Επικαιρότητα:

Έχει το παιδί σου διαταραχή ελλειμματικής προσοχής; Μάθε τους 7 τρόπους να επικοινωνείς μαζί του!

30 Απρ. 2022 - 06:28 | Παιδιά
Έχει το παιδί σου διαταραχή ελλειμματικής προσοχής; Μάθε τους 7 τρόπους να επικοινωνείς μαζί του!

Η ανατροφή ενός παιδιού με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή και υπερκινητικότητος είναι μια καθημερινή πρόκληση για όλους τους γονείς. Η επικοινωνία είναι απαραίτητη αλλά μπορεί να γίνει μία δύσκολη διαδικασία όταν ένα παιδί έχει δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή νιώθει συνεχώς αισθητηριακές προκλήσεις γύρω του.

 Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που μπορείς να επικοινωνείς μαζί του επιτυχώς και να καταλαβαίνεις τόσο την ψυχολογία του όσο και τις επιθυμίες και τα πράγματα που το απασχολούν. Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού μπορεί να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μέσα στην οποία και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ασφάλεια και θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.

7 στρατηγικές επικοινωνίας για σένα και το παιδί σου

  1. Αναγνώρισε πότε το παιδί σε ακούει και σε προσέχει πραγματικά
    Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται οπτική επαφή για να γνωρίζουν ότι τους ακούνε. Ωστόσο, ένα παιδί με διαταραχή προσοχής ή και υπερκινητικότητoς έχει μυαλό που λειτουργεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να έχει ή να διατηρήσουν οπτική επαφή μαζί σου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σε δεν ακούει. Για αυτό δώσε προσοχή στα σημάδια εκείνα του παιδιού που μαρτυρούν πως πραγματικά σε ακούει.
  2. Παρατήρησε και πρόσεχε την συμπεριφορά του παιδιού Για να λειτουργήσει σωστά και εύρυθμα χρειάζεται σύντομες και απλές οδηγίες. Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν κάποια διαταραχή προσοχής όταν κατακλύζονται από πολλές οδηγίες πελαγώνουν. Όταν διδάσκεις το παιδί κάτι ή του ζητάς να εκτελέσει μια εργασία, δώσε του οδηγίες βήμα προς βήμα. Εξήγησέ του στην αρχή το πρώτο ή το δεύτερο απλό βήματα και μετά προχώρησε μόλις ολοκληρωθεί κάθε βήμα.
  3. Δημιούργησε νέους τρόπους επικοινωνίας Ίσως χρειαστεί περισσότερη δημιουργικότητα όταν προσπαθείς να επικοινωνήσεις με το παιδί. Και επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό προσάρμοσε τους τρόπους επικοινωνίας που γνωρίζεις στο δικό σου παιδί. Για παράδειγμα, δημιούργησε ένα παιχνίδι που θα του δώσεις να ασχοληθεί όταν θα θελήσεις να του μιλήσεις. Έτσι, θα κερδίσεις την προσοχή του και θα απασχολείστε μαζί συγχρόνως. Τέτοιο μπορεί να είναι μία «μπάλα ακρόασης», την οποία μπορεί να κρατάει το παιδί ή να την πετάτε από χέρι σε χέρι ενώ συζητάτε.Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς οπτικές ενδείξεις για να υποδεικνύεις κάθε φορά τι θέλεις να κάνει το παιδί σου. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, δείξε του μια εικόνα ενός κρεβατιού ή δώσε του το λούτρινο ζωάκι με το οποίο κοιμάται.
  4. Δώσε του επιλογές για τις οποίες θα πρέπει να αποφασίσει Αυτό θα βοηθήσει την μεταξύ σας επικοινωνίας γιατί όταν δίνεις στο παιδί μια επιλογή, είναι πιο εύκολο γι ‘αυτό να ακούσει. Για παράδειγμα, όταν είναι ώρα για ύπνο, μπορείς να ρωτήσεις: «Είναι ώρα για ύπνο. Ποιες πιτζάμες θα ήθελες να φορέσεις απόψε, τις κόκκινες ή τις μπλε;» Επίσης, να έχεις κατά νου πως τα παιδιά με διαταραχές προσοχές όταν δουν πως μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον είναι διατεθειμένα να τον βοηθήσουν να τα καταλάβει.
  5. Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα Τα παιδιά με διαταραχές ελλειμματικής προσοχής ή υπερκινητικότητος ανταποκρίνονται πολύ καλά στα οπτικά βοηθήματα. Αντί να του πεις τι πρέπει να κάνει για να ετοιμαστεί για ύπνο, φτιάξε μια αφίσα με μια σειρά από εικόνες που δείχνουν τα βήματα μέχρι την στιγμή να πέσει για ύπνο
  6. Μίλα του απαλά και ήρεμα Όταν υψώνεις τη φωνή σου και δείχνεις ταραχή αυτό περνά αμέσως και στο παιδί. Για αυτό θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που προσπαθείς να πετύχεις. Μίλα ήσυχα στο παιδί σου και παράμεινε σε ηρεμία. Εάν εκρήγνυνται ή είναι ταραγμένο, απομακρύνσου για λίγο και άφησε το να ασχοληθεί με μια ήσυχη δραστηριότητα που του φαίνεται ενδιαφέρουσα. Φτιάξτε μαζί μία ζωγραφιά ή ένα παζλ. Η ηρεμία σου μπορεί και θα επηρεάσει και εκείνο.
  7. Εξήγησε τις προσδοκίες σου Όταν το παιδί γνωρίζει τι αναμένεις από αυτό και τι μπορεί να περιμένει, τείνει να συμπεριφέρεται καλύτερα. Σημαντική είναι και η επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς καθώς υποστηρίζει τη μελλοντική συνεργασία.

