Επικαιρότητα:

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες άνοιας στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα

19 Ιουλ. 2024 - 11:04 | Διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες άνοιας στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα

Σίγουρα έχεις ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή, δηλαδή εκείνη που περιλαμβάνει καθημερινά τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες, αρκεί να λαμβάνονται στην κατάλληλη ποσότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ανθρώπου. Για πολλούς, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο διατροφής και, όπως έχει αποδειχθεί, τα οφέλη για την υγεία μας είναι αμέτρητα.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nutritional Neuroscience» διαπίστωσε πως η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στις γυναίκες. Με τον όρο γνωστική έκπτωση αναφερόμαστε στη μειωμένη λειτουργία της μνήμης, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της ταχύτητας και της επεξεργασίας πληροφοριών. Αυτό το συμπέρασμα αφορά κυρίως τις γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.


Η μεσογειακή διατροφή είναι «εχθρός» της άνοιας
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου, μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και γλυκών. Αυτού του είδους η διατροφή είναι γνωστή για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες - μια επιβλαβή διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει γήρανση του εγκεφάλου και Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε ως μια ανάγκη εύρεσης ενός τρόπου για να περιοριστεί η γνωστή έκπτωση, την ίδια στιγμή που το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχει από άνοια αυξάνεται και ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Η σωστή διατροφή, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας και να μας προστατέψει από διάφορους παράγοντες.

 Με την εν λόγω έρευνα, λοιπόν, που διεξήχθη στην Κίνα, διήρκησε τρία χρόνια και συμμετείχαν άνθρωποι άνω των 60 ετών, αποδείχθηκε πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Ειδικότερα, το 23,8% των συμμετεχόντων παρουσίασε γνωστική έκπτωση. Όσοι, από την άλλη, ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Η προστατευτική δράση της μεσογειακή διατροφής ήταν εντονότερη στις γυναίκες άνω των 65 ετών. Τα φασόλια, τα ψάρια, τα μαγειρεμένα λαχανικά με βάση την ντομάτα βοηθούν πολύ τον οργανισμό και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες. Και μπορεί οι ερευνητές να εστίασαν μόνο την τήρηση της διατροφής στην αρχή της μελέτης και να μην υπολόγισαν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, και πάλι, τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά.

/jenny.