Επικαιρότητα:

Το πιάτο της μακροζωίας αποκωδικοποιήθηκε! Να τι τρώνε όσοι ζουν περισσότερο

10 Μαίου 2022 - 16:42 | Διατροφή
Το πιάτο της μακροζωίας αποκωδικοποιήθηκε! Να τι τρώνε όσοι ζουν περισσότερο

Το πιάτο της μακροζωίας φαίνεται πως αποκωδικοποιήθηκε από τους επιστήμονες και τα περισσότερα συστατικά του είναι μέρος του κοινού μυστικού των αιωνόβιων κατοίκων της Μεσογείου

 Οι επιστήμονες, στην αναζήτηση της «διατροφής της μακροζωίας», φαίνεται πως βρήκαν λιμάνι μέσα από ένα μακρύ ταξίδι με διαφορετικούς προορισμούς- πυλώνες της διατροφής μας: από τη σύνθεση των τροφίμων και τις θερμίδες πρόσληψης μέχρι τη διάρκεια και τη συχνότητα των περιόδων νηστείας.

Το δύσκολο αυτό έργο της πολυσυστημικής προσέγγισης μιας πληθώρας πυλώνων που βασίστηκε σε πάνω από έναν αιώνα έρευνας εκπονήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και δημοσιεύτηκε στο Cell.

Τα συστατικά της μακροζωίας
Τι περιλαμβάνει λοιπόν το καθημερινό πιάτο της μακροζωίας; «Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, χωρίς κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λευκό κρέας, λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα πρόσληψης ξηρών καρπών και ελαιόλαδο, αλλά και λίγη μαύρη σοκολάτα», σύμφωνα με τον δρ. Valter Longo από το τμήμα Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Ειδικότερα, οι βασικότεροι πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λίπη για να προσληφθεί τουλάχιστον το 30% των ενεργειακών αναγκών.

 Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Rozalyn Anderson και Valter Longo διερεύνησαν εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τη διατροφή, τις ασθένειες και τη μακροζωία σε πειραματόζωα και ανθρώπους και τις συνδύασαν με τις δικές τους μελέτες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τη γήρανση. Συμπεριέλαβαν επίσης στην έρευνα μελέτες σχετικά με δημοφιλείς διατροφές, όπως την κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, την δίαιτα βασισμένη στον περιορισμό των συνολικών θερμίδων, χορτοφαγικές και vegan διατροφές καθώς και τη μεσογειακή διατροφή.

Δεν παρέλειψαν επίσης να ενσωματώσουν και στοιχεία που αφορούσαν σε διαφορετικά είδη νηστείας (αποχής από το φαγητό) όπως μικρής διάρκειας δίαιτες που μιμούνται την απόκριση της νηστείας του σώματος, της διαλειμματικής νηστείας (συχνή και βραχυπρόθεσμη) και της περιοδικής νηστείας (δύο ή περισσότερες ημέρες νηστείας ή δίαιτες που μιμούνται περισσότερο τη νηστεία από δύο φορές το μήνα). Τέλος, σύνδεσαν τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες για να προσδιορίσουν παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα όπως τα επίπεδα της ινσουλίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και η χοληστερόλη.

Πόσο ωφελεί η νηστεία 
Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων, ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τα γεύματα μέσα σε διάστημα 11-12 ωρών, επιτρέποντας έτσι μια ημερήσια περίοδο νηστείας, και έναν κύκλο πέντε ημερών νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε 3-4 μήνες. Αυτές οι τακτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών.

 Οι ομοιότητες του πιάτου της μακροζωίας με τη μεσογειακή διατροφή είναι προφανείς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ. Valter Longo, η διατροφή της μακροζωίας θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και τη σαρκοπενία.

 Το επόμενο ερευνητικό εγχείρημα των ερευνητών είναι η μελέτη 500 ατόμων από τη νότια Ιταλία.

Πηγή: ygeiamou