Η εικόνα των γυμνών παιδικών ποδιών πάνω στην άμμο δεν είναι μόνο η επιτομή της καλοκαιρινής ευτυχίας αλλά συνδέεται και με μια εξαιρετικά ωφέλιμη συνήθεια. Αυτό επισημαίνει σε ένα άρθρο της η Annie Reneau στο Scarymommy.com. Απολαύστε το:
«Ανέκαθεν πίστευα ότι ανάμεσα στις ωραιότερες καλοκαιρινές σκηνές είναι αυτή ενός παιδιού που τρέχει ξυπόλυτο στο γρασίδι, στην παραλία ή οπουδήποτε αλλού. Τα μικροσκοπικά γυμνά ποδαράκια συμβολίζουν την ελευθερία και την αθωότητα, την αβίαστη χαρά της ζωής στην παιδική ηλικία.
»Ταυτόχρονα, τα βρεφικά και νηπιακά ποδαράκια είναι αφόρητα αξιαγάπητα. Και όπως αποδεικνύεται, τα ξυπόλυτα μωρά και παιδιά βρίσκονται στο στοιχείο τους. Αυτή η συνήθεια κάνει θαύματα στην ανάπτυξη των ποδιών και του εγκεφάλου τους.
»Για σκεφτείτε το. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, τα παπούτσια δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα παχύ αλλά ευέλικτο μέσο κάλυψης που κρατούσε τα πόδια ζεστά και προστατευμένα. Δεν υπάρχει καμία εξελικτική ή βιολογική βάση ότι τα πόδια μας χρειάζονται «στήριξη». Λειτουργούν έτσι ώστε να βοηθούν το σώμα να μετακινείται χωρίς βοήθεια.
»Μάλιστα, το να φοράει κάποιος διαρκώς παπούτσια στη διάρκεια της νηπιακής και της παιδικής ηλικίας του ενδεχομένως να είναι η αιτία για πολλά προβλήματα στα πόδια που αντιμετωπίζουμε. Η πλατυποδία έχει συνδεθεί με υπερβολικά πρώιμη χρήση παπουτσιών, με τους ερευνητές να λένε ότι τα παπούτσια –ειδικά τα κλειστά στα δάχτυλα– μπορεί να είναι καταστροφικά στην ανάπτυξη μιας υγιούς καμάρας. Μια μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα παιδιά πρέπει να φορούν ευέλικτα παπούτσια αντί για τα συμβατικά, ενώ άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα παπούτσια «διδάσκουν» στα παιδιά να περπατούν λανθασμένα.
«Η πλατυποδία έχει συνδεθεί με υπερβολικά πρώιμη χρήση παπουτσιών, με τους ερευνητές να λένε ότι τα παπούτσια –ειδικά τα κλειστά στα δάχτυλα– μπορεί να είναι καταστροφικά στην ανάπτυξη μιας υγιούς καμάρας»
»Τα παραπάνω είναι καλά νέα για γονείς παιδιών που προτιμούν να τρέχουν γύρω γύρω ξυπόλυτα ή που με κάθε ευκαιρία βγάζουν τα παπούτσια τους. Μια σαφώς ωφέλιμη συνήθεια. Τα πόδια μας ήταν πολύ πιο υγιή πριν από την έλευση των παπουτσιών, τα οποία έχουν παρεμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη των πελμάτων και των αστραγάλων. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά ξυπόλυτα, τόσο το καλύτερο.
»Αυτή η ιδέα όμως ξενίζει πολλούς από εμάς. Πολλοί ζούμε σε περιοχές που κάνει υπερβολικό κρύο για να περπατάμε ξυπόλυτοι τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενώ τα παπούτσια είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας μας.
»Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν κυριολεκτικά τα βήματα των προγόνων τους. Κάποιοι γονείς ίσως διστάζουν να τα αφήσουν να τρέχουν έξω ξυπόλυτα, επειδή φοβούνται τραυματισμούς. Ωστόσο, όσο περισσότερο κινούνται ξυπόλυτα τα παιδιά, τόσο πιο ανθεκτική γίνεται η επιδερμίδα στα πέλματά τους. Αν δεν υπάρχει βάσιμος κίνδυνος για αιχμηρά αντικείμενα στην περιοχή, αφήστε τα να περπατήσουν ξυπόλυτα, ιδιαίτερα στην αυλή του σπιτιού σας.
«Για τα μωρά και τα νήπια ειδικότερα, η εξερεύνηση του κόσμου με γυμνά πόδια προσφέρει αισθητηριακή διέγερση που βοηθάει στην ανάπτυξη πολλών περιοχών του εγκεφάλου τους»
»Για τα μωρά και τα νήπια ειδικότερα, η εξερεύνηση του κόσμου με γυμνά πόδια προσφέρει αισθητηριακή διέγερση που βοηθάει στην ανάπτυξη πολλών περιοχών του εγκεφάλου τους. Μέσα από νέες εμπειρίες χτίζονται οι νευρώνες τους. Τα πέλματα είναι μια από τις περισσότερο πλούσιες σε νευρικές απολήξεις περιοχές του σώματος. Όταν λοιπόν επιτρέπουμε στα παιδιά να αισθάνονται τις διαφοροποιήσεις στην υφή και το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, τα βοηθούμε να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους, να αναπτύσσουν ισορροπία και συντονισμό κινήσεων και να χτίζουν το νευρομυϊκό σύστημά τους.
»Αν λοιπόν τα παιδιά θέλουν να το παίξουν άνθρωποι των σπηλαίων, ας τα αφήσουμε. Ακόμα και να τα ενθαρρύνουμε. Μετά απλά θα πλύνουμε τα πατουσάκια τους, δεν τρέχει τίποτα. Ας βοηθήσουμε στη δημιουργία εκείνων των όμορφων σκηνών με τα μικρά που περπατούν με γυμνά πατουσάκια. Τα παιδιά θα μας ευγνωμονούν, το ίδιο και τα πόδια τους, το ίδιο και όλοι όσοι λατρεύουν να τα βλέπουν σε επαφή με τη φύση τους».