Επικαιρότητα:

Οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος – Εκτός αν κάνετε αυτά τα τρία λάθη

07 Οκτ. 2022 - 05:34 | Διατροφή
Οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος – Εκτός αν κάνετε αυτά τα τρία λάθη

Πλούσιοι σε λιπαρά και θερμιδικά πυκνοί, οι ξηροί καρποί πολλές φορές μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένετε όταν ακολουθείτε μια προσεγμένη διατροφή με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους.

Και ενώ αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης και χορταστικών υγιεινών λιπαρών και περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μας βοηθούν να χορταίνουμε, υπάρχουν μερικά πιθανά λάθη που μπορεί να κάνετε και να εκτροχιάσουν τους στόχους σας. Ακολουθούν τρία από αυτά και οι τρόποι για να τα αποφύγετε.


Ανησυχείτε για το λίπος στους ξηρούς καρπούς
   
Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, είναι ένας απαρχαιωμένος τρόπος σκέψης (και δίαιτας).

Το σώμα μας, σύμφωνα με το Live Strong, χρειάζεται διαιτητικό λίπος για να συντηρηθεί και ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, προσθέτουν οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Παρόλο που δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τη δίαιτα keto, μην αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών.

Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά το 20 έως 35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να προέρχεται από λίπος. Έτσι, αν στην πράξη ακολουθείτε μία διατροφή 2.000 θερμίδων, αυτό αντιστοιχεί σε 45 έως 77 γραμμάρια λίπους την ημέρα. Ενδεικτικά, μια μερίδα καρυδιών έχει 19 γραμμάρια λίπους, εντάσσοντας τα εύκολα σε αυτές τις συστάσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπολογίζετε σωστά τις μερίδες
   
Μια μερίδα ξηρών καρπών είναι 30 γραμμάρια -περίπου μια χούφτα- και έχει περίπου 160 έως 200 θερμίδες. Μια χούφτα ξηρών καρπών δεν είναι πολύ από άποψη όγκου, οπότε είναι εύκολο να το παρακάνετε. Είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τις μερίδες όταν πρόκειται για ξηρούς καρπούς, ειδικά επειδή ο αριθμός των ξηρών καρπών που λαμβάνετε ανά μερίδα κυμαίνεται δραστικά από ξηρό καρπό σε ξηρό καρπό.

Για παράδειγμα, μια μερίδα ξηρών καρπών 30 γραμμαρίων είναι 24 αμύγδαλα, 8 καρύδια ή 49 φιστίκια, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Για να αποφύγετε να χορτάσετε άσκοπα με ξηρούς καρπούς, ξεχωρίστε μια μερίδα αντί να τρώτε από μια σακούλα και δώστε προσοχή στα επίπεδα πείνας σας καθώς τους απολαμβάνετε.

Επιλέγετε ξηρούς καρπούς καβουρδισμένους με λάδι ή έντονα αρωματισμένες ή αλατισμένες ποικιλίες
   
Οι ξηροί καρποί έχουν περίπου 90% λιπαρά από μόνοι τους, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσθέσετε περισσότερα λιπαρά με το ψήσιμο των ξηρών καρπών σε λάδι. Αντιθέτως, προτιμήστε ωμούς ή ξηρά καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Αν η συσκευασία λέει απλώς «ψημένοι», ελέγξτε τη λίστα των συστατικών για να δείτε αν έχει προστεθεί λάδι, συνιστά η Mayo Clinic.

Θα βρείτε, επίσης, πολλές αρωματισμένες επιλογές στην αγορά, όπως καβουρδισμένους με μέλι ή με γλάσο. Αυτά μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Ενώ οι απλοί καβουρδισμένοι ή ωμοί ξηροί καρποί αποτελούν τις πιο υγιεινές επιλογές, αν σας αρέσουν οι αρωματισμένοι ξηροί καρποί, αναζητήστε επιλογές με ελάχιστη προστιθέμενη ζάχαρη -μόλις ένα έως δύο γραμμάρια ανά μερίδα.

Το αλάτισμα των ξηρών καρπών είναι αρκετά συνηθισμένο, επίσης. Αν και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για όλους, αν είστε ευαίσθητοι στο αλάτι ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να αναζητήσετε ανάλατες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχετε πάντα τον κατάλογο των συστατικών για να δείτε αν έχει προστεθεί αλάτι.