Πώς το ρόφημα πρωτεΐνης βοηθά στην απώλεια βάρους - Μια σπιτική συνταγή για να ξεκινήσετε

27 Απρ. 2022 - 08:54 | Διατροφή
Πώς το ρόφημα πρωτεΐνης βοηθά στην απώλεια βάρους - Μια σπιτική συνταγή για να ξεκινήσετε

Καθώς όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της πρωτεΐνης στην απώλεια βάρους, δεν αποτελεί έκπληξη πως όλο και περισσότεροι στρέφονται σε ροφήματα πρωτεΐνης.

Ωστόσο, παρά την επικράτηση τους σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, δεν σημαίνει πως συμπεριλαβάνοντας ροφήματα πρωτεΐνης στη διατροφή με ένα μαγικό ραβδί, ξαφνικά, θα χάσετε βάρος. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ροφήματα πρωτεΐνης και εάν είναι κατάλληλα για εσάς.

Είναι τα ροφήματα πρωτεΐνης ιδανικό συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους;

Όταν συνδυάζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και θερμιδικό έλλειμμα, τα ροφήματα πρωτεΐνης αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την απώλεια βάρους, λέει η διαιτολόγος Kristi Veltkamp στο Business Insider.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ροφήματα πρωτεΐνης αποτελούν ένα θρεπτικό υποκατάστατο γεύματος με λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση ενός γεύματος 500 έως 700 θερμίδων με ένα ρόφημα 200 θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν το έλλειμμα θερμίδων για την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 και στην οποία συμμετείχαν Κινέζοι παχύσαρκοι διαπιστώθηκε ότι όσοι αντικατέστησαν το δείπνο τους με ένα ρόφημα πρωτεΐνης περίπου 380 θερμίδων για 12 εβδομάδες είχαν μεγαλύτερη μείωση του ΔΜΣ και έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έτρωγαν το δείπνο τους ως συνήθως. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες που κατανάλωναν ρόφημα πρωτεΐνης έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 9,5 κιλά, ενώ εκείνοι που έτρωγαν το κανονικό τους δείπνο έχασαν μόνο μισό κιλό.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χάσετε βάρος, καθώς τυχόν υπερβολικές θερμίδες θα καταλήξουν να αποθηκευτούν ως λίπος. Επομένως, έχει να κάνει περισσότερο με τη μείωση των συνολικών θερμίδων που καταναλώνετε παρά με την ποσότητα πρωτεΐνης που τρώτε.

Κι ενώ η πρωτεΐνη μπορεί να μην είναι το μαγικό κλειδί για την απώλεια βάρους, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι ενισχύει την απώλεια λίπους περισσότερο από άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2008 σε παχύσαρκους ανθρώπους βρήκε ότι όσοι χρησιμοποίησαν ένα υποκατάστατο γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για δύο γεύματα σε διάστημα 12 εβδομάδων έχασαν παρόμοιο βάρος, αλλά περισσότερο λίπος από εκείνους που χρησιμοποίησαν ένα υποκατάστατο γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Πώς βοηθούν τα ροφήματα πρωτεΐνης στην απώλεια βάρους;

Τα ροφήματα πρωτεΐνης βοηθούν στην απώλεια βάρους με τρεις τρόπους:

    Δίνουν κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Η πρωτεΐνη είναι πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, που σημαίνει ότι κρατά τον οργανισμό χορτάτο για περισσότερη ώρα. Επομένως, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνετε σνακ όλη την ημέρα, γεγονός που μειώνει την πρόσληψη θερμίδων.
    Χτίζουν μύες: Όταν συνδυάζεται με προπόνηση, η πρωτεΐνη βοηθά στην οικοδόμηση μυών.
    Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό: Απαιτούνται περισσότερες θερμίδες για την πέψη ενός γραμμαρίου πρωτεΐνης σε σύγκριση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή λίπους. Αν και αυτή η αύξηση είναι ελάχιστη, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ως μέρος μιας δίαιτας με χαμηλότερες θερμίδες.

Σπιτική συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα πρωτεΐνης

Ενώ μπορείτε να αγοράσετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης στα περισσότερα μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι να δημιουργήσετε το δικό σας στο σπίτι με υλικά που έχουμε όλοι στο ψυγείο μας.

Ρόφημα πρωτεΐνης με μπανάνα

    Τοποθετήστε μια παγωμένη μπανάνα σε ένα μπλέντερ με ένα ⅛ κουταλάκι του γλυκού κανέλα για λίγη γεύση.
    Στη συνέχεια, προσθέστε ½ φλιτζάνι γιαούρτι και 1 φλιτζάνι με υγρό με λίγες θερμίδες, όπως γάλα αμυγδάλου ή νερό.
    Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά σκόνης πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οποία συνήθως περιέχει περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης
    Προσθέστε όσο πάγο χρειάζεται και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
   

Χρησιμοποιήστε το ρόφημα για να αντικαταστήσετε ένα γεύμα όπως, για παράδειγμα, το βραδινό.

.iefimerida.