείται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μπορεί να μην προκαλεί αυτόματα πνευμονία. Για παράδειγμα, ορισμένα βακτήρια μπορεί απλώς να αποικίσουν τις ρινικές οδούς, ενώ η γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα σε άλλο άτομο.
Χρόνια βρογχίτιδα
Όπως και η πνευμονία, ορισμένες μορφές βρογχίτιδας είναι μεταδοτικές και άλλες όχι. Εξαρτάται από το τι προκαλεί τη φλεγμονή των βρογχικών αεραγωγών και τον προκύπτοντα βήχα, συριγμό και γενικές δυσκολίες στην αναπνοή. Η οξεία βρογχίτιδα, η οποία συνήθως προκύπτει από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που ταξιδεύει στο στήθος, προκαλείται συχνά από έναν ιό και είναι μεταδοτική. Εκατοντάδες ιοί, καθώς και ορισμένα βακτήρια, μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε βρογχίτιδα και μπορούμε να τους κολλήσουμε όταν τα μικρόβια εισέλθουν στους βλεννογόνους μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος.
Η χρόνια βρογχίτιδα, ωστόσο, δεν είναι μεταδοτική. Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση προκαλείται συχνά από το μακροχρόνιο κάπνισμα ή την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους.
Ασθένειες που δεν είναι μεταδοτικές από άνθρωπο σε άνθρωπο: Ελονοσία
Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια, δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Η ελονοσία μεταδίδεται από τα κουνούπια. Με το τσίμπημά τους, απελευθερώνουν τα παράσιτα της ελονοσίας στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, τα κουνούπια δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέχουμε. Η ελονοσία μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση μπορεί να προκύψει μέσω μετάγγισης αίματος, με κοινή χρήση μιας μολυσμένης βελόνας ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
πηγή: ladylike.gr