Το παιδί σας έχει αισθητηριακή διαταραχή ή έχει την τάση να έχει υπερβολικό ενθουσιασμό;
Το βασικότερο χαρακτηριστικό των αισθητηριακών διαταραχών στα παιδιά είναι η συχνή γκρίνια και η αδιαθεσία. Μάλιστα τα παιδιά που βρίσκονται σε υπερένταση δυσκολεύονται να ηρεμίσουν. Αυτός έιναι και ο λόγος, που οι περισσότεροι γονείς συχνά αναρωτιούνται μήπως εκείνοι κάνουν κάτι λάθος στο μεγάλωμα του παιδιού τους. Ωστόσο, αυτά τα ξεσπάσματα αξίζει να γνωρίζετε ότι δεν προέρχονται από λανθασμένη διαπαιδαγώγηση ούτε από το ιδιότροπο χαρακτήρα του παιδιού. Αντίθετα είναι μια σύγχρονη παιδική διαταραχή που ονομάζεται αισθητηριακή διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από την βρεφική ηλικία.
Αισθητηριακά μπουκάλια ή αλλιώς sensory bottles
Το αισθητηριακό μπουκάλι είναι ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να ηρεμίσει ένα παιδί, καθώς εστιάζει σε αυτό. Τα παιδιά μπορούν να το κουνήσουν, να το κρατήσουν στο χέρι τους και να παρατηρήσουν τα αντικείμενα μέσα σε αυτό πώς κινούνται.
Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται στο να βρουν τη σωστή δοσολογία για να φτιάξουν ένα επιτυχημένο sensory bottle. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υλικά, όπως η χρυσόσκονη, μένουν επάνω στο μπουκάλι με αποτέλεσμα η κατασκευή να είναι αποτυχημένη και να μην κεντρίζει καθόλου το ενδιαφέρον του παιδιού.
Υλικά για να φτιάξετε ένα sensory bottle
Ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι
Ζεστή κόλλα σιλικόνης
Χλιαρό νερό
Γκλίτερ
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Γλυκόζη
Χωνί
Πώς θα φτιάξετε ένα αισθητηριακό μπουκάλι με γκλίτερ
Αυτό το γυαλιστερό sensory bottle είναι εύκολο να φτιαχτεί και θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας. Μπορούν να το αναποδογυρίζουν και να βλέπουν τη χρυσόσκονη να κινείται μέσα στο νερό.
Για παράδειγμα αν το παιδί σας λατρεύει τον ωκεανό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής, μπλε γκλίτερ και μικρά πλαστικά ψαράκια.
Πρώτα, βάλτε τη γλυκόζη στο άδειο μπουκάλι. Βάλτε τόση μέχρι να καλύψετε το 1/3 του μπουκαλιού. (αντί για γλυκόζη μπορείτε να βάλετε σπορέλαιο)
Προσθέστε το χλιαρό νερό μέχρι να καλυφθούν τα 3/3 του μπουκαλιού. Έπειτα ρίξτε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγο γκλίτερ. Βάλτε το καπάκι, σφραγίστε καλά με κόλλα και ανακατέψτε τα συστατικά.
Πώς θα φτιάξετε ένα sensory bottle με κυματισμούς
Γεμίστε ένα άδειο μπουκάλι με 1/3 νερού. Προσθέστε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μόλις το χρώμα, ενωθεί με το νερό, γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με baby oil ή σπορέλαιο.
Σφραγίστε καλά το καπάκι με κόλλα και κουνήστε το μπουκάλι. Έπειτα παρακολουθήστε πώς το λάδι διαχωρίζεται από το νερό.
Πώς θα φτιάξετε ένα "μαγικό" sensory bottle με μαγική άμμο ή ρύζι
Σε ένα άδειο μπουκάλι βάλτε μαγική άμμο πολύχρωμη (υπάρχει στα καταστήματα) ή ρύζι που θα έχετε χρωματίσει εσείς λίγο πιο κάτω από τη μέση. Έπειτα προσθέστε μικρά παιχνίδια. Μικρές σβήστρες, μικρά τουβλάκια, ζωάκια ή γράμματα της αλφαβήτας.
Έπειτα γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με άμμο ή ρύζι, αφήνοντας χώρο στην αρχή για να κινείται η άμμος με τα αντικείμενα μέσα στο μπουκάλι σας. Μετά σφραγίστε με κόλλα το καπάκι του μπουκαλιού σας.
Τα μικρά σας θα δείτε ότι θα ενθουσιαστούν πολύ με αυτά τα sensory bottles ή αλλιώς αισθητηριακά μπουκάλια.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς θα τα φτιάξετε.