Κάνε το σπίτι ένα περιβάλλον που θα το διευκολύνει στην καθημερινότητά του
Όλα τα προαναφερθέντα βήματα προορίζονται για να διευκολύνουν την επικοινωνία των γονιών και των παιδιών τους με προβλήματα ελλειμματικής προσοχής. Εκτός από την μεταξύ σας επικοινωνία είναι σημαντικό για την καλύτερη διαβίωση του παιδιού να υπάρχει ένα ρυθμιζόμενο πλαίσιο και στο σπίτι. Το σπίτι είναι το καθημερινό του περιβάλλον και ο χώρος που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Έτσι, χρειάζεται να μπουν κανόνες συμπεριφοράς για την οικογένεια που θα είναι απλοί, σαφείς και σύντομοι. Οι κανόνες πρέπει να εξηγούνται με σαφήνεια και φυσικά θα είναι για όλα τα μέλη και όχι μόνο για το παιδί. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να εξηγείς τι θα συμβαίνει όταν τηρούνται οι κανόνες και τι όταν παραβιάζονται. Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε μαζί με το παιδί ένα πινακάκι κανόνων και να το κρεμάσετε δίπλα στο καθημερινό του πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Η τιμωρία για την παραβίαση των κανόνων πρέπει να είναι δίκαιη, γρήγορη και συνεπής.

Ο ρόλος αυτών των κανόνων δεν είναι δημιουργηθεί ένα αυστηρό και αδιάλλακτο περιβάλλον στο σπίτι αλλά αν δημιουργήσεις μία ρουτίνα που θα κάνει καλύτερη την ζωή του παιδιού. Η ρουτίνα και το πρόγραμμα είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα. Φυσικά, θα υπάρξουν και μέρες που το πρόγραμμα θα διαταραχθεί. Για αυτές τις περιπτώσεις προετοίμασε εκ των προτέρων το παιδί και εξήγησέ του τι συμβαίνει όταν προκύπτουν αλλαγές ώστε να συμφιλιωθεί με την πιθανότητα να συμβούν.

boro.