Το διαδίκτυο και κυρίως το TikTok έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, διαδίδει επίσης μια τεράστια ποσότητα παραπληροφόρησης για τη διατροφή και την υγεία. Και μερικά από αυτά τα διατροφικά trends είναι εντελώς επικίνδυνα.
Νερό με μαρούλια
Αντί να βυθίζετε φύλλα τσαγιού σε ζεστό νερό, αυτή η τελευταία τάση του TikTok σας κάνει να βυθίζετε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού σε ζεστό νερό. Ο ισχυρισμός αυτής της τάσης είναι ότι σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Όμως δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι το μαρούλι στο νερό μπορεί να λειτουργήσει ως βοήθημα ύπνου.
Σκόρδο στη μύτη σας
Αρκετοί TikTokers ισχυρίζονται ότι το να κολλήσετε μια σκελίδα σκόρδο μέσα στα ρουθούνια σας μπορεί να καθαρίσει τα ιγμόρειά σας και να απαλλαγείτε από μια βουλωμένη μύτη. Επιπλέον, ένας χρήστης του TikTok ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν είναι επικίνδυνο.
Ωστόσο, η τοποθέτηση μιας φρέσκιας σκελίδας σκόρδου στη μύτη σας δεν είναι ασφαλής και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκόρδο περιέχει φυσικά έλαια που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα γύρω από τη μύτη.
Σε μερικούς ανθρώπους, ο ερεθισμός μπορεί να είναι χειρότερος από άλλους. Επιπλέον, μπορεί να κολλήσει το σκόρδο στο ρουθούνι σας, προκαλώντας ρινική απόφραξη.
Αντίθετα, η κατανάλωση σκόρδου ή η προσθήκη του στο φαγητό σας μπορεί να σας προσφέρει αρκετά οφέλη. Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά και μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, το μαγγάνιο και η βιταμίνη Β6. Εάν λοιπόν θέλετε να επωφεληθείτε από το σκόρδο, προσθέστε το στο φαγητό σας– μην το χώνετε στη μύτη σας.
Νερό χλωροφύλλης
Μία από τις τελευταίες τάσεις είναι η υγρή χλωροφύλλη στο νερό. Οι influencers ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο ρόφημα βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αποτοξίνωση του αίματος, στην ενεργοποίηση του σώματος, στον καθαρισμό των εντέρων και στην πρόληψη του καρκίνου.
Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτά που υφίστανται φωτοσύνθεση. Τα πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι είναι πλούσιες φυσικές πηγές χλωροφύλλης. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι παρέχει 23,7 mg χλωροφύλλης, περίπου τη μισή ποσότητα που περιέχεται σε 15 σταγόνες των υγρών συμπληρωμάτων.
Όσο όμως αφορά τα οφέλη της υγρής χλωροφύλλης δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να τα υποστηρίζουν. Και η έλλειψη έρευνας σημαίνει απουσία γνώσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ακριβή ποσότητα χρήσης και τις πιθανές παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις.
Αγγούρι βουτηγμένο σε ζάχαρη
Μια άλλη viral τάση είναι η βύθιση των αγγουριών σε υποκατάστα ζάχαρης, με σκοπό να έχουν τη γεύση καρπουζιού χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Είναι πραγματικά μια ανόητη συνήθεια, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα ότι τα φρούτα είναι «κακά», όταν πραγματικά έχουν τόσα πολλά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία. Το καρπούζι, για παράδειγμα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, μαγνησίου, καλίου, θειαμίνης και φωσφόρου.
Επίσης περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στη ντομάτα και το οποίο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν προϋπέρταση ή υπέρταση.
Παρακαλώ λοιπόν, καταναλώστε τα λαχανικά σας χωρίς να τα βουτήξετε στη ζάχαρη και απολαύστε τη γλυκιά γεύση στις τροφές που τη χρειάζονται πραγματικά.
Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε υπάρχει πολλή μεγάλη διατροφική παραπληροφόρηση στο TikTok και γενικά στο διαδίκτυο, από άτομα που δεν έχουν διαπιστευτήρια. Μερικές από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι επικίνδυνες (αν θέλετε βάλτε το μαρούλι σε ζεστό νερό δεν θα συμβεί κάτι), αλλά μερικές είναι εντελώς επικίνδυνες. Πριν δοκιμάσετε αυτές τις τάσεις, κάντε την έρευνά σας ή ρωτήστε έναν ειδικό.
πηγή: jenny.gr