Επικαιρότητα:

Τα 11 οφέλη από την κατανάλωση κανέλας

27 Μαίου 2022 - 06:10 | Διατροφή
Τα 11 οφέλη από την κατανάλωση κανέλας

Όπως είναι ήδη γνωστό, η κανέλα προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου της κανέλας και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. ως μπαχαρικό αλλά και ως φάρμακο για πολλά προβλήματα υγείας.

Ως συμπλήρωμα, θα το βρείτε σε μορφή καψουλών, αφεψήματος και εκχυλίσματος.

Αν και οι γιατροί δεν τη συνιστούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κανέλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

  1. Μειώνει το σάκχαρο: Μελέτες σε ενήλικες και ζώα με διαβήτη έχουν διαπιστώσει ότι η κανέλα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί, την κατάλληλη δοσολογία αλλά και τη διάρκεια της επίδρασης της κανέλας στα επίπεδα σακχάρου.
  2. Καταπολεμά τα βακτήρια: Η κανέλα μπορεί να καταπολεμήσει πολλούς τύπους βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του E. coli και του σταφυλόκοκκου.
  3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας επί 3 μήνες μπορεί να μειώσει τη συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση μέχρι και 5 μονάδες.
  4. Ρυθμίζει τον κύκλο στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες: Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που λάμβαναν περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα καθημερινά επί έξι μήνες, είχαν πιο τακτικά περίοδο.
  5. Προστατεύει τον εγκέφαλο: Σε εργαστηριακό περιβάλλον, η κανέλα σταμάτησε τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης του εγκεφάλου που είναι χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε άλλη μελέτη, οι αρουραίοι που έφαγαν κανέλα, τα πήγαν καλύτερα σε ασκήσεις σε λαβύρινθο, ο οποίος σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει τη μνήμη τους.
  6. Καθαρίζει την επιδερμίδα: Μια μάσκα με κανέλα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα σπυράκια και να εξαλείψετε την ερυθρότητα. Μελέτη διαπίστωσε ότι η κανέλα Κεϋλάνης μπορεί να καταπολεμήσει τους τύπους βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν ακμή. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η κανέλα ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να φαίνεται νεότερο.
  7. Καταπολεμά τους μύκητες: Καταπολεμά τον μύκητα Candida albicans, ο οποίος προκαλεί τις περισσότερες κολπικές μυκητιασικές λοιμώξεις.
  8. Μειώνει την κακή χοληστερόλη: 60 ενήλικες που συμμετείχαν σε μικρή μελέτη και κατανάλωναν καθημερινά επί 40 ημέρες 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, μείωσαν την LDL (κακή) χοληστερόλη. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ανάλογες ποσότητες κανέλας, αν καταναλώνονται καθημερινά για διάστημα μέχρι 18 εβδομάδες, μπορούν να μειώσουν την LDL και τη συνολική χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη.
  9. Βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου: Εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η κανέλα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ακόμη και να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους.
  10. Επιταχύνει τον μεταβολισμό: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κινναμαλδεΰδη, το αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση της, βοηθά τα πειραματόζωα να τρώνε λιγότερο και να αποφεύγουν τη συσσώρευση λίπους.
  11. Μειώνει τη φλεγμονή: Μελέτη που εξέτασε την επίδραση 115 τροφίμων, διαπίστωσε ότι η κανέλα ήταν στις πρώτες θέσεις στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Δεδομένου ότι φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, γίνονται πιο συχνές καθώς γερνάμε, η κανέλα θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία για τους ηλικιωμένους.

lefteria