Θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την αξία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού, πως διαλέγουμε τα κατάλληλα παιδικά παιχνίδια για τα νήπια αλλά και ποιος είναι ο ρόλος του tablet σε αυτά.
Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα παίζουν. Είναι ο τρόπος τους να εκφράζονται, να περνούν καλά και να εξωτερικεύουν την ενέργειά τους. Όμως όσο περνούν τα χρόνια το tablet έρχεται και αντικαθιστά το παιδικό παιχνίδι προκαλώντας ανησυχία σε επιστήμονες και γονείς.
Στο σημερινό άρθρο θα σας μιλήσω από την ειδικότητα της βρεφονηπιοκόμου. Θα αναλύσουμε μαζί την αξία των παιχνιδιών στη ζωή ενός παιδιού, το tablet και αν μπορούν εν τέλει να το χρησιμοποιούν και φυσικά πως να διαλέγετε τα σωστά παιχνίδια. Διαβάστε παρακάτω:
Ποια η αξία του παιχνιδιού στη ζωή ενός παιδιού;
Σαν γονείς μπορεί να φαντάζεστε ότι το παιχνίδι είναι “σύμπτωμα” της παιδικής αφέλειας. Ότι είναι ένας τρόπος διασκέδασης επειδή τα παιδιά είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους χαρούμενα οπότε αυτό, εξωτερικεύεται και μέσω του παιχνιδιού.
Όμως το παιχνίδι είναι πολλά παραπάνω από αυτά. Φυσικά μιλάμε για το ελεύθερο παιχνίδι. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι αυτό το παιχνίδι που δεν έχει την εποπτεία κάποιου ενήλικα. Δεν θέτει δηλαδή κάποιος ενήλικας τους κανόνες του παιχνιδιού, ούτε διαλέγει το τι παιχνίδι θα είναι.
Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους, μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και φυσικά ανακουφίζονται από το άγχος. Γιατί μπορεί να είναι παιδιά, αλλά άγχος, έχουν.
Ελεύθερο παιχνίδι ή δραστηριότητες;
Κάτι που απασχολεί πολλούς σύγχρονους γονείς είναι τί είναι προτιμότερο για ένα παιδί. Να έχει ελεύθερο χρόνο ή να έχει πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες που θα τον γεμίσουν εφόδια για ένα αξιόλογο επαγγελματικό μέλλον και παράλληλα θα γεμίζουν και τις ώρες του;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν παιδιά. Θα πρέπει να δίνουμε έμφαση τουλάχιστον μέχρι τη μέση του Δημοτικού, στο ελεύθερο παιχνίδι. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που φορτώθηκαν από μικρή ηλικία εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, αγγλικά, μουσική κλπ, έγιναν έφηβοι και ενήλικοι με έντονο άγχος.
Επίσης είχαν μειωμένη φαντασία και συνήθως τα πήγαιναν καλά σε έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής τους και όχι σε πολλούς. Οπότε, προτιμήστε να γράψετε το παιδί σας σε ένα άθλημα, μόνο αν είναι κλεισμένο όλη μέρα σε ένα διαμέρισμα κι εσείς δεν έχετε χρόνο να πάτε στη παιδική χαρά. Αλλιώς, παιδική χαρά και πάλι, ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ!
Να δίνω το tablet στο παιδί;
Το γνωρίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις το tablet ή το smartphone μπορεί να είναι βάλσαμο για έναν γονιό που έχει δουλειές και το παιδί του έχει γκρίνια. Παρόλα αυτά δεν κάνει καλό δυστυχώς.
Διότι το παιδί σε μία ηλικία που θα έπρεπε να βάζει τη φαντασία του, έτσι ώστε να εφεύρει παιχνίδια, να κάνει νέους φίλους και να ανακαλύπτει το σώμα του, μένει για ώρες μπροστά από μία οθόνη, μην κάνοντας στη πραγματικότητα τίποτα, πέρα από το να χαζεύει την οθόνη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσουμε τις επιπτώσεις.
Μειωμένη φαντασία, παχυσαρκία, προβλήματα άγχους στην μετέπειτα ζωή, υπερκινητικότητα, προβλήματα όρασης και μεγαλύτερης πιθανότητες για ανάπτυξη εθ@σμού στη τεχνολογία, είναι μόνο μερικά από τα αρνητικά.
Ποια παιχνίδια είναι τα πιο σωστά για το παιδί;
Δεν υπάρχουν κατάλληλα και ακατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά, αρκεί να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας για την ηλικία τους. Δεν υπάρχουν επίσης αγ@ρίστικα και κ@ριτσίστικα παιχνίδια αντίστοιχα. Μπορεί να του πάρετε ένα πανάκριβο επιτραπέζιο και το παιδί να θέλει να παίζει με την χαλασμένη του κούκλα.
Είναι καλό να υπάρχουν μέσα στο σπίτι παιχνίδια που να είναι και λίγο πιο επιμορφωτικά, όπως πχ παιχνίδια λέξεων ή παιχνίδια που του μαθαίνουν ήχους ζώων ή παιχνίδια που τους μαθαίνουν να μετράει, αλλά και τα κλασικά παιχνίδια που κι εμείς παίζαμε με αυτά όταν ήμασταν μικρά, μία χαρά είναι. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν τα παιχνίδια τους και όχι το αντίστροφο.
Πηγή: daddy-cool.gr