Επικαιρότητα:

Εμβόλια κατά του καρκίνου: Πιο κοντά από ποτέ οι επιστήμονες

18 Οκτ. 2022 - 15:21 | Υγεία
Εμβόλια κατά του καρκίνου: Πιο κοντά από ποτέ οι επιστήμονες

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμα στους ασθενείς μέσα στην επόμενη δεκαετία, δήλωσε το ανδρόγυνο που βρίσκεται πίσω από ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid-19. Το ζευγάρι των Γερμανών καθηγητών Ugur Sahin και Ozlem Tureci δήλωσε ότι διστάζει να πει ότι μπορεί να βρει θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά αρκέστηκε στο να επισημάνει πως έχει «ανακαλύψεις» πάνω στις οποίες θα συνεχίσει να εργάζεται.

Το ζευγάρι – που έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC – συνίδρυσε την BioNTech στο Μάιντς της Γερμανίας το 2008 και εργάστηκε για την πρωτοπορία των ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο που προσαρμόζονται σε μεμονωμένους ασθενείς. Η χρήση της τεχνολογίας mRNA από τους ίδιους ήρθε στο προσκήνιο κατά την πανδημία και το ζευγάρι δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή βοήθησε στην ώθηση του έργου τους.

Ενώ τα συμβατικά εμβόλια παράγονται χρησιμοποιώντας εξασθενημένες μορφές ενός ιού, τα mRNA χρησιμοποιούν μόνο τον γενετικό κώδικα ενός ιού.Ένα εμβόλιο mRNA εγχέεται στο σώμα, όπου εισέρχεται στα κύτταρα και τους λέει να δημιουργήσουν αντιγόνα τα οποία αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και το προετοιμάζουν για την καταπολέμηση της νόσου.

Εμβόλια ακόμη και πριν το 2030
Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του καρκίνου πολλοί ασθενείς σε όλο τον κόσμο, ο καθηγητής Sahin δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί «πριν από το 2030».

Ο καθηγητής Tureci είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνεμε επί δεκαετίες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου αποτέλεσε την ουρά για την ανάπτυξη του εμβολίου Covid-19, και τώρα το εμβόλιο Covid-19 και η εμπειρία μας στην ανάπτυξή του επιστρέφει στο έργο μας για τον καρκίνο.

«Μάθαμε πώς να παρασκευάζουμε καλύτερα και ταχύτερα τα εμβόλια. Μάθαμε σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στο mRNA».

Είπε ότι οι εξελίξεις βοήθησαν επίσης τις ρυθμιστικές αρχές να μάθουν για τα εμβόλια mRNA και πώς να τα αντιμετωπίσουν.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα επιταχύνει σίγουρα και το εμβόλιο κατά του καρκίνου».

Ο καθηγητής Tureci, υιοθετώντας μια θετική αλλά και προσεκτική προσέγγιση, δήλωσε: «Ως επιστήμονες είμαστε πάντα διστακτικοί στο να πούμε ότι θα έχουμε θεραπεία για τον καρκίνο».

ΠΗΓΗ: BBC