Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου COVID-19, λίγες ημέρες αφότου παραδέχτηκε σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες πήξης του αίματος και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.
Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν επιτρέπεται πλέον για χρήση.
«Η απόσυρση ξεκίνησε λόγω πλεονάσματος των διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων μετά την πανδημία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα, η AstraZeneca δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει πλέον μια ποικιλία νεότερων εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί, ώστε να στοχεύουν τις παραλλαγές του Covid-19. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, όπως αναφέρει ο «Guardian».
Η εταιρεία ανέφερε επίσης: «Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία COVID-19».
Χωρίς να αναφερθεί στις παρενέργειες, η εταιρεία δήλωσε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».
Κάποιες χώρες έχουν ήδη σταματήσει την προμήθεια του εμβολίου. Για παράδειγμα, δεν είναι διαθέσιμο για χρήση στην Αυστραλία από τον Μάρτιο του 2023, ενώ η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021 λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας νεότερων εμβολίων.
Covishield και Vaxzevria
Η AstraZeneca είχε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19, το οποίο πωλήθηκε στην Ινδία ως Covishield και ως Vaxzevria στην Ευρώπη.
Η φαρμακευτική άλλαξε την ονομασία του εμβολίου Covid σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο σε δύο δόσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από ορισμένες χώρες ως «αναμνηστική δόση».
Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.
Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν από 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό.
Η πρόεδρος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, καθηγήτρια Catherine Bennett, δήλωσε ότι το εμβόλιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια καταπολέμηση του ιού, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν τα διαθέσιμα εμβόλια ήταν περιορισμένα, όπως σημειώνει ο «Guardian».
«Έσωσε εκατομμύρια ζωές και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται», δήλωσε η ίδια.
«Ήταν ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της αρχικής παγκόσμιας αντίδρασης. Ωστόσο, στόχευε τις αρχικές παραλλαγές. Τώρα έχουμε περάσει σε μια αλυσίδα εμβολίων όπου έχουμε διαθέσιμα προϊόντα που κυνηγούν τις παραλλαγές που αναδύονται. Υπάρχει επίσης μια μετατόπιση στον υπολογισμό του κινδύνου, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί είναι πολύ πιο προστατευμένοι και, παρόλο που φυσικά η Covid εξακολουθεί να προκαλεί θανάτους, είμαστε συνολικά λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο», τόνισε η ίδια.