Επικαιρότητα:

Είναι υγιεινά τα αποξηραμένα φρούτα;

01 Σεπ. 2022 - 13:47 | Διατροφή
Είναι υγιεινά τα αποξηραμένα φρούτα;

"Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά", συνιστούν οι ειδικοί αλλά και η μαμά σου. Μια συμβουλή που δεν εφαρμόζεται συχνά στην πράξη καθώς το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μας περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα εκτός από τις θρεπτικές αυτές τροφές. Πολλοί για να εκπληρώσουν την ημερήσια πρόσληψη φρούτων, επιλέγουν τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία διαρκούν περισσότερο από τις φρέσκες ποικιλίες και τα βρίσκουμε μέσα σε συσκευασίες που είναι εύκολο να τσιμπολογήσουμε όπου και αν βρεθούμε. Είναι όμως υγιεινά τα αποξηραμένα φρούτα; 

Αποξηραμένα VS φρέσκα φρούτα
Τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα είναι τα κράνμπερι, τα κεράσια, τα βερίκοκα, οι χουρμάδες και τα μήλα. Στην ουσία πρόκειται για φυσιολογικά φρούτα που έχουν αποξηρανθεί, είτε στον ήλιο, είτε με κάποια άλλη διαδικασία. Όταν αφαιρεθεί το νερό από τα φρούτα, εκείνα συρρικνώνεται, όμως χάνουν την πολύτιμη αυτή περιεκτικότητα τους.

Είναι υγιεινά;
Tα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φρούτων αλλά σε συμπαγή μορφή. Για παράδειγμα, ένα τέταρτο του φλιτζανιού σταφίδες, που παρασκευάζεται από σταφύλια που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο, περιέχει περίπου το 6% της ημερήσιας αξίας σας σε κάλιο, επισημαίνει η διατροφολόγος Lauren Manaker. Την ίδια ποσότητα λαμβάνουμε και από ένα φλιτζάνι φρέσκα σταφύλια.

Οι φυτικές ίνες είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να τρώμε αποξηραμένα φρούτα, αφού με τον τρόπο αυτό λαμβάνουμε όλα τα οφέλη των φυτικών ινών που περιέχουν και τα φρέσκα φρούτα. Ουσιαστικά κερδίζουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερη μορφή (λόγω αποξήρανσης), κάτι που μπορεί να είναι η καλύτερη λύση, για όσους αγωνίζονται να προσθέσουν αρκετά φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία των αποξηραμένων φρούτων, ο παράγοντας ευκολίας είναι ένας ακόμα λόγος για να επιλέξετε την συμπαγή αυτή εκδοχή τους. Η διάρκεια ζωής των αποξηραμένων φρούτων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των φρέσκων και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν θα χαλάσουν σύντομα.

Πότε δεν είναι υγιεινά;
Όταν περιέχουν ζάχαρη ή/και άλλα γλυκαντικά. Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι τα αποξηραμένα φρούτα συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα λιπαρά και σάκχαρα, κάτι που αυτομάτως τα μετατρέπει σε ανθυγιεινά. Υπάρχουν ωστόσο ποικιλίες αποξηραμένων χωρίς καμία προσθήκη, αρκεί να ψάξεις λίγο για να βρεις τα κατάλληλα. Επίλεξε αποξηραμένα φρούτα που δεν περιέχουν τίποτα παραπάνω από την φυσική τους γλυκύτητα.

 Shape.gr