Επικαιρότητα:

Έλαιο καρύδας στην εγκυμοσύνη ευεργετικό για το έμβρυό σας

23 Μαρ. 2015 - 09:32 | Οικογένεια

Το έλαιο καρύδας στην εγκυμοσύνη έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες λαυρικού οξέος, ένα ισχυρού αντιμικροβιακού λιπαρού οξέος, το οποίο προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού. Έρευνες έχουν δείξει πώς το περιβάλλον της μήτρας μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία του μωρού σε σχέση με τον αυτισμό, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις ευαισθησίες στα τρόφιμα και σε άλλα χρόνια νοσήματα. 

Το λάδι καρύδας παρέχει στις έγκυες μητέρες ένα ζωτικής σημασίας συνδυασμό βιταμινών, ανόργανων συστατικών, τα λίπη και τις πρωτεΐνες, που είναι τόσο ευεργετικά για τα μωρά τους. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε και για τον οποίο τα παρασκευάσματα για βρέφη συνήθως περιέχουν λάδι καρύδας.

Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (αλλά όχι τη χοληστερόλη, δεδομένου ότι είναι από ένα φυτό), που περιέχουν περίπου 50% λαυρικό οξύ. Άλλα συστατικά του ελαίου καρύδας περιλαμβάνουν καπρικό οξύ, καπρυλικό οξύ, τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Αλλά και βιταμίνη Ε λιπίδια, τα οποία δρουν ως ισχυρά αντι-οξειδωτικά και μπορούν να διατηρήσουν υγιή δομή και λειτουργία των κυττάρων. 

Το συγκεκριμένο έλαιο δεν το έχουν ανάγκη μόνο οι έγκυες αλλά και οι θηλάζουσες μητέρες, γιατί φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος κάνοντας το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που προάγουν την υγεία του νεογέννητου μωρού.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες αποθηκεύουν λίπος για να εξασφαλίσουν τον επιτυχή θηλασμό. Οποιαδήποτε τροφή λαυρικού και καπρικού οξέος στη δίαιτα τους γίνεται αποθέμα λίπους. Το λίπος του γάλακτος μιας θηλάζουσας μητέρας αποτελείται από αυτές τις… αποθήκες, καθώς και την τρέχουσα διατροφή της.

 

govastileto