Επικαιρότητα:

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

04 Σεπ. 2023 - 19:57 | Υγεία
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

Όταν το πρόβλημα επιμένει έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Όμως πριν αρχίσουμε να μασάμε τσίχλες, μέντες ή να κάνουμε πλύσεις με στοματικά διαλύματα θα πρέπει να βρούμε τα αίτια της κακής αναπνοής. 
 
Οι πιο συχνές αιτίες για την κακοσμία στόματος

Η κακή αναπνοή (χαλίτωση) οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων, που προκαλεί η πλάκα στη γλώσσα
Ουλίτιδα
Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα πέψης
Ξηροστομία
Αλλεργίες
Διαβήτης
Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα προϊόντα
Τα προβλήματα πέψης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως και η χλωρίδα του εντέρου προκαλούν αέρια και αναθυμιάσεις
Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων
Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στα έντερα
Υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων/ τοξίνες
Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια
Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι
Δυσανεξία στη λακτόζη
Η κατανάλωση καφέ
Το κάπνισμα
   
Χρήσιμα tips

  • Αποφύγετε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Στον αντίποδα καταναλώστε
    προβιοτικά όπως κεφίρ, αριάνι, γιαούρτι και τουρσί.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Ενυδατωθείτε, πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως ώστε να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από το οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος
  • Φάτε κόκκους καφέ.
  • Μασήστε γαρύφαλλα, σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου.
     
     Τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος
    Πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας καθώς και της κακής αναπνοής.

Τζίντζερ: Προσθέστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό σκόνη τζίντζερ και χυμό λεμονιού και πιείτε το.

Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αυτά τα φρούτα βοηθά στην απομάκρυνση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αποτρέπει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων.

Βότανα: Ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, ο δυόσμος, το εστραγκόν και το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που συμβάλει στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος.

Γιαούρτι: Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της κακής αναπνοής. Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα.

Μαύρη σοκολάτα: Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τα στοματικά βακτήρια. Κατά συνέπεια, συμβάλει στην απομάκρυνση των μικροβίων και αποτρέπει τη συσσώρευση πλακών που μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής.

onmed.gr