Επικαιρότητα:

Πώς μπλοκάρει το αλκοόλ τη δίαιτα μας

07 Νοε 2023 - 16:45 | Υγεία
Πώς μπλοκάρει το αλκοόλ τη δίαιτα μας

Αν κάνετε δίαιτα και προσέχεται τη διατροφή σας, όμως δεν βλέπεται τα κιλά στη ζυγαριά να μειώνονται, τότε μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθείτε και στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Κι αυτό διότι τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά συνήθως είναι φορτωμένα με ζάχαρη και θερμίδες, και ως εκ τούτου ακόμη και λίγα ποτηράκια την ημέρα, μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον αυτοέλεγχο και να διεγείρει την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο και να κινείστε λιγότερο.

Μπορούμε, λοιπόν, πραγματικά να ενοχοποιήσουμε για την αύξηση του σωματικού βάρους μόνο το αλκοόλ ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη;

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, απαντά η Αστερία Σταματάκη, διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Για παράδειγμα, μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος είναι:

  • Φύλο
  • Ηλικία
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Υπάρχουσες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης
  • Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Διατροφή

Η κατανάλωση αλκοόλ μεταβάλλει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου καθώς και τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι όταν κάποιος πίνει και προσπαθεί να χάσει βάρος.

Το πόσο σωματικό βάρος θα πάρει κάποιος όταν πίνετε αλκοόλ, εξαρτάται επίσης από τα ποτά που επιλέγετε, καθώς και από το πόσο και πόσο συχνά επιλέγετε να τα πίνετε.

Γιατί το αλκοόλ αυξάνει το βάρος

Ένας από τους κύριους λόγους που το αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι επειδή αποτελεί πηγή «κενών θερμίδων».

Τα τρόφιμα και τα ποτά με κενές θερμίδες έχουν ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία.

Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων αλλά δεν παρέχουν καμία θρεπτική αξία.

Επομένως, η κατανάλωση πολλών κενών θερμίδων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής, καθώς δεν θα νιώθετε ικανοποιημένοι από τις θερμίδες που έχετε ήδη καταναλώσει.

Έτσι, το αλκοόλ μπορεί να έχει αντίκτυπο στην πρόοδο της απώλειας βάρους σας.

Οι βασικές διαδικασίες που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής 4

Διέγερση της όρεξης

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξή σας και την επιθυμία για τρόφιμα με πολλές θερμίδες, παχυντικά και ζαχαρούχα.

Ακόμη και αν ο οργανισμός σας δεν χρειάζεται περισσότερη τροφή, ενεργοποιεί τους υποδοχείς πείνας στον εγκέφαλό σας.

Καταστροφή της λογικής κρίσης

Η κατανάλωση ακόμη και ενός ή δύο ποτών μειώνει τις αναστολές σας και δυσκολεύεστε περισσότερο να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Σε αυτή την κατάσταση, είναι πιο πιθανό να ενδώσετε στις λιγούρες και είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσετε το πρόγραμμα διατροφής σας, δηλαδή καταστρέφει τη λογική κρίση.

Διαταραχή του μεταβολισμού

Ενώ ο οργανισμός αποθηκεύει βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, με την κατανάλωση ποτών, δίνει προτεραιότητα στο να απαλλαγεί από τις κενές θερμίδες του αλκοόλ, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Με τη σειρά του αυτό, επηρεάζει άλλες σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού, όπως η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η επεξεργασία του λίπους.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό να αρχίσει να αποθηκεύει λίπος γύρω από τη μέση, το οποίο είναι συχνά γνωστό ως «μπυροκοιλιά».

Η μπυροκοιλιά τείνει να είναι πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Ωστόσο, μπορεί να είναι επιβλαβής για όποιον πίνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, καθώς αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο τυλίγεται γύρω από ζωτικά όργανα, όπως είναι το συκώτι.

Επίδραση στην ποιότητα του ύπνου

Είναι επίσης πιθανό το αλκοόλ να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου σας, οδηγώντας σε κακή ποιότητα ύπνου.

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους, καθώς ρυθμίζει τις ορμόνες της πείνας και επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει.

