Επικαιρότητα:

Πώς να επανέλθεις στις υγιεινές σου συνήθειες μετά τις γιορτές

29 Ιαν. 2024 - 12:04 | Διατροφή
Πώς να επανέλθεις στις υγιεινές σου συνήθειες μετά τις γιορτές

Οι μέρες των γιορτών βρήκαν τους περισσότερους από εμάς σε ένα γιορτινό τραπέζι, περιστοιχισμένους από αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και πλήθος εδεσμάτων που μας απογείωσαν γευστικά. Η εορταστική περίοδος όμως έφτασε στο τέλος της και καλούμαστε να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις και ευχές για μία καλή χρονιά.

Αν λοιπόν και εσύ αναρωτιέσαι για το πώς μπορείς να επιστρέψεις στις υγιεινές σου συνήθειες, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω. Εδώ θα βρεις χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς τη φόρμα σου και θα βάλουν φρένο στις γαστρονομικές υπερβολές των Χριστουγέννων. Ας ξεκινήσουμε!

Περιόρισε το κρέας
Ακόμα και αν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν είχε την εθιμοτυπική γαλοπούλα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι πιατέλες με τα κρεατικά ήταν σε περίοπτη θέση. Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των χορτοφάγων, τότε είναι πολύ πιθανό φέτος να το παράκανες και να έβαλες στην άκρη άλλες ομάδες τροφίμων, όπως είναι τα όσπρια. Οι γιορτές όμως τελείωσαν και σου προτείνουμε να επαναφέρεις τις καλές σου συνήθειες με γνώμονα πάντα τη θαυματουργή διατροφή της Μεσογείου. Στην περίπτωση δε που θέλεις να τρέφεσαι πιο υγιεινά, τώρα είναι η στιγμή να βάλεις έναν καινούργιο στόχο για τη νέα χρονιά.

Περιόρισε λοιπόν το κόκκινο κρέας στη μία φορά την εβδομάδα και εμπλούτισε το διατροφικό σου πλάνο με φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Από ρεβιθοκεφτέδες, μέχρι κοκκινιστό κουνουπίδι, η φαντασία μπορεί να μετατρέψει ακόμα και το πιο απλό υλικό σε έναν γαστρονομικό παράδεισο. Κάνε λοιπόν δοκιμές και ανακάλυψε διαφορετικές γεύσεις.

Κάνε συχνά και ελαφριά γεύματα
Τα συχνά και μικρά γεύματα έχουν την τάση να περιορίζουν την πείνα και να σε γεμίζουν με την ενέργεια που χρειάζεσαι. Αν οι γιορτές σου χάρισαν πλούσια πιάτα και νιώθεις ότι οι ποσότητες που έφαγες ήταν παραπάνω από τις κανονικές, ήρθε η ώρα να τις αναδιαμορφώσεις. Μην ξεχνάς ότι αυτές τις μέρες έχει απορρυθμιστεί τελείως το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και το στομάχι σου ζητάει όλο και περισσότερο φαγητό, ακόμα και τις πιο ακατάλληλες ώρες.

Μία καλή ιδέα είναι να προσπαθήσεις να το ξεγελάσεις με σαλάτα και υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά θα επανέλθεις στις υγιεινές σου συνήθειες και θα νιώθεις πιο ανάλαφρος από ποτέ.

Απόφυγε το αλκοόλ
Οι γιορτές και τα πολλά καλέσματα είναι πολύ πιθανό να σε βρήκαν με ένα ποτήρι στο χέρι, να τσουγκρίζεις και να εύχεσαι τα καλύτερα για τη νέα χρονιά. Αν η παραπάνω συνθήκη είναι γεγονός, τότε σε συμβουλεύουμε να περιορίσεις το αλκοόλ για κάποιο χρονικό διάστημα και να προσφέρεις στον οργανισμό σου υγιεινά αφεψήματα και φυσικά νερό.

Προτίμησε το πράσινο τσάι, το οποίο συνοδεύεται από πολλά και αποδεδειγμένα οφέλη και κάνε μία αποτελεσματική αποτοξίνωση. Επιπλέον, μην αμελείς να έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι νερό, καθώς το θαυματουργό αυτό δώρο από τη φύση σε ενυδατώνει και συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία πολλών οργάνων, όπως είναι ο εγκέφαλος. Μία μέση κατανάλωση είναι περίπου οκτώ ποτήρια την ημέρα, αλλά ο αριθμός καθορίζεται πάντα βάσει των καθημερινών αναγκών του κάθε οργανισμού. Μείνε λοιπόν πάντα ενυδατωμένος και δες την ενέργειά σου να φτάνει στα ύψη.

Βάλε μέτρο στα γλυκά
Είτε ανήκεις στο “γκρούπ μελομακάρονα”, είτε κάθε χρόνο περιμένεις πώς και πώς να γευτείς τους αγαπημένους σου κουραμπιέδες, το σίγουρο είναι ότι τα γλυκά είχαν την τιμητική τους και σε αυτές τις γιορτές. Είναι καιρός λοιπόν να τα περιορίσεις σημαντικά και να τα γεύεσαι μόνο λίγες φορές το μήνα.

Τα αρνητικά της ζάχαρης εξάλλου είναι γνωστά και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία σου. Για αυτό προτίμησε πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι οι χουρμάδες και το γιαούρτι με μέλι. Έτσι θα πάρεις τη γλυκύτητα που επιθυμείς, αλλά και πλήθος θρεπτικών συστατικών που θα σε κρατάνε ενεργό όλη την ημέρα.

Βάλε ξανά τα αθλητικά σου
Αν αυτές τις μέρες, η μοναδική γυμναστική που έκανες είναι ο ξέφρενος χορός, τότε δε χρειάζεται να αυτομαστιγώνεσαι. Αντιθέτως, έκανες το διάλειμμα που χρειαζόσουν και είσαι πιο έτοιμος από ποτέ να περάσεις την πόρτα του γυμναστηρίου ή να ξεκινήσεις όποια δραστηριότητα σε ευχαριστεί.

Βάλε τα αθλητικά σου ρούχα και παπούτσια και μπες πάλι σε κίνηση. Εξάλλου η άθληση πέρα από ωραίο σώμα, σε γεμίζει με ενδορφίνες, κάνοντάς σε κυριολεκτικά να λάμπεις από χαρά. Στην περίπτωση που δεν είσαι λάτρης της, η περίοδος ενδείκνυται για να δοκιμάσεις νέα πράγματα και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Φτάνοντας στο τέλος, σε συμβουλεύουμε να κάνεις όλα όσα χρειάζεσαι για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μόνο έτσι θα νιώσεις ουσιαστική χαρά και ολοκλήρωση. Ευτυχισμένο το νέο έτος!