Τι δείχνει ο σωματότυπος για την υγεία μας και κατά πόσο μπορούμε να τον αλλάξουμε

30 Οκτ. 2022 - 07:50 | Υγεία
Τι δείχνει ο σωματότυπος για την υγεία μας και κατά πόσο μπορούμε να τον αλλάξουμε

Η ηθοποιός Καίτη Φίνου ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μαζί με τον ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο, Σαράντη Λιβαδά συνομίλησαν για τον σωματότυπο που αλλάζει με τα χρόνια, στα αίτια αυτής της αλλαγής αλλά και κατά πόσο μπορούμε να τον αλλάξουμε με σωστή διατροφή και άσκηση.
Η ηθοποιός Καίτη Φίνου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, «Όλα για τη ζωή μας» και περιέγραψε την δική της εμπειρία αναφορικά με τη μεγάλη αλλαγή στον σωματότυπό της.

Όπως αποκαλύπτει η μεγάλη αλλαγή στο σώμα της άρχισε να συμβαίνει όταν διαγνώστηκε με θυρεοειδή, όπου και πήρε σχεδόν αμέσως δέκα κιλά.

Ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, Σαράντης Λιβαδάς εξήγησε πως ο θυρεοειδής αυτό που προκαλεί είναι μία επιβράδυνση του μεταβολισμού μας. «Κατά βάθος κληρονομούμε πολλά από τον σωματότυπο των γονιών μας αλλά και από τις συνήθειες της οικογένειας» προσέθεσε ο γιατρός.

Σημείωσε πως ο σωματότυπος αλλάζει με τα χρόνια ούτως ή άλλως. Στη γυναίκα συγκεκριμένα με την μείωση των οιστρογόνων ξεκινά η κεντρική εναπόθεση λίπους, και το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον άντρα με την μείωση της τεστοστερόνης. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως εάν κάποιος έχει γυμναστεί σε μικρότερη ηλικία, το σώμα επειδή έχει μνήμη, θα έχει μετέπειτα καλύτερη κατανομή του λίπους.

Η Καίτη Φίνου εκτιμά πως ο θυροειδής της προκλήθηκε όταν πλέον έπαψε να της αρέσει η δουλειά της, κοινώς ψυχολογικά ήταν πεσμένη.

Ο κ. Λιβαδάς εξήγησε πως αυτό που αλλάζει ουσιαστικά στο σώμα μας μετά τα 40 είναι η μεγαλύτερη κούραση που νιώθει ο οργανισμός πλέον, και λόγω πεσμένης διάθεσης οδηγούμαστε να ξεσπάμε στο φαγητό.

«Το κλασικό λάθος που κάνουμε είναι πως πιστεύουμε ότι μια μέρα θα ξυπνήσουμε με καλή διάθεση, αυτό δεν θα έρθει ποτέ. Πρώτα θα αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις την άσκησή σου και ύστερα θα αλλάξει και η διάθεση» προσέθεσε.

«Πρώτα πέφτεις οργανικά, γιατί ξεκινά η πτώση οιστρογόνων και ανδρογόνων και μετά αυτό σε αγχώνει, και σε αγχώνει η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, αλλά και η εικόνα που έχουν οι γύρω σου για εσένα…εκεί οι γυναίκες έχουν δύο επιλογές ή θα πάρουν την απόφαση ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και θα διαχειριστούν τη μετάβασή τους πιο γλυκά ή θα πιέσουν τον εαυτό τους και εκεί θα καταρρεύσουν» κατέληξε ο γιατρός.

Η Καίτη Φίνου αποκάλυψε πως δεν κατάφερε να καταπολεμήσει το άγχος της μόνη της και οδηγήθηκε στην φαρμακευτική αγωγή από τα 36 της χρόνια.

«Μπορούμε ωστόσο να χάσουμε τα κιλά. Εγώ την πρώτη χρονιά της πανδημίας έχασα 15 κιλά, μέσα στο σπίτι, χωρίς να κινούμαι» ανέφερε.