Η σημασία του ύπνου. Η σύγχρονη επιδημία είναι το σύνδρομο αποστέρησης ύπνου

09 Οκτ. 2022 - 10:04 | Υγεία
Η σημασία του ύπνου. Η σύγχρονη επιδημία είναι το σύνδρομο αποστέρησης ύπνου

Η ηθοποιός Πένυ Αγοραστού και ο Νευρολόγος, Νικόλαος Τιβέριος Οικονόμου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την σημασία του ύπνου, τις διαταραχές που υπάρχουν και αναφέρουν τεχνικές για καλύτερο ύπνο.
Για πολλούς λόγους μπορούμε να χάσουμε τον ύπνο μας, αλλά και χωρίς προφανή λόγο. Όμως, χάνοντας τον ύπνο – και δεν μιλάμε μόνο για την ποσότητα αλλά και την ποιότητά του- χάνουμε σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες το πιο ισχυρό όπλο του οργανισμού μας.

Η Πένυ Αγοραστού μίλησε για την σχέση που έχει με τον ύπνο και  ανέφερε:

«Ευτυχώς δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον ύπνο, κοιμάμαι πάρα πολύ εύκολα, κοιμάμαι σχεδόν παντού, ειδικά στον καναπέ κοιμάμαι σε δευτερόλεπτα».

Ο Νικόλαος Τιβέριος Οικονόμου, Νευρολόγος μίλησε για την σημασία του ύπνου.

«Είναι ένα παγκόσμιο και πανελλήνιο φαινόμενο. Η σύγχρονη επιδημία είναι το σύνδρομο αποστέρησης ύπνου. Δηλαδή είναι ένα σύνδρομο που κοιμόμαστε λιγότερες ώρες σε σχέση με παλιότερα κι αυτό αφορά τον δυτικό κόσμο και την Ελλάδα».

Πέραν αυτό του φαινομένου έχουμε και αύξηση των διαταραχών του ύπνου.

Η Πένυ Αγοραστού ανέφερε ότι καταλαβαίνει ότι έχει κοιμηθεί καλά από το σώμα και το μυαλό της και πιστεύει ότι σημασία έχει η ποιότητα του ύπνου κι όχι η ποσότητα.

Ο νευρολόγος εξήγησε ότι εάν υπάρχουν ιδανικές ώρες ύπνου.

«Κατ’ αρχήν σημασία έχει οι πραγματικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Υπάρχει η θεωρία ότι χρειαζόμαστε τις πέντε ώρες ύπνου και από εκεί και πέρα ό, τι έρθει είναι επιπλέον».

Το κύριο κριτήριο της ποιότητας του ύπνου είναι η ευεξία της αφύπνισης.

Σύμφωνα με τις νέες μελέτες ο ύπνος θεωρείται υπερφάρμακο. Ο Νικόλας Τιβέριος Οικονόμου τόνισε ότι ο καλός ύπνος κι ο σωστός ο ύπνος προλαμβάνει πολλές ασθένειες, όπως η άνοια.

Για την αξία του σταθερού ωραρίου στον ύπνο ο νευρολόγος εξήγησε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, για αυτό υπάρχουν οι νυχτερινοί τύποι και οι τύποι ανθρώπου που κοιμούνται νωρίς το βράδυ και ξυπνάνε πρωί. Ωστόσο το κομμάτι από τις δώδεκα το βράδυ με τρεις είναι το σημαντικό ωράριο.

Στο εάν είναι επιβλαβής ο διακοπτόμενος ύπνος ο γιατρός εξήγησε ότι βασικό βαρόμετρο είναι και πάλι το αίσθημα της ευεξίας που νιώθει ένας άνθρωπος την επόμενη ημέρα στην καθημερινότητα του.

Γιατί οι οθόνες καταστρέφουν την αρχιτεκτονική του ύπνου
Ο νευρολόγος εξήγησε: «Το μπλε φως των οθονών, λεγόμενο «blue light», όσο πιο κοντά είναι στο πρόσωπο μας τόσο περισσότερο αναστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, η οποία είναι η βασική ορμόνη που μας βάζει για ύπνο».

Αναφορικά με τον μεσημεριανό ύπνο ο νευρολόγος ανέφερε ότι περίπου  το ιδανικό διάστημα είναι στα είκοσι με τριάντα λεπτά.

Οι τεχνικές για καλύτερο ύπνο είναι να χαλαρώνουμε μυαλό και κορμί, ο καθοδηγούμενος οραματισμός  και η διαφραγματική αναπνοή. Το μυαλό να εστιάσει πολύ περισσότερο στις τεχνικές χαλάρωσης παρά στο αν θα κοιμηθώ ή στις διάφορες έννοιες που μας απασχολούν.