Η επιστροφή από τις διακοπές είναι η ευκαιρία σας για καλή διατροφή

29 Αυγ. 2022 - 06:55 | Διατροφή
Η επιστροφή από τις διακοπές είναι η ευκαιρία σας για καλή διατροφή

H επιστροφή από τις διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία για να ακολουθήστε μία καλύτερη διατροφή, εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσος. 
 
Οι διακοπές τελείωσαν και πλέον έχουμε αρχίσει να επιστρέφουμε για τα καλά στη ρουτίνα μας – μία λέξη που σε άλλες εποχές είχε αρνητική έννοια, σήμερα όμως για τους περισσότερους ακούγεται σαν μουσική! Μετά από την παρατεταμένη περίοδο καραντίνας, το σχολικό κουδούνι ηχεί και πάλι. Τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, τις παρέες και τις δραστηριότητές τους.

Η περίοδος του περιορισμού επηρέασε αρνητικά την διατροφή των παιδιών αλλά και των γονέων. Το βάρος αυξήθηκε και η υγεία επιβαρύνθηκε. Συνεπώς, η επιστροφή στην καθημερινότητα πρέπει να ακολουθείται και με την επαναφορά σε μία καλή και συστηματική διατροφή. Ο σωστός σχεδιασμός και προετοιμασία θρεπτικών σνακ για εσάς και τα παιδιά σας μπορεί να γίνει μία απλή διαδικασία. Πώς;

Οι εύκολες συμβουλές μας
Προετοιμάστε τα μικρογεύματα από το προηγούμενο βράδυ. Βάλτε τα έτοιμα γεύματα σε συγκεκριμένο σημείο του ψυγείου, ώστε να μπορείτε να τα βάλετε στην τσάντα την επόμενη, πριν ξεκινήσετε την ημέρα. Ιδανικά, συνδυάστε ένα φρούτο μαζί με συνδυασμό από πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και ολικής άλεσης υδατάνθρακες. Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο αποτελεί την ιδανική λύση. Θα σας προσφέρει θρέψη, κορεσμό και απόλαυση! Ένα σοκολατάκι στο πακέτο του παιδιού ή το δικό σας θα αποδειχθεί μία ωραία νότα στις ώρες του σχολείου ή της εργασίας σας.

Σχεδιάστε, ψωνίστε και μαγειρέψτε τα γεύματα της οικογένειας. Πρέπει να έχετε πάντα ένα οργανωμένο σχέδιο και βάσει αυτού να φτιάχνετε τη λίστα για τα ψώνια σας. Να προγραμματίζετε την ώρα που θα μαγειρεύετε το φαγητό σας, ώστε να είναι έτοιμο όταν εσείς και τα παιδιά σας πρέπει να φάτε. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν έναν τέτοιο προγραμματισμό, ρυθμίζουν καλύτερα το βάρος τους.

Δημιουργήστε έναν «σταθμό» υγιεινών διατροφικών επιλογών στο ντουλάπι ή το ψυγείο. Λίγες έτοιμες υγιεινές επιλογές μικρογευμάτων είναι πάντα αναγκαίες. Δεν πρέπει να αποτελούν την καθημερινή επιλογή, αλλά μία λύση σε ιδιαίτερες στιγμές, όπως ένα γιαούρτι με γεύση φρούτου, μία ατομική μερίδα χαλβά από ταχίνι, λίγα δημητριακά, κράκερς κλπ.

Ψωνίστε τα απαραίτητα για ποικιλία στο πρωινό γεύμα. Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά βαριούνται γρήγορα. Χρειάζονται ποικιλία και εμείς μπορούμε να τους την παρέχουμε πολύ εύκολα. Έτσι θα βοηθήσουμε στη σωστή διατροφή τους και θα αποφύγουμε τις όποιες «συγκρούσεις». Στην επιλογή των γαλακτοκομικών μπορείτε να συμπεριλάβετε το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, ενώ μία καλή εναλλακτική αποτελεί και το αυγό. Στα δημητριακά, μπορείτε να συμπεριλάβετε τα δημητριακά πρωινού, τη βρώμη για porridge, το ψωμί και τις φρυγανιές – στην επιλογή των υγιεινών λιπαρών, το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο και τους ξηρούς καρπούς. Φυσικά στο πρωινό γεύμα θέση μπορούν να έχουν και λίγα φρούτα εποχής ή κάποιος χυμός. Όλα τα παραπάνω, μπορούν να αποτελέσουν βάση για πολλούς συνδυασμούς.

Για μία διαφορετική νότα, μπορείτε να δοκιμάσετε το ταχίνι σε διάφορες γεύσεις όπως με μέλι, με κακάο, με πορτοκάλι ή ακόμα με ρόδι & cranberries! 

Να είστε ευέλικτοι. Όταν δεν έχετε ετοιμάσει κάποιο γεύμα, μην επιλέξετε αμέσως κάτι έτοιμο και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Εναλλακτικά, προτιμήστε μία σαλάτα με αυγό ή τόνο, ή ένα εύκολο και γρήγορο σάντουιτς με ψωμί ή αραβική πίτα.

.news4health