Επικαιρότητα:

Ο ρόλος των ορμονών στην απώλεια κιλών. Το άγχος μας παχαίνει;

16 Οκτ. 2022 - 07:06 | Υγεία
Ο ρόλος των ορμονών στην απώλεια κιλών. Το άγχος μας παχαίνει;

Η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη και η διαιτολόγος - διατροφολόγος, Γεωργία Ζιώγου μίλησαν στο «Όλα για τη ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ρόλο των ορμονών στην απώλεια κιλών.
Η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησε για την αυξομείωση κιλών, αναφέροντας ότι μέτρο σύγκρισης που έχει πάντα είναι τα ρούχα της.

Ανέφερε πως στο σπίτι της δεν έχει πια ζυγαριά και αυτό που είναι φυσιολογικό για τα δεδομενά της είναι τέσσερα κιλά πάνω ή κάτω.

Ερωτώμενη ποιο είναι το όριο που θέτει στον εαυτό της μέχρι να ξεκινήσει δίαιτα απάντησε: «Όταν θα δω κάτι μποροστά μου δεν θα πω όχι γιατί πρέπει να κάνω δίαιτα και να προσέξω. Είμαι πάντα της ισορροπίας εάν μία μέρα θα το παρακάνω, την επομένη οργανισμός μου δεν θέλει πολλά».

Σημείωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένη εποχή που βάζει ή χάνει κιλά η ηθοποιός.

Ο ρόλος των ορμονών στην απώλεια κιλών
Η ηθοποίος εξήγησε πώς αν κάνει διατροφικές ατασθαλίες έχει μέτρο τον υπόλοιπο καιρό και η διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Ζιώγου εξήγησε πως όταν λέμε ότι λειτουργεί ο μεταβολισμός στην πράξη είναι η εύρρυθμη λειτουργία των ορμονών.

Σωστά ρυθμισμένο σώμα σημαίνει η σωστή παραγωγή ορμονών της γκρελίνης και της λεπτίνης.

Η αυξομείωση μέχρι τέσσερα κιλά θεωρείται φυσιολιγική και όταν περιορίσουμε τα γεύματα που είναι πλόυσια σε θερμίδες τα παραπάνω κιλά λογικά θα πρέπει να «φύγουν».

Με την άσκηση δίνουμε σήμα στον οργανισμό μας ότι «καίμε» παραπάνω, και μπορεί να μας ανοίξει η όρεξη. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της έναρξης της άσκησης, σημείωσε η κα. Ζιώγου.

Στα πόσα κιλά αλλάζουμε νούμερο στα ρούχα;
Το κλειδί είναι οι σωστές διατροφικές συνήθεις που αποκτούμε από παιδιά, τόνισε η διαιτολόγος – διατρογολόγος.

Σε ερώτηση στα πόσα κιλά αλλλάζει νούμερο στα ρούχα η απάντηση της διαιατολόγου είναι περίπου στα πέντε κιλά και πρότειν ε ηδιαιατολόγος ν διατηρούμε ένα ρούχο που αισθανόμστε άνετα και να το έχουμε ως μέτρο σύγκρισης.

Το άγχος μας παχαίνει;
Η ορμόνη της κορτιζόλης όταν είναι αυξημένη, και αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης αυτής κυρίως λόγω στρες, μας οδηγεί σε αύξηση αποθήκευσης λίπους και κυριώς στην κοιλιακή χώρα. Κανονικά τα 2 – 3 κιλά χάνονται εύκολα και είναι λογικό να φύγουν σε 2 εβδομάδες, εξήγησε η κα. Ζιώγου.

Στα παραπάνω από πέντε κιλά χρειάζεται διατροφή.

Το πρωινό δεν είνα απαραίτητο γαι την απώλεια βάρους
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γεωργία Ζιώγου σχετικά με το πρωινό σχολίασε: «Είναι μύθος γιατί πλέον υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το να εισάγουμε πρωινό σε έναν άνθρωπο που δεν το έχει συνηθίσει μπορεί να τελικά να προσθέσει κιλά».