Ανασκόπηση 81 μελετών που περιλάμβαναν περί τα 25.000.000 ενήλικες, ηλικία έως 50 χρόνων από όλον τον κόσμο ανακάλυψε το πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Να θυμίσουμε εδώ πως η μεγαλύτερη δυσκολία ως προς τη διαχείριση του είναι πως δεν ‘δίνει’ σημάδια στα πρώτα στάδια. Έτσι όταν προκύπτουν συμπτώματα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχει προχωρήσει η εξέλιξη του.
Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τους τρόπους να καταλαβαίνουμε το νωρίτερο δυνατό πως κάτι δεν πάει καλά με το εκ των ζωτικών μας οργάνων.
Πρόσφατη εργασία ανακάλυψε ότι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι είναι αίμα στα κόπρανα. Συνδέθηκε με πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου.
Αυτό το εύρημα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, δεδομένης της συνεχόμενης αύξησης στα ποσοστά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε ηλικίες 20, 30 και 40 ετών, με εκείνα των ηλικιωμένων (που έχουν την κολονοσκόπηση στις εξετάσεις τους) να έχουν μειωθεί.
Τα στοιχεία δείχνουν πως οι millennials (βλ. γεννημένοι από το 1981 έως το 1996) διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο, συγκριτικά με εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ορθού.
Την ίδια ώρα, οι νέοι χωρίς ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου δεν δικαιούνται κολονοσκοπήσεις πριν την ηλικία των 50 ετών στην Ελλάδα, με τις ΗΠΑ να αλλάζουν φέτος το όριο και να το ‘ρίχνουν’ στα 45 έτη.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της εργασίας στο περιοδικό JAMA Network Open ο κοιλιακός πόνος, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και η αναιμία είναι εκ των τριών πιο κοινών προειδοποιητικών σημαδιών της νόσου, στα οποία συνήθως οι άνθρωποι δεν δίνουμε σημασία και πλέον πολύ συχνά το πληρώνουμε με τη ζωή μας.