Μελέτη: Σε τι μπορεί να οφείλεται ο αιφνίδιος θάνατος των νεογέννητων;

02 Νοε 2022 - 19:05 | Υγεία
Μελέτη: Σε τι μπορεί να οφείλεται ο αιφνίδιος θάνατος των νεογέννητων;

Ο ξαφνικός απροσδόκητος βρεφικός θάνατος (SUID) την πρώτη εβδομάδα έχει διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου από το SUID αργότερα τον πρώτο μήνα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Οκτωβρίου στο Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.

 Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τον θάνατο των βρεφών
Ο Thomas Hegyi, M.D., και η Barbara M. Ostfeld, Ph.D., από την Ιατρική Σχολή Rutgers-Robert Wood Johnson στο New Brunswick, New Jersey, συνέκριναν τους παράγοντες κινδύνου SUID την πρώτη εβδομάδα έναντι των υπολοίπων τον πρώτο μήνα της ζωής. Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από το Νιου Τζέρσεϊ για SUID από το 2000 έως το 2015 σε βρέφη ηλικίας κύησης ≥ 34 εβδομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 123 βρέφη πέθαναν τις πρώτες 27 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων 24 πριν από τις επτά ημέρες. Υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος θανάτου την πρώτη εβδομάδα για μητέρες με μεταλυκειακή εκπαίδευση (αναλογία πιθανοτήτων, 3,50) και πρωτογενή τοκετό με καισαρική τομή (αναλογία πιθανοτήτων, 4,0). Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος με ανεπαρκή προγεννητική φροντίδα (αναλογία πιθανοτήτων, 0,36). Παρατηρήθηκε μια τάση προς χαμηλότερο κίνδυνο για θανάτους την πρώτη εβδομάδα μεταξύ των μητέρων που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που αναγνωρίστηκαν ως μαύρες, μη ισπανόφωνες.

«Όταν πρόκειται για παράγοντες κινδύνου για SUID κατά το πρώτο έτος της ζωής, ένα μέγεθος μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους», είπε ο Ostfeld σε μια δήλωση. «Στη μελέτη μας, ορισμένοι από τους πιο κοινούς κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες κινδύνου για την υγεία που σχετίζονται με το SUID ήταν λιγότερο εμφανείς την πρώτη εβδομάδα».