Πόσες θερμίδες περιέχει το αλκοόλ

Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά είναι γεμάτα με περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζετε, γεγονός που μπορεί να σας ωθήσει να ξεπεράσετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι θερμίδες που περιέχουν μερικά από τα πιο συχνά ποτά που καταναλώνουμε ανά μερίδα είναι:

  • Μπύρα – 153 kcal
  • Κόκκινο κρασί – 125 kcal
  • Λευκό κρασί – 128 kcal
  • Τζιν – 97 kcal
  • Βότκα – 97 kcal
  • Ουίσκι – 97 kcal
  • Mojito – 143 kcal
  • Μαργαρίτα – 168 kcal
  • Daiquiri – 137 kcal
  • Pina colada – 526 kcal

Με βάση τη μάρκα, το μέγεθος της μερίδας και τη μέθοδο παρασκευής, το αναφερόμενο θερμιδικό περιεχόμενο των διαφόρων αλκοολούχων ποτών μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Πόσο αλκοόλ μας κάνει να παίρνουμε βάρος

Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες δείχνουν ότι ενώ η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι επιβλαβής, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ως υπερβολική κατανάλωση ορίζεται η κατανάλωση περισσότερων από 4 ποτά την ημέρα για τους άνδρες ή 14 την εβδομάδα και 3 ποτά για τις γυναίκες ή 7 κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο σημείο κατά το οποίο αρχίζετε να παίρνετε βάρος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

Κι αυτό διότι κάθε άτομο έχει διαφορετικό βάρος, ύψος, σύσταση σώματος και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας απαιτεί έναν μοναδικό αριθμό θερμίδων για να συνεχίσει το σώμα του να εκτελεί τις ζωτικές λειτουργίες του, από την αναπνοή και την κίνηση μέχρι την ανάπτυξη και τη σκέψη.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι απαιτούνται διαφορετικές ποσότητες θερμίδων για τη δημιουργία θερμιδικού πλεονάσματος, όπου η περίσσεια ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της τροφής και του αλκοόλ αποθηκεύεται ως λίπος.

Το είδος του αλκοόλ που πίνετε έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, ενώ οι μπύρες και τα κοκτέιλ με ζάχαρη (μοχίτο κ.λπ.) τείνουν να περιέχουν περισσότερες κενές θερμίδες, τα οινοπνευματώδη ποτά είναι ελαφρύτερα και έχουν λιγότερες θερμίδες, ειδικά όταν συνδυάζονται με μίξερ χαμηλών θερμίδων, όπως το τα light αναψυκτικά.

Η επίδραση του αλκοόλ στην όρεξη και τις επιλογές τροφίμων

Καθώς το αλκοόλ είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές κενών θερμίδων, σημαίνει ότι έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στον κορεσμό της πείνας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενεργοποιήσει νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, τα οποία συνήθως ενεργοποιούνται μόνο με την πείνα ή την έντονη πείνα.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση των αναστολών, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις διατροφικές σας επιλογές.

Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ελαφρά πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, ιδίως για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Έτσι, ενώ είστε μεθυσμένοι, είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε εκείνο το λιπαρό μπιφτέκι με τους πολλούς υδατάνθρακες και τις πατάτες τηγανιτές που λαχταρούσατε όλη την εβδομάδα. αντί για τη σαλάτα με τις λίγες θερμίδες που είχατε προγραμματίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πίνουμε το βράδυ αρκετά, τρώμε «βρώμικο».

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την έκκριση κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ σε υπερβολικό βαθμό είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, άρα περισσότερο άγχος.

Μαζί με την πιθανή αύξηση του κοιλιακού βάρους, το αυξημένο άγχος συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους να παρηγορούνται με τροφές που τους αρέσουν, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων σνακ και των λιπαρών φαγητών από έξω.

Εάν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συμβαίνει πολύ συχνά, μπορεί επομένως να αναπτύσσετε μόνιμα ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής αύξηση της πρόσληψης θερμίδων θα μπορούσε να σας κάνει να συνεχίσετε να παίρνετε κιλά.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ και να χάνω βάρος

Εάν η ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σας βάζει σε θερμιδικό έλλειμμα, όπου το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει, τεχνικά θα εξακολουθήσετε να χάνετε βάρος.

Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ασθένειες πέραν της αύξησης του βάρους, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων τριγλυκεριδίων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής και ηπατικής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Έτσι, ανεξάρτητα από το αν προσπαθείτε να χάσετε το επίμονο λίπος ή να χτίσετε μυς, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά την κατανάλωση αλκοόλ και να διασφαλίζετε ότι δεν ξεπερνάτε τα συνιστώμενα όρια.

Εάν επιλέξετε να απολαμβάνετε αλκοόλ με ασφάλεια, οι άνδρες συνιστάται να πίνουν 2 ποτά ή λιγότερο τις ημέρες που καταναλώνουν αλκοόλ και οι γυναίκες 1 ή λιγότερο.

Πηγή: news247.gr