Υπάρχουν 6 ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα

26 Σεπ. 2022 - 13:03 | Διατροφή
Υπάρχουν 6 ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα

Είτε πηγαίνετε στο μπαρ μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, είτε απλά θέλετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι μια ζεστή μέρα, η μπύρα είναι αναπόσπαστο μέρος της τακτικής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.

Ωστόσο, η μπύρα δεν είναι για όλους – και δεν είναι μόνο εκείνοι που δεν τους αρέσει η γεύση. 

Υπάρχουν 6 ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα:
1. Άτομα με ιστορικό διαβήτη ή προδιαβήτη
Όταν πρόκειται κάποιος να ανοίξει ένα μπουκάλι μπύρα, σπάνια εξετάζει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν και στη λίστα συστατικών δεν αναφέρεται πάντα, η ζάχαρη δημιουργείται φυσικά όταν οι κόκκοι ζυμώνονται από τη μαγιά.

Η μπύρα μπορεί να προκαλέσει γρήγορα αύξηση του σακχάρου στο αίμα του ασθενούς ή σε κατάσταση νηστείας μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση της ινσουλίνης και μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, η οποία είναι επίσης επικίνδυνη», λέει στο eatthis.com ο Δρ Jonathon Kung, MD, γαστρεντερολόγος στο Mount Sinai.

2. Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή που είναι υπέρβαρα
Αν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, μπορεί να θέλετε να μείνετε μακριά από αυτό το δημοφιλές αλκοολούχο ποτό. «Η μπύρα έχει 100 έως 200 θερμίδες με μικρή θρεπτική αξία», λέει ο Kung.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , ημερήσιες ποσότητες μπύρας μεγαλύτερες ή ίσες με 500 χιλιοστόλιτρα – δηλαδή περίπου 450 γραμμάρια – αυξάνουν τον κίνδυνο μη απώλειας βάρους, ιδιαίτερα στους άνδρες. Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, η κατανάλωση μπύρας μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να φτάσει ένα ημερήσιο έλλειμμα θερμίδων που είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους.

3. Άτομα με γνωστή ευαισθησία στη γλουτένη ή ιστορικό κοιλιοκάκης
 
Όσοι ακολουθούν δίαιτες χωρίς γλουτένη θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κατανάλωση μπύρας καθώς μπορεί να συμβάλει σε μελλοντικά πεπτικά προβλήματα. Η μπύρα περιέχει συχνά γλουτένη η οποία μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση στο έντερο πολλών ασθενών με αποτέλεσμα γαστρεντερικά συμπτώματα, λέει ο Kung. Υπάρχουν μπύρες χωρίς γλουτένη που μπορεί να είναι καλύτερες για όσους έχουν ευαισθησίες στα τρόφιμα με γλουτένη.

4. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Η μπύρα συχνά προκαλεί φούσκωμα, αέρια, διάρροια και μερικές φορές κοιλιακό άλγος ερεθίζοντας το τοίχωμα του εντέρου ή προκαλώντας κατακράτηση υγρών σε ορισμένους ασθενείς, λέει ο Kung.

5. Άτομα με ιστορικό χρόνιας ηπατικής νόσου ή κίρρωσης
Ενώ η κατανάλωση μπύρας μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα μετά από μια κουραστική εβδομάδα, εάν έχετε ηπατική νόσο ή κίρρωση, καλύτερα να μείνετε μακριά. Η μπύρα είναι αλκοόλ που όταν μεταβολίζεται από ένα ήδη ερεθισμένο ήπαρ (συχνά σε περίπτωση κίρρωσης, ιογενούς ηπατίτιδας ή αυτοάνοσης νόσου), μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω τη βλάβη στο παρέγχυμα του ήπατος και τελικά να οδηγήσει σε μείωση της ηπατικής λειτουργίας, αναφέρει .

6. Ασθενείς με ιστορικό καούρας
Ίσως γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε όξινα ή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, για να προλάνβετε την καούρα, αλλά η μπύρα θα πρέπει να προστεθεί σε αυτή τη λίστα σύμφωνα με το Kung. «Η μπύρα είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει την ικανότητα κλεισίματος του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (που χωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο), με αποτέλεσμα περισσότερο οξύ να αναστρέφεται στον οισοφάγο και να εμφανίζονται τα συμπτώματα καούρας».