Τι είναι το Santa Trauma: Γιατί οι σημερινοί γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη

04 Δεκ. 2022 - 09:52 | Παιδιά
Τι είναι το Santa Trauma: Γιατί οι σημερινοί γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη

Τα τρία μικρά παιδιά μίας νεαρής μαμάς, ηλικιών από 3 εβδομάδων μέχρι 3 ετών, δεν θα βγάλουν φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη φέτος τα Χριστούγεννα. Κι αυτό γιατί η 23χρονη αρνείται να τα αφήσει να πιστέψουν στο παραμύθι του αγαπημένου αγίου που ντυμένος στα κόκκινα φέρνει δώρα.

Η μητέρα ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο που έγινε viral και στο οποίο ενημέρωσε το κοινό, ότι αποκάλυψε στον 3χρονο γιο της, πως ο Άγιος Βασίλης δεν υφίσταται στην πραγματικότητα.

“Δεν θέλω να ανατρέφω τα παιδιά μου με ένα ψέμα”
«Το να λες στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός είναι ένα ψέμα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανατρέφω τα παιδιά μου πάνω σε ένα ψέμα», δήλωσε η Sierra McKenzie στη New York Post.

«Δεν θέλω να τρομάξω τα παιδιά μου ώστε να πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο ή ότι ήταν πιο «άτακτα ή καλά», από ένα άλλο παιδί για να πάρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα», σχολίασε μία άλλη μητέρα.

Συμπέρασμα; Οι γονείς της γενιάς Z υποστηρίζουν, ότι, όταν τα παιδιά τελικά ανακαλύψουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός, αυτό είναι πολύ τραυματικό.

 
«Τα παιδιά μας εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων και χωρίς να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη», λέει η μητέρα, επισημαίνοντας, ότι τα δώρα κάτω από το δέντρο γράφουν: «Από τη μαμά και τον μπαμπά»

Παρόλα αυτά, η 23χρονη μητέρα επιτρέπει στα παιδιά της να κάνουν λίστες ευχών, να φτιάχουν κουλουράκια μαζί της και να βλέπουν χριστουγεννιάτικες ταινίες. Όμως, τους διδάσκει, ότι ο Άη Βασίλης, παρά το γεγονός, ότι εμφανίζεται ως ημίθεος που «σας βλέπει, όταν κοιμάστε» και «γνωρίζει, αν είστε καλά παιδιά ή όχι» είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις γιορτές τους.

«Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να χτίζεται πάνω στον Άγιο Βασίλι», λέει.

Τι είναι, λοιπόν, το Santa Trauma
Το λεγόμενο Santa trauma δεν είναι κάτι καινούριο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο.

Υπάρχουν τρία σενάρια που προκαλούν τη μεγαλύτερη αγωνία όταν πρόκειται για τον Άγιο Βασίλη.

Το πρώτο είναι ότι κάποια παιδιά επηρεάζονται τόσο πολύ από την επίσκεψή τους στον Άγιο Βασίλη που βλέπουν εφιάλτες ή αναπτύσσουν αποστροφή για άνδρες με γένια ή γυαλιά. Μάλιστα, ορισμένα αρνούνται να διαβάσουν βιβλία για τον Άγιο Βασίλη ή ακόμη και να πάνε σε ένα εμπορικό κέντρο.

Το δεύτερο εκδηλώνεται, όταν ορισμένοι γονείς φοβίζουν τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας τον Άγιο Βασίλη προκειμένου να τα απειλήσουν για να συμπεριφέρονται καλά.

Και το τρίτο σενάριο, με τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια επίδραση, είναι όταν οι γονείς κάνουν τόσο καλή δουλειά στο να πείσουν τα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός, που η εμπιστοσύνη τους μπορεί πραγματικά να καταρρεύσει όταν ανακαλύψουν το αντίθετο.

healthstories.