Επικαιρότητα:

Κατάθλιψη και άγχος: Η ευχάριστη συνήθεια που αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισής τους

10 Νοε 2022 - 07:27 | Υγεία
Κατάθλιψη και άγχος: Η ευχάριστη συνήθεια που αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισής τους

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή απλώς και μόνο εντάσσοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του, υποστηρίζει νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Η ευεργετική σχέση μεταξύ της γυμναστικής και της κατάθλιψης έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν, αφού πλήθος μελετών έχει δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, τονίζουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί όχι απλώς να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά ακόμη και να την αποτρέψει, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η έρευνα παρακολούθησε 37.000 ανθρώπους ηλικίας 37 – 73 ετών που δεν υπέφεραν από άγχος για ένα διάστημα 7 ετών κατά μέσο όρο. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν συσκευές καταγραφής δραστηριότητας. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι, στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, περίπου το 3% εξ αυτών είχε αναπτύξει κατάθλιψη ή άγχος.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής θα μπορούσαν να αποτραπούν χάρη στη γυμναστική. Ειδικότερα, οι μελετητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή και αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα σε 75 – 150 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα είχαν 29% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Μια εβδομαδιαία, μέτριας έντασης άσκηση 150 – 300 λεπτών, από την άλλη, μείωσε τον κίνδυνο αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης κατά 47%.

Ο δρ. Carlos Celis-Morales, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σχολίασε ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα δημόσιας υγείας. Η γυμναστική είναι μια δωρεάν δραστηριότητα, γι’ αυτό και όλοι μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα με την οποία γυμνάζονται σε εβδομαδιαία βάση».

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται σε αυτή καθαυτή τη σωματική άσκηση ή παράπλευρους παράγοντες, όπως οι ψυχικοί παράγοντες ικανοποίησης για την προσπάθεια ή κοινωνικοποίησης, όταν κάποιος γυμνάζεται με άλλους ανθρώπους.

Ποιος ο στόχος άσκησης που πρέπει να επιτύχετε

Για να θωρακίσουν την υγεία τους, οι ενήλικες ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να είναι καθημερινά δραστήριοι και συγκεκριμένα να ολοκληρώνουν:

τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και
ασκήσεις ενδυνάμωσης 2 ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως, με σκοπό να ενεργοποιούν όλους τους βασικούς μύες (πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια)
ή

75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα και
ασκήσεις ενδυνάμωσης 2 ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως
ή

έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης αερόβιας άσκησης σε εβδομαδιαία βάση. Για παράδειγμα, η έντονη άσκηση διάρκειας 30 λεπτών, σε συνδυασμό με έντονο περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών, 2 φορές την εβδομάδα, ισοδυναμεί με τα 150 λεπτά της μέτριας αερόβιας άσκησης.
Ένας χρήσιμος κανόνας για να υπολογίζετε εάν έχετε ολοκληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο σωματικής δραστηριότητας είναι να θυμάστε ότι 1 λεπτό έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 2 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση. Για να επιτύχετε εύκολα τα απαιτούμενα λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, υπολογίστε να αφιερώνετε 30 λεπτά άσκησης ημερησίως, 5 φορές την εβδομάδα. Επίσης, μην παραλείπετε να «σπάτε» διαρκείς περιόδους αδράνειας με ήπια κίνηση.

.ygeiamou