Επικαιρότητα:

Μην καβγαδίζετε μπροστά στα παιδιά σας: Δείτε γιατί

10 Μαρ. 2016 - 13:02 | Οικογένεια
Μην καβγαδίζετε μπροστά στα παιδιά σας: Δείτε γιατί

Η οικογένεια για κάθε παιδί έχει σημαντικό ρόλο, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Μέσα σε αυτή το παιδί αισθάνεται, ασφάλεια και σιγουριά, ενώ οι γονείς του αποτελούν σημαντικά πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία και ακολουθεί.

Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 

Υπάρχουν φορές όμως, που η εικόνα αυτή είναι πιθανόν να διαταραχθεί, λόγω συγκρούσεων που συμβαίνουν ανάμεσα στους δύο γονείς. Πώς, όμως,  τα παιδιά αντιλαμβάνονται μια τέτοια διαμάχη και πώς μπορεί να επηρεάσουν το ψυχοσυναισθηματικό τους κόσμο;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι πολλοί γονείς όταν μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους θεωρούν ότι τα ίδια δεν επηρεάζονται γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά και ειδικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Αυτό, όμως είναι κάτι που δεν ισχύει. Τα παιδιά είναι θεατές των δικών μας συγκρούσεων, ακούν, παρατηρούν, ερμηνεύουν και αντιδρούν.

Ειδικότερα, θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε ότι:

● Οι τσακωμοί, οι καυγάδες, οι φωνές, οι προσωπικές προσβολές, η βία (σωματική και λεκτική) μεταξύ των γονέων είναι σημαντικό να αποφεύγονται μπροστά στα παιδιά, καθώς επιδρούν αρνητικά στο ψυχοσυναισθηματικό τους κόσμο και αποτελούν μια σημαντική πηγή άγχους, την οποία  τα ίδια τα παιδιά δυσκολεύονται και τις περισσότερες φορές  δεν μπορούν να διαχειριστούν.

● Ακόμα και όταν ανάμεσα στους γονείς υπάρχει ψυχρότητα και η διαμάχη τους εκδηλώνεται με μη λεκτικό τρόπο, το παιδί το αντιλαμβάνεται και επηρεάζεται αρνητικά συναισθηματικά.

● Οι ίδιοι οι γονείς είναι σημαντικό να αποτελούν ένα υγιές πρότυπο για το παιδί τους. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να το προστατεύουν από οποιαδήποτε σύγκρουση υπάρξει μεταξύ τους.

● Οι γονείς οφείλουν, επίσης, να θυμούνται ότι οι διαφορές που προκύπτουν από τη συντροφική σχέση δεν αφορούν το παιδί και για αυτό δεν θα πρέπει να τις εκδηλώνουν ανοιχτά όταν εκείνο είναι παρών. Η επίλυση τους είναι σημαντικό να  γίνεται ανάμεσα τους, προστατεύοντας το παιδί.

Σε μια οικογένεια, οι γονείς αναπόφευκτα θα έχουν διαφωνίες και συγκρούσεις.  Ούτως ή άλλως οι συγκρούσεις είναι μέσα στην καθημερινότητα και πολλές φορές δεν μπορούν να αποτραπούν. Σημασία έχει, όμως, ο τρόπος που οι γονείς μπορούν να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις, να τις συζητούν και  να τις επιλύουν, πριν γίνουν καταστροφικές στο παιδί. Τα παιδιά χρειάζεται να ζουν και να αναπτύσσονται σε οικογενειακά περιβάλλοντα που τους προσφέρουν σταθερότητα, ηρεμία, φροντίδα και μπορούν να τα επηρεάσουν θετικά σε κάθε τομέα της ανάπτυξης τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»