Επικαιρότητα:

Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

05 Αυγ. 2022 - 08:06 | Διατροφή
Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

Εάν αναζητάτε τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, αξίζει να δοκιμάσετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τρόφιμα που έχει φανεί ότι ενισχύουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς - Δείτε ποιαΜέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα, η σεροτονίνη, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς, μπορεί να σταθεροποιήσει τη διάθεση μας.

Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η τρυπτοφάνη, το αμινοξύ υπεύθυνο για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Συχνά τη βρίσκουμε σε συμπληρώματα, με στόχο την αύξηση της σεροτονίνης.

Προτού όμως φτάσετε σε μια τέτοια δραστική μέθοδο, μπορείτε να δοκιμάσετε να βελτιώσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης με φυσικό τρόπο, καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως αυτά που σας προτείνουμε παρακάτω.

Αυγά 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα. Τα υψηλότερα επίπεδα της τρυπτοφάνης βρίσκονται στον κρόκο των αυγών, μαζί με την τυροσίνη, τη χολίνη, τη βιοτίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη συνολικά καλή υγεία του οργανισμού.

Τυρί 

Το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε τρυπτοφάνη και μπορείτε να το συνδυάσετε και με τα αυγά, για τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα.

Ανανάς

Εδώ και δεκαετίες έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο ανανάς ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, αρκεί να καταναλώσετε το εξωτικό φρούτο όταν είναι φρέσκο.

Τόφου

Αγαπημένο τρόφιμο των χορτοφάγων και των vegans και διάσημο υποκατάστατο του κρέατος, το τόφου ως προϊόν σόγιας είναι πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης.

Σολομός 

Εκτός από πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ο σολομός είναι επίσης το λιπαρό ψάρι που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Δε χρειάζεται πια να βρίσκεστε σε δίλημμα σχετικά με το ποιους ξηρούς καρπούς να διαλέξετε, καθώς όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν τρυπτοφάνη και συνεπώς μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Επιπλέον, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων.

.ygeiamou.