Από τη φύση μου, πίνω καφέ και σπάνια παραλείπω αυτή την πρωινή και απογευματινή συνήθεια. Ωστόσο, αν και το φλιτζάνι του καφέ στο τέλος του μεσημεριανού γεύματος αντιπροσωπεύει μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής για μένα, έχω παρατηρήσει ότι η αντικατάστασή του με ένα ρόφημα με βάση το χαμομήλι και τον πράσινο γλυκάνισο με κάνει να νιώθω πιο χαλαρή και λιγότερο κουρασμένη το απόγευμα.
Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν αναφέρομαι μόνο στις χωνευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού. Χάρη στον πράσινο γλυκάνισο, ένα χωνευτικό φυτό με την ικανότητα να περιορίζει τα αέρια του εντέρου. Ο συνδυασμός χαμομηλιού με γλυκάνισο, μάλιστα, παράγει μια γλυκιά γεύση, η οποία λειτουργεί ως η τελευταία πινελιά του γεύματος και έχει ως αποτέλεσμα να με χορταίνει και να με ηρεμεί ταυτόχρονα.
Η διατροφολόγος Laura Parada υπογραμμίζει πώς η κατανάλωση ενός αφεψήματος μετά το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης θερμίδων. «Τα αφεψήματα από βότανα όχι μόνο βοηθούν την πέψη, αλλά μας δίνουν επίσης τη λίγη ικανοποίηση που αναζητούμε στο τέλος του γεύματος, όταν έχουμε την αίσθηση ότι θέλουμε ακόμα κάτι και τείνουμε να ικανοποιούμε αυτή την επιθυμία με γλυκά φαγητά», εξηγεί. «Είναι ένας καλός τρόπος για να ολοκληρώσετε ένα γεύμα χωρίς περιττές θερμίδες, αλλά λαμβάνοντας, σε αντάλλαγμα, οφέλη για την πέψη».
Τα οφέλη του χαμομηλιού
Ανάμεσα σε όλα τα αφεψήματα από βότανα, αυτά με βάση το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Αυτό το πολύ κοινό ποώδες φυτό, στην πραγματικότητα, περιέχει πολλές ευεργετικές ιδιοτήτες:
Είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό (δηλαδή, προλαμβάνει τη μυκητίαση, μια λοίμωξη που προκαλείται από παθογόνους μύκητες που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τους βλεννογόνους), αντισπασμωδικό, κατά του έλκους και αντιικό. Βοηθά στην πέψη Είναι χορταστικό. Προάγει τη χαλάρωση, βοηθώντας μας να ξεκουραζόμαστε καλύτερα. Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Χαμομήλι και γλυκόζη
Αυτή η τελευταία ιδιότητα του χαμομηλιού είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί οι κορυφές της γλυκόζης στο αίμα επηρεάζουν άμεσα τόσο το αίσθημα του κορεσμού όσο και την κούραση (αποφεύγοντάς τες, νιώθουμε πιο ξεκούραστοι). Όπως υποτίθεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition το 2015, η βραχυπρόθεσμη λήψη αυτού του ροφήματος έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Πρόσφατα, επίσης η Jessica Inchauspé, βιοχημικός ειδικευμένη στα προβλήματα γλυκόζης, επιβεβαίωσε, σε γενικό επίπεδο, τα συμπεράσματα αυτών των μελετών, επισημαίνοντας πώς το χαμομήλι μειώνει την ταχύτητα πέψης των υδατανθράκων και την ποσότητα της γλυκόζης που απορροφάται από το έντερο. Πράγματι, μπορώ να βεβαιώσω, από προσωπική εμπειρία, ότι κάθε φορά που, μετά από ένα γεύμα, αντικαθιστώ τον καφέ με ένα ρόφημα με βάση το χαμομήλι και τον πράσινο γλυκάνισο, νιώθω ένα αίσθημα κορεσμού και μια παρατεταμένη ηρεμία το απόγευμα, που αποδίδονται και τα δύο στη σταθερότητα των επιπέδων γλυκόζης.
Ένα αντίδοτο στην πρόσληψη σακχαρίνης
Δεδομένου ότι δεν μπορώ ακόμα να ανεχτώ τον εσπρέσο χωρίς ζάχαρη, το να πίνω ένα τσάι από βότανα με γλυκιά γεύση αντί για καφέ, όπως χαμομήλι με πράσινο γλυκάνισο, με βοηθά να μειώσω την πρόσληψη ζαχαρίνης, η οποία έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης και τον μεταβολισμό. Αν και τα γλυκαντικά όπως η ζαχαρίνη δεν περιέχουν θερμίδες, η γλυκιά τους γεύση έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλό μας με τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τσιμπολογήσουμε ή να φάμε κάτι ανθυγιεινό.
Πρόσφατα, οι γιατροί Francisco Gómez Delgado και Pablo Pérez Martínez, μέλη της Sociedad Española de Arteriosclerosis (SEA) και της Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI), δημοσίευσαν μια ανασκόπηση των κύριων επιστημονικών στοιχείων που σχετίζονται με τα τεχνητά γλυκαντικά, προτρέποντας τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση ή ακόμα και την αποφυγή τους.
Ο λόγος; Οι αρνητικές τους επιπτώσεις ακόμη μελετώνται, αλλά γνωρίζουμε ότι προκαλούν αλλοιώσεις στη ρύθμιση των μηχανισμών κορεσμού, καθώς και ανισορροπίες στην εντερική μικροχλωρίδα και αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης. «Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών παρεμβαίνει αρνητικά στο μεταβολισμό μας, ειδικά με αυτόν της γλυκόζης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2», λέει ο Gómez Delgado.
Με λίγα λόγια, εάν δεν μπορείτε να συνηθίσετε τη γεύση του πικρού καφέ, όπως στην περίπτωσή μου, μια αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών είναι να ολοκληρώνετε τα γεύματα με ένα αφέψημα με φυσική γλυκιά γεύση. Και αυτή με βάση το χαμομήλι και τον πράσινο γλυκάνισο είναι μια επιλογή που προτείνω ανεπιφύλακτα.
Πηγή: vogue.gr