Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού χτίζεται καθώς μεγαλώνει και καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από μικρόβια, ιούς και άλλους ξένους οργανισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παιδίατροι θεωρούν φυσιολογικό το να πλήττονται τα παιδιά από γρίπη και κρυώματα 6 με 8 φορές το χρόνο.
Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία μας, είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να ενισχύσουν το ανοσοποητικό τους σύστημα με υγιεινές συνήθειες που θα τα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι ποτέ αρκετά
Τα καρότα, τα πράσινα φασόλια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που βοηθά πάρα πολύ στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα παράγει λευκά αιμοσφαίρια και ιντερφερόνη που μπλοκάρει τους ιούς. Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα. Μία μερίδα ισούται με 2 κουταλιές της σούπας για τα μωρά και 1 φλιτζάνι για τα μεγαλύτερα παιδιά
Επαρκής ύπνος
Είναι γνωστό ότι ο ελάχιστος ύπνος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ελαττώνει τους ‘δολοφόνους’ των ξένων μικροοργανισμών. Όσο το παιδί μεγαλώνει, μειώνονται οι ώρες ύπνου, παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να κοιμάται αρκετά χωρίς να ξυπνά μέσα στη νύχτα.
Θηλάστε το βρέφος
Το μητρικό γάλα ατσαλώνει τον οργανισμό κόντρα σε μολύνσεις του αυτιού, σε αλλεργίες, διάρροια, μηνιγγίτιδα, πνευμονία και άλλες ασθένειες. Ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει το παιδί από διαβήτη που εξαρτάται από την ινσουλίνη. Οι παιδίατροι συστήνουν να θηλάσετε για τον 1ο χρόνο, αλλά αν αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, κάντε του τουλάχιστον για τους πρώτους 3 μήνες.
Σωματική άσκηση
Μπορείτε να γυμναστείτε σαν οικογένεια και να βγείτε για περπάτημα ή να ασκηθείτε στο σπίτι. Η σωματική άσκηση αυξάνει τις φυσικές ασπίδες του οργανισμού.
Φροντίστε την υγιεινή του παιδιού
Αυτήν την περίοδο είναι πιο σημαντικό από ποτέ το παιδί να πλένει συχνά και σχολαστικά τα χέρια του. Δείξτε του όσες φορές χρειαστεί πώς θα πλύνει σωστά τα χέρια του και να του θυμίζετε συχνά να το κάνει.
Κάπνισμα τέλος
Αν δεν μπορείτε να το κόψετε, φροντίστε να το κάνετε σε σημεία του σπιτιού που δεν επηρεάζουν το παιδί. Το παιδί διαθέτει λιγότερο εξελιγμένο σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού και αναπνέει γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται περισσότερο μέσα από το παθητικό κάπνισμα.