Καθώς οι Αμερικανοί γονείς και οι οικογένειες παρακολουθούν τις λεπτομέρειες, τώρα είναι η ώρα να «κρατήσουμε τα παιδιά ήρεμα», συμβούλεψε ένας παιδίατρος και συγγραφέας. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι πόλεμος εναντίον του κόσμου και οι κυρώσεις δεν θα είναι αρκετές για να τον σταματήσουν.
Τα περισσότερα παιδιά από την Αμερική βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για πολλούς, πολλούς μήνες λόγω της COVID-19 και των εκτεταμένων επιπτώσεών της. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα ήδη παλεύουν με άγχος και ανησυχία, σύμφωνα με γιατρούς και ψυχολόγους που συμβουλεύτηκε το Fox News Digital. Καθώς η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και Αμερικανοί γονείς και οικογένειες παρακολουθούν τις λεπτομέρειες στην τηλεόραση, τώρα είναι η ώρα να «κρατήσουμε τα παιδιά ήρεμα», συμβούλεψε η Δρ. Meg Meeker, παιδίατρος, συγγραφέας και δημιουργός της σειράς Γονείς Υπέροχων Παιδιών – Parenting Great Kids.
Η Δρ Μεγκ Μίκερ εξηγεί: «Πολλοί γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες πέφτουν στην παγίδα της υπερβολικής ομιλίας, της παροχής πολλών πληροφοριών που τα παιδιά δεν μπορούν να χειριστούν ή να καταλάβουν» όταν πρόκειται για καταστάσεις όπως ο πόλεμος ή οι τραγωδίες, σημειώνει.
«Έπρεπε να μιλήσω με παιδιά όλων των ηλικιών ή με γονείς προπονητές για πόλεμο ή εθνικές τραγωδίες», είπε η Δρ. Μίκερ. Προκειμένου να προσπαθήσουμε να είμαστε χρήσιμοι και να προσφέρουμε σιγουριά όπου χρειάζεται, ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές που μοιράστηκε με τους γονείς, δεδομένων των εξελισσόμενων γεγονότων στην Ευρώπη.
Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Εάν ένα παιδί είναι κάτω των 7-8 ετών, μην πείτε τίποτα εκτός και αν το ρωτήσει, συμβουλεύει η Δρ Μίκερ.
«Τα παιδιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν θέματα που είναι τόσο περίπλοκα – και αρχίζουν να ανησυχούν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς τους μπορεί να πεθάνει».
Ένας παιδίατρος και συγγραφέας που μίλησε στο Fox News Digital σημειώνει ότι «τα παιδιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν θέματα που είναι τόσο περίπλοκα». Κρατήστε τον διάλογο απλό. Εάν ένα παιδί είναι 8-11 ετών, πιθανότατα θα ακούσει για το τι συμβαίνει από τις ειδήσεις ή στο σχολείο — «άρα ίσως χρειαστεί να κάνετε μια συζήτηση», είπε η Δρ. Μίκερ. Προτάσεις για οποιαδήποτε συζήτηση που συμβαίνει: «Κρατήστε τον διάλογο πολύ απλό», είπε η Δρ Μίκερ.
«Δηλώστε ποιος πολεμά ποιον και (πολύ βασικά) γιατί».
«Όταν τα παιδιά βλέπουν σκηνές πολέμου ή ακούνε για πόλεμο επανειλημμένα, παθαίνουν τραύματα», είπε η Δρ Μίκερ.
Η ίδια εξηγεί: “Πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να μιλούν υπερβολικά, να δίνουν πάρα πολλές πληροφορίες που τα παιδιά δεν μπορούν να χειριστούν ή να καταλάβουν. Επομένως, διαβεβαιώστε τους ότι ο πόλεμος δεν θα έρθει εδώ – και πάλι, ανησυχούν για τη ζωή τους και τις ζωές των γονιών τους περισσότερο από τις ζωές άλλων που πολεμούν». Πρόσθεσε η Dr. Meeker, “Πείτε τους ότι οι πόλεμοι έχουν γίνει για πολλά χρόνια.
Εάν κάνουν ερωτήσεις, απαντήστε στις ερωτήσεις αλλά διατηρήστε το απλό. Να θυμάστε, ότι δεν μπορούν να επεξεργαστούν περίπλοκες καταστάσεις όπως μπορούν οι ενήλικες.”
Κρατήστε ειδήσεις στην τηλεόραση για μικρό χρονικό διάστημα.
«Όταν τα παιδιά βλέπουν σκηνές πολέμου ή ακούνε για πόλεμο επανειλημμένα, παθαίνουν τραύματα», είπε η Δρ Μίκερ.
Η κατάσταση μπορεί επίσης να μεγεθύνεται στο μυαλό τους, είπε. Καταστάσεις όπως η εισβολή στην Ουκρανία μπορούν να μεγεθύνονται στο μυαλό των παιδιών, εξήγησε η Δρ Μεγκ Μίκερ.
Εξηγήστε, λοιπόν, τι συμβαίνει εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα
Εάν ενδιαφέρονται για πολιτικές λεπτομέρειες, πείτε τους — αλλά μην το πιέζετε.
«Αν και μπορούν να καταλάβουν περισσότερα από τους ενήλικες, εξακολουθούν να ανησυχούν», είπε η Δρ. Μίκερ. “Διαβεβαιώστε τα λοιπόν ότι τώρα, αυτός δεν είναι ένας πόλεμος που θα τους επηρεάσει.
Εάν συμβεί αργότερα, θα το αντιμετωπίσετε τότε”, είπε. Αποφύγετε πολιτικές και διχαστικές συζητήσεις. Ο λόγος για αυτή τη συμβουλή;
«Θα πάνε σχολείο και θα παπαγαλίσουν ό,τι λένε οι γονείς τους για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, κ.λπ. — και αυτό θα προκαλέσει διχασμό όσο χρονών κι αν είναι», συμβούλεψε η Δρ. Μίκερ. Κρατήστε τα παιδιά ήρεμα. Τώρα είναι η ώρα, προέτρεψε, να διατηρήσουμε τα παιδιά ήρεμα και «να τα διαβεβαιώσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για αυτά και τις οικογένειές τους».